ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


14.12.09

SANSKI MOST: PORODICE NEZADOVOLJNE VISINOM PRESUDE


PDF | Ispis | Mail

ImagePorodice žrtava iz Starog Majdana, koje je ubio Nenad Malić u decembru 1992. godine, smatraju da presuda od 13 godina zatvora, koju mu je prije nekoliko dana izreklo Vijeće za ratne zločine u Beogradu, nije adekvatna težini počinjenog djela. Malić je osuđen jer je kao vojnik Vojske RS, u kafani „Fortuna“ u Starom Majdanu, ubio Huseina Grbića i Refika Velića, dok mu je treća žrtva, Džemal Hadžalić, uspio umaknuti. Otac ubijenog Refika, Huzeir Velić, ogorčen je jer na suđenju nisu svjedočili neposredni očevici zločina. „Esad Ćordić je sve vrijeme bio prisutan na mjestu zločina i o svemu postoji njegova pisana izjava. Međutim, on uopšte nije pozvan na suđenje, iako živi u Starom Majdanu.“, tvrdi Huzeir. Istovremeno, prema njegovim riječima, na suđenju Maliću svjedočilo je nekoliko svjedoka iz Starog Majdana koji nisu imali neposredne veze s ovim događajem. Porodice žrtava također imaju primjedbe i na dio presude gdje se navodi kako je Malić u trenutku zločina bio neuračunljiv. „U presudi se navodi kako je Malićev plan bio da od tijela trojice ubijenih formira slovo „U“. Znači, on je u tom trenutku imao plan i dobro znao šta radi.“, tvrdi Safija Grbić, supruga ubijenog Huseina. Ona je razočarana jer, kako kaže, Malić prilikom izricanja presude nije pokazao nimalo kajanja za zločin kojeg je počinio. Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević ocijenio je da se ovom presudom šalje poruka svima koji su činili ratne zločine da neće moći mirno da spavaju.
Vukčević je naveo da je presudom za ratni zločin nad civilima u Starom Majdanu 1992. godine, Srbija potvrdila čvrstu opredijeljenost za zaštitu osnovnih civilizacijskih vrijednosti, kao što je pravo na život. Ipak, porodice žrtava smatraju kako je presuda morala biti još strožija.
Za isti zločin Nenad Malić je osuđen pred Kantonalnim sudom u Bihaću 2002. godine, a Ministarstvo pravde BiH je ovaj predmet proslijedilo pravosudnim organima Srbije, obzirom da Malić već niz godina živi u Bačkoj Palanci.
Suđenje Maliću, bivšem pripadniku Šeste krajiške brigade tadašnje Vojske Srpske Republike BiH, koji se od 9. januara ove godine nalazi u pritvoru u Beogradu, počelo je 18. septembra.


Tekst preuzet sa radio Sana