ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


6.12.12

RESPEKT TREBA UZETI A NE ČEKATI DA GA DOBIJEŠ

RESPEKT TREBA UZETI A NE ČEKATI DA GA DOBIJEŠ



Piše: Nihad Krupić,autor
Bosanska Dubica, RBiH
Vancouver, Canada

Ovih dana se uveliko vodi polemika oko etničke, nacionalne i svake druge pripadnosti u Bosni i Hercegovini. I nije prvi put da se oni neupućeni a tvrdoglavi ili upućeni a iz tuđih knjiga učeni, histeričnom drekom oglašavaju i žele nametnuti sumnju u postojanje stoljetnog nacionalnog imena Bošnjaci. Ovo i nije tako teško širiti je je u Bosni na sceni opšte društveno beznađe kao produkt djelovanja ružne političke, akademske i ekonomske bošnjačke elite. Ova elita je u mnogome izgubila svoj kredibilitet. Svoju pamet uglavnom pokazuju citiranjem velikih iz davnih vremena. Poput papagaja. Zaboravljaju da su ti veliki čitali citate iz očiju onih malih iz svog naroda. Ima jedan kvalitet koji ih potpuno odvaja od istočne i zapadne varijante balkanske inteligencije. Oni ne mrze i ne smišljaju platforme i programe kako da istrijebe druge. Štaviše, čak i podilaze autorima programa progona i istrebljenja naroda kome pripadaju. To je ogavno i neoprostivo. A najgore je od svega da njihov intelektualnih opus uvijek počinje i završava sterilnim porivom za kobojagi kulturnom renesansom sopstvenog naroda. Kao da kultura stvara narod, naciju i državu , a ne obrnuto.
Nasuprot ovim prvima , postoje drugi koji su spoznali istinu. Dok je govore ne dižu dreku jer je snaga njihove riječi velika kao planina. Čini se da ovih drugih ima pedeset puta više ali toliko puta nisu uvjerljiviji od onih prvih. Zašto? Zato što je mentalni sklop bošnjačkog čovjeka kodiran da prvo registruje i prihvati podvalu i kada je odkrije treba dosta vremena da je se riješi. Neće brzo priznati kako je u krivu taman gubio i ruke i noge, i bubrege, i pluća sve dok ne dođe do glave.

Prestani lutati, biti tuđi i širiti sumnju
U susretu ovjere stare lične karte Bosne i Hercegovine, jer tako Evropa želi a mi smo dio nje, današnji vikači su do juče bili jugosloveni ili nešto drugo. Oni su danas nacionalno izabrali da budu Bosanci ili Hercegovci..ili skupa Bosanci i Hercegovci. Iza ovog se uglavnom krije kompleks, inferiornost, poltronstvo, fukaraština i hizmećarstvo.Kako spriječiti ovu kugu a ne zaraziti se sa njom?! Mudrošću, osjećajem ili nečim drugim!?
Po znanje se uvijek išlo onima koji znaju više, po čast onima koji nikad nisu klečali i puzali, u pobjede iza onih koji bi i svoj život dali za domovinu. Ako nema u blizini nikoga od ovih...Bošnjače, gledaj i slušaj ono što rade i govore Dodik, Radmanović i drugi iz njihove korpusa i odmah bez razmišljanja budi protiv. I bićeš na pravoj strani. Ako si i dalje još u dilemi šta ti je nacionalno ime i želiš se unatoč svemu izjasniti kao Bosanac prije konačne odluke testiraj kako iz hrvatskog i srpskog bosanskog korpusa vole između ostalog i našu zajedničku domovinu. Ako si u stanju iz ova dva naroda iskupiti barem desetak hiljada imena koja će se na budućem popisu izjasniti kao Bosanci onda imaš pravo da i Bošnjake ubjeđuješ da ponovo odbace svoje staro ime. Do tada nemaš pravo lutati, biti tudji, širiti sumnju i lagati sebe i druge da će Bosna opstati samo zato što si se ti nacionalno izjasnio kao Bosanac.
Nije tako davne 1993 godine Kasimu, unuku zadnjeg dubičkog bega, nije pomoglo što je podijelio svoj begluk onom komunističkom društvu, u stvari srpskim seljacima sa Kozare.Pa što je bio komunista, pa ateista,pa sve drugo samo ne svoj. Na kraju su ga našli deset godina poslije smaknuća u komadima u dubini jednog bunara blizu razdjeljenog begluka koje ga nije spasilo surove smrti od ruku unuka onih koji su besplatno dobili tu zemlju. Je li treba biti puno pametan da se zaključi da je Kasim komadan samo zbog imena i prezimena.Kasima je u Bosni od 1992 -1995 bilo na hiljade i ne smije ih više biti…zbog onih kojima smo dužni da imamo ponos, čast i dostojanstvo. Sve drugo dolazi nakon ovoga.
Na kraju respekt treba uzeti a ne čekati da ga dobiješ. Popis će doći i proći ali prije njega Bošnjaci trebaju otvoreno reći drugima: “Ukoliko želite da zajedno dijelimo našu domovinu i državu onda je ona i Vaša i naša ako je želite cijepati i odvajati, onda je ona samo naša..vi tražite drugu, odavde nećete ništa odnijeti”.