ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


5.4.11

Kamen temeljac

KAMEN TEMELJAC ZA BUDUĆE SPOMEN OBILJEŽJE

PDF Štampa El. pošta
Pred velikim brojem mještana te predstavnika društeno političkog života Unsko sanskog kantona i općine Sanski Most, jučer je u centru ovog mjesta svečano položen kamen temeljac za izgradnju budućeg spomen obilježja. Spomen obilježje koje će se graditi u centru ovog mjesta biće posvećeno svim poginulim pripadnicima Armije RBiH, civilnim žrtvama rata iz ovog mjesta te Amiru Žiliću, nosiocu najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, po kojem nosi ime centralni trg u ovom mjestu.
majdanobiljezje1
Kamen temeljac za ovo spomen obilježje položili su doskorašnji načelnik općine i aktuelni ministar u Vladi FBiH, dr. Sanjin Halimović i Abdulah Žilić, otac rahmetli Amira Žilića. Ovaj projekat će biti realiziran kroz dvije faze, a a prva podrzumjeva uređenje prostora na mjesnom trgu na kojem će se nalaziti spomen obilježje. Vrijednost ove faze projekta iznosi 15 hiljada maraka, a ova sredstva je obezbjedilo ministarstvo za pitanja boraca Unsko sanskog kantona.
majdanobiljezje2
Za mještane Starog Majdana, realizacija ovog projekta ima veliki značaj.  Prisutnima se na ovom skupu obratio i ministar razvoja, obrta i poduzetništva u Vladi FBiH, dr. Sanjin Halimović, istakavši kako će realizaciju ovog projekta pomoći sve razine vlasti.
majdanobiljezje3
Prema riječima predstavnika mjesne zajednice Stari Majdan, izgradnja spomen obilježja, prema predračunima, koštaće oko šezdeset hiljada maraka. Dio sredstava obezbjediće i općina Sanski Most, a očekuje se i učešće mještana, kako onih koji žive u Starom Majdanu, tako i onih koji u poslijeratnom periodu žive i rade u stranim zemljama.