ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


15.9.08

TEST ZA DZENNET?


U zadnjem ratu srusena Utriska Dzamija na Zalihovcu (Stari Majdan)




Ne mogu opisati radost kad mi je Medo poslao sliku na kojoj se vidi utriska dzamija.Bar na toj slici je nekako sve komplet.
Dzamija koje sada nema i komsija Smajo,rahmetli.

Da li je to bila radost???


Kad sam medju pristiglim mailovima procitao Zalihovacka Dzamija najprije sam se najezio od pomisli da cu najzad 15 god nakon njenog rusenja vidjeti Utrisku dzamiju.Kliknem,otvorim mail i...slika.
Najezih se ponovo.
Prepoznadoh i rahmetli Smaju,mog komsiju i najboljeg privatnika medju gradjevincima svih vremena.Kod njega je moglo kako si htjeo,satnica je tolika a pare il' hoces svako sahat vremena,svaki dan,svake hefte il' svaki mjesec,do tebe je.Volio bih vidjeti il' cuti nekog' ko je radio kod Smaje a bio zedan il' gladan.O tome je moj rahmetli komsija vodio itekako brigu.
Nek je rahmet njegovoj dusi.
Nakon sto ugledah sliku zovnuh sina"Hod' Elmedinu pogledaj nesto pa da vidim zanas li gdje je ovo slikano?"On k'o iz topa: "Jel' to srusena dzamija na Zalhovcu?Prepozno sam po banderi."
I supruga po prvi put vidje staru srusenu ljepoticu i zapuca u kuhinju spremati iftar a ja Elmedin i Azra ostadosmo jos neko vrijeme gledajuci u sliku na ekranu ovog cuda od tehnike zvanog kompjuter i internet.Bil Gejts - halal ti pita.
Neopisivo mi drago sto sad imam sliku dzamije.Drago mi sto mogu da je pokazem i drugima.
Mogao je to i Medo uraditi,dabome,al' eto i njemu se ucinilo da joj je mozda bolje na Zalihovcu pa makar i ovom elektronskom.
Neka je,nek stoji dok se ako Bog da ne ispravi ona prava dzamija i munara na pravom mjestu,tj.pravom Zal'hovcu.
Vec smo pricali o tome treba li nam,ne treba li itd.Ja velim treba jer bez nje smo moralni gubitnici.To je moje misljenje a hvala Dragom Allahu i ma ih jos sto tako misle.Nekoliko nasih Majdanaca mi se privatno javilo i podrzavaju ideju ponovne izgradnje ove dzamije.Vidim i po anketi da nas je dvadesetak koji smo ZA .Kad nas bude 40 hajd' da se opet "sastanemo" al' poimenicno pa da se pocne sa ralizacijom ideje pa da nam se ideja pocne pretakati u projekat pa u izgradnju objekta,insa'Allah.
Da mi je docekati da se opet,onakva kakva i bijase svojevremeno opet razsepuri na mjestu gdje je nekad bila.Ista onakva sa sirinom i duzinom i visinom i munarom istom onakvom,samo zidovi ne moraju biti od metra.
Dragi moji Majdanci,komsije,jarani,znani i ne znani.Volio bih da mi se javite sa svojim komentarima a iskreno se nadam da cete me podrzati pa da se klupko najzad pocne odmotavati u nasu korist i korist pozitivnog u Majdanu uopste.Treba li govoriti o koristima islama i objekta podignutog u ime Allaha dz.s.?!
Nije islam slucajno poceo na istoku,niknuo u narodu u kojem je niknuo,u vrijeme koje jeste,medju ljudima koji tad bijahu i ne desi se poslanstvo bilo kome nego Odabranom i bas tad.Zasto?Pa valjda zato sto je sve to trebalo i moralo da se izdesava i izpoklapa,da sve bude "zrelo" pa da se pocne sa objavom.Sta je dalje slijedilo znamo iz predaja.Znamo kroz kakve muke su prolazili Muhammed s.a.v.s i njegovi ashabi da bismo mi danas imali ovo sto imamo.
Sta ako je Utriska dzamija nas test za dzennet???
Sta ako nas nekad bude pitao, a ako ikad iko On,Allah dz.s hoce garant.




Komsija rahm. Besic Smail - Smajo i Dzamija na Zalihovcu (Stari Majdan)



Nemojte da nam se cini skupo,bezpotrebno,nepotrebno.Nemojmo da nam Majdan bude mjesto kojem je proslost vaznija od buducnosti.Svi volimo reci i pohvaliti se Boga mi kako je u Starom Majdanu nekad bilo desetak dzamija.Da je Bog dao pa da su i danas sve ispravne.Sta znas mozda su sve one bile nekome test za dzennet.

Ne smijemo sebi dozvoliti da nas "haka" ono "hakalo" zvano sejtan pa da nam jos ne daj Boze unese pometnju i kakve ne suglasice.Nek' shvati kako god ko hoce al' nama treba samo da se u jedinimo oko jedne stvari a to je Dragi Allah,ako smo tu jaki onda smo vec ujedinjeni oko ideje,projekta i gradnje dzamije.Ja mislim da novac ne smije biti problem.Ne dozvolimo.
Vjerovatno vec znate da u Ljubljani ovih dana tece akcija sakupljanja novca za otkup zemljista koje kosta 4,5 ooo ooo € (cetiri i po milona eura).Ideja izgradnje dzamije starija od mene i tek sad se docekalo da nam ponude zemljiste na prodaju.I eto,vele:"Ako ne budu pare za dva mjeseca nema ni zemljista".
Ako se van Bosne mozemo i smijemo usuditi na ovoliki korak,a o parama za gradnju Islamskog Kulturnog Centra da i ne govorim,zasto onda nebismo mi Majdanci mogli da realiziramo Utrisku dzamiju?!
U nadi da cete se svi sloziti samnom evo dva dana prije 17-og dana ovog mubarek mjeseca/ramazana/tj.bitke na Bedru,i u nadi da cemo shvatiti da i nas ocekuje,necu reci bitka na Bedru nego test za Dzennet i u nadi da cemo najzad podrzati smi sebe izgradnjom dzamije u Utrisu ja molim Dragog Allaha da nas sviju cuva i da nam dadne snage i volje da izgradimo ono sto nam srusise cetnici u zadnjem ratu.Dragi Boze pomozi nam da izgradimo kucu u kojoj ce se Tvoje ime velicati.Amin.



Nadam se da mi se komsija Medo nece ljutiti sto vam evo pokazah njegov mail kojeg upravo danas dobih.

Selam
Samo da se javim i da se zahvalim sto si (u dijaprojekciju) stavio sliku mog babe rahmetli [alahu rahmetile].Znam da je sve nekad nesto bez veze.Zivjeli smo na tom Zalihovcu sav svoj zivot i proveli najvise vremena bas tu pored Djamije a da bas nismo ni bili svjesni njenog postojanja i velicine do sad kad je eto tesko i sliku naci.Mi smo ipak ti koji se trudimo da sve ne bude zaboravljeno a ti si jedan od prvih koji se najvise trudi da sve to ne bude zaboravljeno i izbrisano.Hvala ti jos jednom od sveg srca . Ja sam malo podaleko od sveg i davno sam otisao ali me srce uvijek zaboli kad se sjetim sta je bilo u Majdanu . Ti znas dobro da smo mi uvijek otvoren i veseli da smo koji cudom bili drugaciji mozda nas ne bi ni bilo .Hvala dragom Allahu pa smo svi zivi izdravi iako nismo na Zalihovcu.Nemoze se sve imati i to ti je tako u zivotu. Ja imam dosta svoje familije oko mene i oni koji nisu blizu stalno se javljamo jedni drugima.