ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


8.1.09

NE DIJELITE ONO STO SE DIJEITI NE MOZE

Postovani urednice,

Osjecajuci opasnost koja se nadvila nad BiH, zajednica gradjana BiH,iz kanadskog grada Vankuvera se oglasila Saopstenjem za Javnost.

Zelimo Ovim putem pozvati sve zajednice nasih gradjana iz citavog svijeta da upute poruku BiH liderima i institucijama kojom se kategoricno protivimo svakom pokusaju dijelenja Bosne i Hercegovine, kao i dogovora koji neumitno vode ukidanju drzavnosti nase jedine domovine.

Nihad Krupic

Zajednica građana Bosne i Hercegovine

Vancouver, Canada


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

“NE DIJELITE ONO ŠTO SE DIJELITI NE MOŽE”

8. januar 2009


“Bosna i Hercegovina ima svoj historijski identitet, jedna je od konstantnih zemalja u Evropi, sa gotovo neprekidnom historijom kao izrazita geopolitička cjelina od srednjeg stoljeća do danas.

U razdoblju od 1180 do 1463 bila je nezavisna kraljevina, od 1580 do 1878 bila je ejalet (velika teriotrijalna jedinica u Otomanskoj imperiji), od 1878 do 1918 “krunska zemlja” u Austro-Ugarskoj,od 1918 do 1941 posebna jedinica u sklopu Kraljevine Jugoslavije, od 1945 do 1992 Socijalistiška Republika u SFRJ.

Svi Bosanci; Bošnjaci-Muslimani, Srbi i Hrvati su nasljednici posebne historijske baštine koja se ne može olako odbaciti. Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati moraju priznati činjenicu da njihova kultura i historija imaju posebnu , bosansku dimenziju. Razlozi za to nisu samo historijski nego moralni i praktični.

Tri zajednice u BiH ne mogu se podijeliti na tri etičke cjeline bez golemih praktičnih poteškoća i moralnih nepravdi. Ni jedan pokušaj otkidanja manjih dijelova teritorija od BiH nije i nikad neće donijeti pravdu ljudima koji tamo žive, a ni trajnu stabilnost u toj regiji. Takvo dijelenje je pokušano i sada, i cijeli svijet je vidio koliko je užasne patnje ono izazvalo. Bosna je još tu i njeni narodi neće odustati od svog ideala obnove demokratske države BiH u njenim granicama. Ja vjerujem da je to ideal za koji se vrijedi boriti radi svih ljudi u Bosni i Hercegovini”

Noel Malcolm,1995 godina


Poštovano Gospodo,

Naše saopštenje započinjemo riječima čovjeka koji je u uvodu svoje knjige “Historija Bosne” na najbolji način opisao; prošlost, sadašnjost i budućnost naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Od samog progona iz BiH i dolaska u Kanadu, ukazivali smo institucijama ove države na tragediju koja se nadvila nad BiH. Govorili su nam da smo subjektivni jer dolazimo direktno iz logora, spaljenih domova i bombardovanih gradova.Sa užasom na licima i tugom u srcima.

Uspjevali smo izazvati suosjećanje kod običnih ljudi, ali i oprez kod političkih moćnika. Svijet voli i cijeni one koji se sami izbore za svoju slobodu. Jer vjeruje da patriotizam nema alternativu. Presuda međunarodnog suda u Hagu nije donijela satisfakciju preživjelim. Ali jeste poruku da se mora istrajati u procesu obnove sjećanja. Zaborav je nagrada zločincu i ubijanje žrtve još jedan put.Dejton je donio mir ali nije postojanost onog bosanskog ideala kojeg je pomenuo i Noel Malcolm. Nema budućnosti zemlje sa podjelom na etičke cjeline. Svih ovih godina svjedoci smo i pokušaja političkog legalizovanja posljedica agresije i genocida čelnika RS i tzv. HB. Zabrinjavajuće je zasićenje međunarodne zajednice Bosnom, kao i nejedinstvo lidera bošnjačkog naroda.A nad domovinom opasno lebde duhovi Miloševića i Karadžića, smijući nam se iz kravate Milorada Dodika. Smatramo da je dogovor, poput zadnjeg, u Prudu kod Bosanskog Šamca, ukidanje države, prebacivanjem njenih nadležnosti na teritorijalne jedinice, pristajanje na rezultate etničkog čišćenja, betoniranje temelja “Republike Srpske” i omogućavanje separatistima iz redova srpskog i hrvatskog naroda da legalno putem referenduma pridruže svoje jedinice Srbiji i Hrvatskoj, svođenjem cjelokupnog bošnjačkog stanovništva na manje od 23% teriotrije BiH. I to je kraj hiljaditog postojanja BiH. Naša djeca ostaju bez domovine.Ono što nam je ostavljeno u nasljedstvo nismo znali očuvati. Bićemo prokleti i u grobu.Mi patrioti BiH nikad nećemo pristati na ovaj scenario. Na sav glas, iz daleke Kanade, grada Vankuvera, Vam poručujemo;

“NE DIJELITE ONO ŠTO SE DIJELITI NE MOŽE”

Donesite novi građanski ustav i tako produžite kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Neka i dalje bude domovina sviju koje je vole,epska poruka da dobro uvijek nadvlada zlo, ljubav pobijedi mržnju, i da patriotizam nema granica, daljine i vremenske distance. Samo tako će Evropa i dalje imati spomenike kulture, stećak će ostati uspravan, a mi ćemo napokon preći na drugu obalu Modre Rijeke.


Ispred zajednice

Nihad Krupić, pisac i publicista

Bosanska Dubica, Bosna i Hercegovina,

Vancouver, Canada

PETICIJA

Udruženje "Žena - žrtva rata" i Savez Logoraša BiH vas pozivaju da potpišete peticiju




Vašu podršku možete poslati na e-mail udruzenjezenazrtva_rata@bih.net.ba. Obavijestite vaše prijatelje i poznanike da to isto urade.


Povodom izjave predsjednika SDA Sulejmana Tihića na sjednici Glavnog odbora, između ostaloga je rekao: "Redosljed prioriteta bošnjačko-bosanske politike u kojoj je do sada centralno mesto zauzimala filozofija žrtve, priča o agresiji, genocidu, ratnim zločinima i nepravdi počinjenim u BiH i prema Bošnjacima treba da se promijeni".

U povijesti bošnjačke politike nije najavljena brutalnija izdaja nacionalnih interesa od one koju planira još uvijek aktuelni predsjednik SDA Sulejman Tihić proglašavajući progon i zaborav bošnjačke žrtve! Riječ je o tjeranju žrtve da se navikne na rezultate zločina! Ovakav zločin nad bošnjačkom kolektivnom memorijom ne bi mogao zamisliti ni Radovan Karadžić, ali se našao dobrovoljac i osvetnik Sulejman Tihić da finalizira radove velikosrpskih koljača. Upravo zbog toga mediji po Srbiji pišu hvalospjeve i u naslovima ističu kako Tihić proglašava bošnjačko „prevazilaženje pozicije žrtve", što suštinski znači bošnjačko pristajanje na izjednačavanje agresora i žrtve. Pišu oni koji su ćutali dok su ti isti veliksrpski koljači nad nama i našim najrođenijim izvršili genocid.

S toga Udruženje "ŽENA - ŽRTVA RATA" (koje okuplja silovane i seksualno zlostavljane 1992 - 1995. godine) SAVEZ LOGORAŠA BiH i dr. NVO će od 10. do 31. januara 2009. godine na području FBiH, Distrikt Brčko i RS-a prikupljati potpise građana o
BOŠNJAČKA IZDAJA BOSNE PRIORITET I CENTRALNO PITANJE SVIH NAŠIH PITANJA


Recite NE političarima koji zahtijevaju da zaboravimo genocid i da ubuduće "centralno mjesto u bosansko-bošnjačkoj politici ne zauzima filozofija žrtve, priča o agresiji, genocidu, ratnim zločinima i nepravdi počinjenim u BiH i prema Bošnjacima".

6.1.09

SJEĆANJE NA HEROJA

Pogledaj videozapis tv 101

U Starom Majdanu obilježena je šesnaesta godišnjica smrti „Zlatnog ljiljana“, Amira Žiića. Tim povodom delegacija Općine Sanski Most, na čelu sa nečelnikom doktorom Sanjinom Halimovićem, te delegacije boračkih organizacija i političkih partija iz sanske općine, položile su cvijeće na spomen obilježje u centru ovoga mjesta. Navršilo se tačno 16 godina od tragične pogibije Amira Žilića, mladića koji je posthumno odlikovan najvišim armijskim priznanjem za hrabrost – Zlatnim ljiljanom. Tim povodom, delegacije Općine, boračkih udruženja, te političkih partija, kao i mještani Starog Majdana i Općine Sanski Most, posjetili su porodicu rahmetli Amira Žilića. Na spomen obilježje koje je izgrađeno njemu u čast na trgu koji nosi njegovo ime, u samom središtu Starog Majdana, položeni su vijenci sa cvijećem, a prisutni su učenjem fatihe odali počast ovom bosanskom sinu. Na skupu u Starom Majdanu je rečeno da se herojski čin Amira Žilića i mnogih drugih heroja koji su dali svoj život u borbi za slobodu BiH nikada ne smiju zaboraviti. Amir Žilić nije dočekao slobodu. Imao je svega 24 godine kada je 6. januara 1993. godine izgubio život na ratištu kod Visokog. U tom trenutku bio je komandant Drugog bataljona 17. krajiške brigade. Vječno počivalište ovoga bosanskog junaka je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, Amir Žilić je posthumno odlikovan najvećim armijskim priznanjem – “Zlatnim grbom sa mačevima”.Na budućim generacijama je da lik i djelo Amira Žilića nikada ne zaborave.

preuzeto sa : radio SANA

5.1.09

ODAKLE DA KRENEM ?

Ovih dana pun sam price.Inspiracije i tema za pisanje ,diskusiju.Ni sam ne znam odakle da pocnem.Nikako da slozim utiske,da se skoncentrisem i pocnem redom.Nisam kadar skoncentrisati se na jednu temu.Sta god pocnem pisati i kazivati vam vec znam da cu ubrljati.Ne bih da mi se i tekst bas k'o moje misli preplice i prevrce...nece biti interesantno i bojim se necu moci reci ono sto bih htio,bojim se da me necete razumijeti ili,ne daj Boze,pogresno me razumjeti.
Moram vam reci da mi je jedan od mojih velikih strahova da cu biti pogresno shvacen.
"Onda pricaj i pisi razumljivo",recicete vi,a ja se s tim u potpunosti slazem.
Ovih zadnjih dana,od bajrama pa na ovamo izdesavalo se mnogo toga.
Planula dzamija u Kuli Fazlagica,dosle obe nove godine,Sulejman Tihic ubrljo stvar.Politika u BiH zbog njegovih sporazuma odnosno ne sporazuma dobola na paznji.Nece Sulejman sa vlasti ni sa tv ekrena sve da ga i cipelom tuces.Na sve to planu i Gaza.Ta desavanja pokusavam da pratim.Stvar oko teritorijalnih prepucavanja i rata na tom podrucju mi je podosta jasna.Poznajem frkisanje od Golda Meir na ovamo.Problem delikatan i kompleksan.Pregled'o sam friske slike sa ovodnevnih stradanja u Gazi.Necu dati link,a ako nekog ineresuje mogu mu "privatno" poslati,po mailu.Sve su to friske slike iz Gaze,sa lica mjesta.Za sad ih je preko hiljadu.Nisam ih sve pregled'o.Ne mogu iako sam sebe prisiljavam da ih pregledam.Sve cu to prokomentarisati tako sto cu reci"Da Bog da crko ko ih pregleda a ne zaplace".Upravo je tako jedan moj jaran prokomentarisao knjigu "Molila sam ih da me ubiju".

Pokusavam Azri i Elmedinu "uvrtiti u glavu" da bez nauke nema nista.Bez muke nema nauke al' ako se ista na dunjaluku isplati to je skolovati se.

Mag.Ahmed Pasic nam je objasnio ukratko kako su jevreji dosli do "svoje" teritorije na tlu Palestine.Veli Ahmed "Sve to Palestinci posmatrali ispijajuci caj."
Kod nas u Bosni se desava otprilike ista stvar.Evo zadnjih dana Tihic "pristavio" kahvu pa da je polahko ispijamo.Budemo li jos cekali da se hladne ostacemo bez drzave,a sa parom hladne kahve,sta cemo s njom...vele da je takva para dobra za ten :)
Imamo sansu da budemo najljepsi,
Ne bih sad raspred'o tu pricu.Svi je trebamo pricati i tako skinuti aktualnu politicku garnituru.

Idemo dalje sa dogadjajima ovih zadnjih dana.
Web magazin bosnjaci.Net od 26-og dec. '08 ne "ferceraju".
Prepoznali bosnjaci politicku opasnost u BiH.Hoce stati u kraj javasluku.
Sve to prepoznadose hackeri i po drugi put "srususe" ovu stranicu koja je jedna od najvecih baza podataka vezanih za BiH i bosnjastvo.Vratice se oni brzo.
Prvi put su "sruseni" za to sto su srusili dr.darka trifunovica.Sprijecili njegovo ucesce na kongresu EUROPOL-a u Berlinu.
Uspjeli su a uspjece i opet.

U vrtlogu svih ovih desavanja u kontaktu sa uvazenim,necu reci gospodinom nego bratom,Feridom Ferkom Santicem razmjenih nekoliko mailova.Obeseli me ovaj covjek dobrano.Ispricah mu za Zalihovac i rekoh kako ne mogu doci do toga sta Zalihovac ustvari znaci.Otkud to ime,za sto,zbog cega.

Ono sto mi je Ferko napisao a zbog toga mu se jos jednom zahvaljujem evo,procitajte u tekstu ispod.



Zalihovac





pise : Ferid Ferko Santic


Što se tiče toponima, tj. naziva tvojeg "Zalihovca" evo ću ti napisati objašnjenje kako je taj naziv nastao.
Ranije je u jeziku bosanskome bila u svakodnevnoj upotrijebi riječ "zalihost” čime je označavano stanje onoga što je u zalihi. Ova imenica je, u stvari, u vezi sa imenicom ”zaliha” kojom se označava višak koji se negdje čuva, rezerva nečega.
Na tom prostoru gdje se danas nalazi Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac – mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.

Međutim, pošto se riječju ”zalihost” označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja, od neke prostrane zamljišne površine.
No, jedno je sigurno a to je da je toponim ”Zalihovac” formiran od imenice “zalihost”.
Riječ ”zalihost” danas se ponekad koristi u novinarstvu i sa njom se označava višak informacija.


Lingvistički predstavljene imenice ”zalihost” i ”zaliha” izgledaju ovako:

"zálihōst”, im. ž.r.,g.jd zálihosti, instr. jd. zálihosti/zálihošću – stanje onoga što je u zalihi
”zâliha/záliha, im. ž.r., g. jd. zâlihē/zálihē; d. jd. zâlihi/zálihi – višak koji se čuva

Moglo bi se utvrditi i vrijeme kad je nastao toponim ”Zalihovac” ako bi se neko malo ”zakopao” u popise i zemljišne knjige tog dijela Krajine.