ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


19.12.08

DVA "BISERA"

Sve hocu da vam kazem al' nikako da dodjem do slobodnog vremena.
Ima vise od mjesec dana kako je najavljen dolazak KUD-a »Biser« iz Sanskog Mosta u goste Ljubljani i Jesenicama.Dodje i taj vikend odnosno petak vece,12.dec 2008 i stvarno »Drustvo Slovensko-Bosanskog prijateljstva Ljiljan«,u Ljubljani,ugosti zemljake a medju njima rodbinu,komsije i poznanike iz S.Mosta.
Tu se ova prica zavrsava.
Planirajuci da prisustvujem dogadjaju sve pade u vodu zbog obaveza na poslu.Tu noc nisam bio prisutan al' sam cuo da je bilo odlicno te da je dvorana u Črnuču bila premalehna da primi sve radoznale duse,oci i usi.
Dobra stvar je to sto se prica ovog kulturnog gostovanja nastavi sutradan na Jesenicama.
»Biser« iz Sane ugostise clanovi KUD-a »Biser« sa Jesenica,a na Jesenicama,sva nasa raja je,cini mi se u »Biseru«.Ja mislim da nigdje u Sloveniji nas narod ne dise kompaktnije.Dobro su organizovani,ne cini mi se.
U subotu 13-og decembra odoh sa familiom kod zeta i sestre.«Hajmo da vidimo Adu«, rekoh.Adnan Sefic mi je poodavno javio,jos prije bajrama da »prihaja u dezelu«.
Udjosmo u stan kod Huse i Aide.Ugledasmo momka,ne znamo ga.Zove se Elvedin.Gost iz Sane.Upoznasmo se,promuhabetismo.Odgledasmo tekmu Bayern : Schalke 04.Zavrsi se bas onako kako smo i prizeljkivali."Samo da ne pobjedi Bayern!"
Taman tako da Hoffenheim osvoji titulu Njemackog prvaka za ovu polusezonu.Porazom Bayerna pobjedise nasi Vedad Ibisevic i Sejad Salihovic.To su momenti sto te razvesele pa ti drago da si to sto si.Da si Bosanac.Da si covjek iz cijeg su naroda i drzave dvije Hoffenheimske i buduce svijetske fudbalske legende.Nakon tekme odosmo do Jesenicke kino dvorane,mjesta u kojem ce se odrzati priredba.Pred vratima ugledah Adnana Sefica.Ado vazda isti.Skroman momak,obican,jednostavan.Kroz jaknu ga malo trese zima a iz ociju iskri se bistri pogled s kojim »ganja« rodju Kicija.Veli:«Rek'o Kici da ce doci pa evo izvirujem«.Brzo nas zima »utjera« u prostorije.Sretoh i Hakiju,Jesenickog' sevdaliju.Prvak medju sevdalijama u Sloveniji.Pjevac koji svojom pjesmom pokazuje i prica sve ono sto je sevdalinkom receno i sto se hoce kazati.Umjetnik medju amaterima,Bosnjo koji osjeca sevdalinku i pjeva je vrhunski,profesionalno.Drago mi je da poznam ovog covjeka.
Raja poce »navirati«.Adnan ode za svojim orkestrom,Hakija ostade na ulazu a ja sa svojom porodicom udjoh u kino salu.Kad sam usao i vidio koliko je klupa upitah se :«Ko ce ovo napuniti?«Sjedosmo a raja poce popunjati stolice.Ne potraja dugo i sve se popuni.Dobro da je bilo prostora sa strane pa ih je podosta moglo stojati i gledati.Pored mene sjede komsija iz Majdana,Hasan Grbic.Ispricasmo se.
Saznadoh detalje oko organizacije ovog kulturnog dogadjaja.S tim nas je sviju upoznao Nihad Balagic,predsjednik Jesenickog Bisera.Ovaj covjek je Jesenicka legenda.Za njega njegovi Jesenicani bez imalo skoromnosti vele."Da nije Nihada nista ovo nebi bilo",misli se na kulturni zivot naseg naroda.

Prihod od prodanih ulaznica i sve novcane donacije sa te veceri bice namjenjen za kupovinu zemljista za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani.
Medju zvanicama vidjeh gosp.Tom Menzingera nacelnika opstine Jesenice,dr Sanjin Halimovic nacelnik opstine S.Most,muftija Ljubljanski dr.Nedzad ef. Grabus,bivsi ambasador BiH u Sloveniji Izmir Talic,ovaj put dosao u svojstvu koreografa Sanskog Bisera,Amir Talic- knjizevnik…
Uz pozdravne govore Jesenickog nacelnika i nasih dvaju doktora otpoce svirka,igra i pjesma.
A tu noc…
Bol bolovala Celebica Biba,setao se dilber,zapjevala sojka ptica,stiglo je proljece…
Pjevali,svirali i igrali domacini.Odnedavno je u tom Biseru i jedno Majdansko,u Majdanu rodjeno,celjade,Ajla Paunovic.Nije joj se bilo tesko »uklopiti«.Naucila korake u Majdanskom«Bratastvu« pa nam i ovdje u tudjini svjetla obraz.
Svirao i pjevao ansambl«Devet Rijeka«Ja bih rekao »Stare kajle Sanskog Mosta«.Iskusni muzicari Sanskog Mosta predvodjeni Fikretom Kurtovicem odradise svoj dio posla.Vidio se i tu majstorluk,nema sta.
Medju Sanskim Biserima nas Ado.Nekako podaleko,u cosku iza govornice.
Ne vidjeh i ne uslikah ga kako treba.Bitno je i veoma mi drago,da je ovaj momak svoj zadatak odradio odlicno.Nije ni cudo sto ga ne daju iz Bisera.Odigrao Biser splet Bosanskih igara,sotu,cocek…Sve bijase originalno i bez greske.Ne znam sta je bilo ljepse:mladost,koreografija ili nosnja.Na samom kraju Hakija otpjeva dvije od Safeta.Da se najezis.Nista ga ne iznenadi,ni to sto par puta »izdade«mikrofon.Ama mogao bi ovaj ljudina pjevati i bez mikrofona.
Ove lijepe noci toliko lijepih stvari.Jos Samo da spomenem svoje sestrice,Dijana radi sa folklorom a Dejan se odlicno snasao za bubnjevima pa mu drago sto drugi igraju onako kako on svira.
Izmjenjase se pokloni gostiju i domacina.
Zavrsi se vece igre i pjesme.U holu raja uplacuje svoj prilog za IKC.Ponovo se nadjoh sa Adnanom.Uslikase nas.
Ja sa svojom familijom kod zeta i sestre,omladina ode u prostorije Bisera.Jos malo druzenja pa put pod noge.Valja Sanjanima tu noc nazad za BiH.
Sta reci na kraju?
Bijase lijepo tu noc biti Bosanskohercegovacka faca .Bijase lijepo uzivati u igri i pjesmi.
Oba Bisera,hvala vam.
Adnane,dodjite nam opet.

18.12.08

ĐE JE TVOJA KONDURA, BOŠNJO?

Autor: Ferid Ferko Šantić






Ferid Ferko ŠANTIĆ:

Sve ovo pišem s jednim jedinim ciljem a to je da sebe i vas upitam: Pa ima li među Bošnjacima ikakav insan koji se sa dušmanima i Bosne i Bošnjaka susreće svakodnevno pa da jal’ kondurom, jal’ mokrom čarapom, jal’ mendiljom, tj. maramicom i to onom od ćaheta, papirnom, cijelom dunjaluku pokaže šta nam rade i kakvom nas sve poniženju izlažu.



Da je nekakav, makar i zehricu normalan vakat pa da u dokonluku dnevnik pišem onda bih u tom dnevniku za današnji dan imao poseban zapis. Poseban zbog toga što u ovom okeanu kaharli habera koji nas svakodnevno zasipaju jutros čuh nešto i tv-sliku u vezi sa tim vidjeh a sve me to plaho obveseli, tj. razgali, razvedri, obradova.... Gledam i svojim očima ne vjerujem. Silnik, imenom G. Bush negdje, iza one, da ’prostite laprdajuće tahte što je govornicom zovu, saginje se, bašunu, tj. glavuru zaklanja a pored njega prolijeće nešto crno. Allahu Dragi! Gledam jal’ je bomba, jal je....., tek čujem da vele da je to najobičnija kondura, tj. cipela.



Helem, došao Bush jučer, tajno k’o i svaka uhaladža što dolazi, u Bagdad da Iračanima kaže kako im je on pomog’o ali, eto oni to k’o ne anlaišu, tj. ne razumuju i ne vide. Biva, svi Iračani slijepi i mahniti pa ne vide kol’ko im je on pomog’o.

Taman kad je to zborio, prema njemu i njegovoj, da ’prostite laprdajućoj tahti, poletjele su ništa drugo do kondure, cipele nečije. Jedan od prisutnih iračkih novinara, svi ste to već vidjeli i čuli, gađao je Busha svojim sopstvenim kondurama uz riječi: „Ovo ti je oproštajni poljubac pahče jedno.“ Znači i pored strahotnih kontrola koje je morao proći da bi prisustvovao toj press konferenciji tog iračkog novinara, gaziju nad gazijama, nikakva sila nije mogla spriječiti da silniku Bushu bar na taj način ne stavi do
znanjašta o njemu misli irački narod. Uz to, u arapskom jeziku nekome kazati „pahče jedno“ i gađati ga kondurama predstavlja najveće insansko poniženje i uvredu. Ni sam ne zman koliko sam puta danas pomislio na ovog iračkog gaziju i u sebi izgovorio: „Gazijo, svako ti dobro na oba svit’ta“ kako bi to kazao jedan iz Bošnjaci.Net ekipe. Znam da mu nije bilo nimalo lahko, znam da su mu dušmani možda i bubrege odbili ali bar je njegovim gestom, koji je cijeli dunjaluk vidio, spašen obraz iračkog, arapskog i cijelog normalnog svijeta.
Sve ovo pišem s jednim jedinim ciljem a to je da sebe i vas upitam: Pa ima li među Bošnjacima ikakav insan koji se sa dušmanima i Bosne i Bošnjaka susreće svakodnevno pa da jal’ kondurom, jal’ mokrom čarapom, jal’ mendiljom, tj. maramicom i to onom od ćaheta, papirnom, cijelom dunjaluku pokaže šta nam rade i kakvom nas sve poniženju izlažu.Eto, uoči Kurban bajrama srpski fašisti spalilše džamiju u Fazlagića Kuli. Zar nije bilo normalno da se prekinu svi TV, radijski.... svečani bajramski programi, da se otakžu svi ostali oblici bajramskih svečanosti i da bar nekoliko stotina hiljada
Bošnjaka i Bošnjakinja izađe na ulice Sarajeva, Zenice, Bihaća, Tuzle, Mostara, Prijedora, Banja Luke.... Da blokira zgradu bosanskog Predsjedništva, Vijeća ministara.....srbijanske i crnogorske ambasade koje su pokrovitelji svih srpsko fašističkih zala u Bosni i tako izdejstvuje ostavke svih političkih podrepaša i pudlica. Zar tako ne bi bila svakome pokazana bošnjačka sila i moć. Ističem riječ sila zbog toga što nekakva stara mudrost uči:
Nad silom sila je pravda!A veliko-srpski i veliko-hrvatski fašizam u Bosni nastupa najgrubljom silom i oni se samo silom mogu zaustaviti. Ako, Dobri moj Bošnjo, nisi u prilici da svoju silu pokažeš puškom, tenkom, avionom..... pa, majka mu stara, valjda si u prilici da svoju silu iskažeš demonstracijama, protestnim skupovima. Ako ništa možeš li makar svoju silu iskazati protestnim bacanjem kondure prema onome ko ruši i Bosnu i Bošnjake u njoj, tj. prema onome ko je saradnik u pomagač tih zločinačkih radnji. Bar bi tako i tvoj bošnjački obraz i dostojanstvo bili spašeni a, svega mi i dušman bi se podobro curiknuo. Ovako ispada mogu nam raditi šta god hoće. I na najsvetiji dan paliti naše duhovne repere, naše džamije, a mi kraju lađu, što bi se kazalo. Sveg mi svijeta, Dobri moj Bošnjo, nastavimo li ovako neće čamati vrijeme kad će veliko-serBski, kao i Bobanovi i Šuškovi fašisti zajedno poklopiti i ovaj ostatak Bosne koji je odbranjen uz preskupu cijenu.
preuzeto sa : bosnjaci.net