ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


5.1.09

ODAKLE DA KRENEM ?

Ovih dana pun sam price.Inspiracije i tema za pisanje ,diskusiju.Ni sam ne znam odakle da pocnem.Nikako da slozim utiske,da se skoncentrisem i pocnem redom.Nisam kadar skoncentrisati se na jednu temu.Sta god pocnem pisati i kazivati vam vec znam da cu ubrljati.Ne bih da mi se i tekst bas k'o moje misli preplice i prevrce...nece biti interesantno i bojim se necu moci reci ono sto bih htio,bojim se da me necete razumijeti ili,ne daj Boze,pogresno me razumjeti.
Moram vam reci da mi je jedan od mojih velikih strahova da cu biti pogresno shvacen.
"Onda pricaj i pisi razumljivo",recicete vi,a ja se s tim u potpunosti slazem.
Ovih zadnjih dana,od bajrama pa na ovamo izdesavalo se mnogo toga.
Planula dzamija u Kuli Fazlagica,dosle obe nove godine,Sulejman Tihic ubrljo stvar.Politika u BiH zbog njegovih sporazuma odnosno ne sporazuma dobola na paznji.Nece Sulejman sa vlasti ni sa tv ekrena sve da ga i cipelom tuces.Na sve to planu i Gaza.Ta desavanja pokusavam da pratim.Stvar oko teritorijalnih prepucavanja i rata na tom podrucju mi je podosta jasna.Poznajem frkisanje od Golda Meir na ovamo.Problem delikatan i kompleksan.Pregled'o sam friske slike sa ovodnevnih stradanja u Gazi.Necu dati link,a ako nekog ineresuje mogu mu "privatno" poslati,po mailu.Sve su to friske slike iz Gaze,sa lica mjesta.Za sad ih je preko hiljadu.Nisam ih sve pregled'o.Ne mogu iako sam sebe prisiljavam da ih pregledam.Sve cu to prokomentarisati tako sto cu reci"Da Bog da crko ko ih pregleda a ne zaplace".Upravo je tako jedan moj jaran prokomentarisao knjigu "Molila sam ih da me ubiju".

Pokusavam Azri i Elmedinu "uvrtiti u glavu" da bez nauke nema nista.Bez muke nema nauke al' ako se ista na dunjaluku isplati to je skolovati se.

Mag.Ahmed Pasic nam je objasnio ukratko kako su jevreji dosli do "svoje" teritorije na tlu Palestine.Veli Ahmed "Sve to Palestinci posmatrali ispijajuci caj."
Kod nas u Bosni se desava otprilike ista stvar.Evo zadnjih dana Tihic "pristavio" kahvu pa da je polahko ispijamo.Budemo li jos cekali da se hladne ostacemo bez drzave,a sa parom hladne kahve,sta cemo s njom...vele da je takva para dobra za ten :)
Imamo sansu da budemo najljepsi,
Ne bih sad raspred'o tu pricu.Svi je trebamo pricati i tako skinuti aktualnu politicku garnituru.

Idemo dalje sa dogadjajima ovih zadnjih dana.
Web magazin bosnjaci.Net od 26-og dec. '08 ne "ferceraju".
Prepoznali bosnjaci politicku opasnost u BiH.Hoce stati u kraj javasluku.
Sve to prepoznadose hackeri i po drugi put "srususe" ovu stranicu koja je jedna od najvecih baza podataka vezanih za BiH i bosnjastvo.Vratice se oni brzo.
Prvi put su "sruseni" za to sto su srusili dr.darka trifunovica.Sprijecili njegovo ucesce na kongresu EUROPOL-a u Berlinu.
Uspjeli su a uspjece i opet.

U vrtlogu svih ovih desavanja u kontaktu sa uvazenim,necu reci gospodinom nego bratom,Feridom Ferkom Santicem razmjenih nekoliko mailova.Obeseli me ovaj covjek dobrano.Ispricah mu za Zalihovac i rekoh kako ne mogu doci do toga sta Zalihovac ustvari znaci.Otkud to ime,za sto,zbog cega.

Ono sto mi je Ferko napisao a zbog toga mu se jos jednom zahvaljujem evo,procitajte u tekstu ispod.Zalihovac

pise : Ferid Ferko Santic


Što se tiče toponima, tj. naziva tvojeg "Zalihovca" evo ću ti napisati objašnjenje kako je taj naziv nastao.
Ranije je u jeziku bosanskome bila u svakodnevnoj upotrijebi riječ "zalihost” čime je označavano stanje onoga što je u zalihi. Ova imenica je, u stvari, u vezi sa imenicom ”zaliha” kojom se označava višak koji se negdje čuva, rezerva nečega.
Na tom prostoru gdje se danas nalazi Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac – mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.

Međutim, pošto se riječju ”zalihost” označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja, od neke prostrane zamljišne površine.
No, jedno je sigurno a to je da je toponim ”Zalihovac” formiran od imenice “zalihost”.
Riječ ”zalihost” danas se ponekad koristi u novinarstvu i sa njom se označava višak informacija.


Lingvistički predstavljene imenice ”zalihost” i ”zaliha” izgledaju ovako:

"zálihōst”, im. ž.r.,g.jd zálihosti, instr. jd. zálihosti/zálihošću – stanje onoga što je u zalihi
”zâliha/záliha, im. ž.r., g. jd. zâlihē/zálihē; d. jd. zâlihi/zálihi – višak koji se čuva

Moglo bi se utvrditi i vrijeme kad je nastao toponim ”Zalihovac” ako bi se neko malo ”zakopao” u popise i zemljišne knjige tog dijela Krajine.
Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.