ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


1.12.11

Slijepi putevi Balkanski

SLIJEPI PUTEVI BALKANSKI

 piše: Sonja Radošević

1.DECEMBAR       --ODGOVORNOST MEDJUNARODNE ZAJEDNICE ZA NAVLACENJE LUDACKE KOSULJE NAMA , ZA NJIH DALEKIH, U BALKANSKOJ KRCMI SA NEIZMIRENIM RACUNIMA, VELIKA JE . KAKO DRUGACIJE OBJASNITI CINJENICU DA SE NAJBLIZI MILOSEVICEVI, KARADZICEVI I MLADICEVI SARADNICI POPUT VELJKA KADIJEVICA , MOMIRA BULATOVICA, MILA DJUKANOVICA, SVETOZARA MAROVICA  I BROJNIH DRUGIH, NIJESU NASLI PRED HASKIM TRIBUNALOM.


,,U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću prikazani su snimci prva dva sastanka koje je Ratko Mladić održao neposredno nakon ulaska srpskih snaga u Srebrenicu 11. Jula 1995. godine. Novi svjedok optužbe Evert Rafe kazao je da je sve što se događalo u Srebrenici, uključujući i deportacija muslimanskog stanovništva, bilo "unaprijed organizovano" Na to je, po svjedoku, ukazivalo to što su autobusi i kamioni koje je Mladić zatražio 11. jula pred ponoć već narednog jutra bili u Potočarima, zatim način na koji je izvedeno razdvajanje žena u muškaraca, kao i "medijski spektakl" za koji su bili zaslužni kamermani VRS koji su snimali sve što je trebalo, uključujući i Mladića kako djeci dijeli bombone, kako se dere na holandske oficire i kako predstavnicima izbjeglica "nudi" da biraju hoće li "opstati ili nestati".,,

Ovo je dio izvjestaja sa juce nastavljenog sudjenja haskom optuzeniku Radovanu Karadzicu koga optuznica tereti za genocid u Srebrenici i jos osam gradova u BiH. U otuznici se navodi da je Karadzic u dogovoru sa drugima počinio , planirao , podsticao, naredio ili pomagao i podržavao progone bosanskih Muslimana ili bosanskih Hrvata na političkoj ili vjerskoj osnovi u opštinama:Banja Luka, Bijeljina, Bosanski Novi, Bratunac, Brčko, Foča, Hadžići, Ilidža, Ključ, Novi Grad, Novo Sarajevo, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Višegrad, Vlasenica, Vogošća i Zvornik kaoi za cetvorogodisnju opsadu Sarajeva.

. U pomenutom dijelu Bosne i Hercegovine nastalom na genocidu i etnickom ciscenju , predsjednik Srbije Boris Tadic juce je sa Miloradom Dodikom I Emirom Kusturicom otvorio dionicu puta Banja Luka –Gradiska , Put ce , kako je receno , ,, doprinijeti snažnijem povezivanju srpskog entiteta u BiH i Srbiji i ekonomskom jačanju regije”

Predsjednik Tadić istakao je “da je završetak prve velike dionice autoputa u Republici Srpskoj veoma važan u simboličkom i funkcionalnom smislu, jer će podstaći razvoj regije i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta koja su u vrijeme krize najvažnije pitanje za svaku Vladu”.,,

On je poručio okupljenima “da Srbija želi da, osim zaobilaznim putem preko Hrvatske, ostvari i direktna infrastrukturna povezivanja sa Republikom Srpskom kod Bijeljine i Višegrada”. Nije za cudjenje sto Tadic nastavlja politiku velikosrpskog projekta , realizovanog na teoriji ,,kvi i tla,, sto negira drzavnost BiH i jaca veze sa ,,srpskim entitetom,, .

Time zapravo potvrduje realnost –da se drzava Srbija i njen narod ne samo nije, vec ne zeli suociti sa najtezim zlocinima pocinjenim u XX vijeku nad svojim susjedima.

Nije za cudjenje ako se zna da je za vecinsku Srbiju , haski optuzenik za ratne zlocine Ratko Mladic- heroj .

Nije za cudjenje sto je u takvoj drzavi vec stasala nova generacija omladine ciji su heroji Arkani, Legije, Karadzici, Mladici, Plavsicke.

Nije za cudjenje ovakva sadasnjost al jeste se plasiti za buducnost koja ocekuje Balkan gdje se nakon 17 godina od rata u Hrvatskoj i BiH ne zeli priznati da nijesu ruseni Beograd, Nis, Podgorica , da su ,, spomenici,, jedne sulude poltike zacrtane davnih godina u projektu Ilije Garasanina- stotine hiljada zrtava i milioni raseljenih, kao i jedno Sarajevo, Mostar, Srebrenica, , Vukovar , Dubrovnik…

Za cudjenje je sto je najsmjelije izjave predsjednik Tadic Srbima na Kosovu uputio iz Banja Luke .

Pitanje je sto je htio poruciti ovim jacanjem veza sa entitetom nastalom na genocide i to u u vrijeme kada je jasno da se na Kosovu blokadama ne mogu zavrsiti zacrtani planovi.

Zasto Tadic juce nije bio tamo gdje je kao predsjednik trebao biti –na Kosovu da pojasni tamosnjim Srbima ono sto im je porucio iz Banja Luke da ,,se ne moze u rat sa NATO-om.

Pogresna politika Srbije , i Crne Gore naravno, ,cija odgovornost za ratove na podrucuju bivse Jugoslavije nije manja , kostala je narode na ovim prostorima isuvise.

Nesuocavanjem sa prosloscu i nastavljenjem te politike , drugim sredstvima, zrtvuju se oni kojima se u nasledje ostavlja breme zlocina.

Odgovornost medjunarodne zajednice za navlacenje ludacke kosulje nama , za njih dalekih, u balkanskoj krcmi sa neizmirenim racunima, velika je . Inace, kako drugacije objasniti cinjenicu da se najblizi Milosevicevi, Karadzicevi i Mladicevi saradnici poput Veljka Kadijevica Momira Bulatovica, Mila Djukanovica, Svetozara Marovica i brojnih drugih, nijesu nasli pred Haskim tribunalom.

tekst preuzet sa:  WWW.SLOBODNACRNAGORA.EU