ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


8.1.09

NE DIJELITE ONO STO SE DIJEITI NE MOZE

Postovani urednice,

Osjecajuci opasnost koja se nadvila nad BiH, zajednica gradjana BiH,iz kanadskog grada Vankuvera se oglasila Saopstenjem za Javnost.

Zelimo Ovim putem pozvati sve zajednice nasih gradjana iz citavog svijeta da upute poruku BiH liderima i institucijama kojom se kategoricno protivimo svakom pokusaju dijelenja Bosne i Hercegovine, kao i dogovora koji neumitno vode ukidanju drzavnosti nase jedine domovine.

Nihad Krupic

Zajednica građana Bosne i Hercegovine

Vancouver, Canada


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

“NE DIJELITE ONO ŠTO SE DIJELITI NE MOŽE”

8. januar 2009


“Bosna i Hercegovina ima svoj historijski identitet, jedna je od konstantnih zemalja u Evropi, sa gotovo neprekidnom historijom kao izrazita geopolitička cjelina od srednjeg stoljeća do danas.

U razdoblju od 1180 do 1463 bila je nezavisna kraljevina, od 1580 do 1878 bila je ejalet (velika teriotrijalna jedinica u Otomanskoj imperiji), od 1878 do 1918 “krunska zemlja” u Austro-Ugarskoj,od 1918 do 1941 posebna jedinica u sklopu Kraljevine Jugoslavije, od 1945 do 1992 Socijalistiška Republika u SFRJ.

Svi Bosanci; Bošnjaci-Muslimani, Srbi i Hrvati su nasljednici posebne historijske baštine koja se ne može olako odbaciti. Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati moraju priznati činjenicu da njihova kultura i historija imaju posebnu , bosansku dimenziju. Razlozi za to nisu samo historijski nego moralni i praktični.

Tri zajednice u BiH ne mogu se podijeliti na tri etičke cjeline bez golemih praktičnih poteškoća i moralnih nepravdi. Ni jedan pokušaj otkidanja manjih dijelova teritorija od BiH nije i nikad neće donijeti pravdu ljudima koji tamo žive, a ni trajnu stabilnost u toj regiji. Takvo dijelenje je pokušano i sada, i cijeli svijet je vidio koliko je užasne patnje ono izazvalo. Bosna je još tu i njeni narodi neće odustati od svog ideala obnove demokratske države BiH u njenim granicama. Ja vjerujem da je to ideal za koji se vrijedi boriti radi svih ljudi u Bosni i Hercegovini”

Noel Malcolm,1995 godina


Poštovano Gospodo,

Naše saopštenje započinjemo riječima čovjeka koji je u uvodu svoje knjige “Historija Bosne” na najbolji način opisao; prošlost, sadašnjost i budućnost naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Od samog progona iz BiH i dolaska u Kanadu, ukazivali smo institucijama ove države na tragediju koja se nadvila nad BiH. Govorili su nam da smo subjektivni jer dolazimo direktno iz logora, spaljenih domova i bombardovanih gradova.Sa užasom na licima i tugom u srcima.

Uspjevali smo izazvati suosjećanje kod običnih ljudi, ali i oprez kod političkih moćnika. Svijet voli i cijeni one koji se sami izbore za svoju slobodu. Jer vjeruje da patriotizam nema alternativu. Presuda međunarodnog suda u Hagu nije donijela satisfakciju preživjelim. Ali jeste poruku da se mora istrajati u procesu obnove sjećanja. Zaborav je nagrada zločincu i ubijanje žrtve još jedan put.Dejton je donio mir ali nije postojanost onog bosanskog ideala kojeg je pomenuo i Noel Malcolm. Nema budućnosti zemlje sa podjelom na etičke cjeline. Svih ovih godina svjedoci smo i pokušaja političkog legalizovanja posljedica agresije i genocida čelnika RS i tzv. HB. Zabrinjavajuće je zasićenje međunarodne zajednice Bosnom, kao i nejedinstvo lidera bošnjačkog naroda.A nad domovinom opasno lebde duhovi Miloševića i Karadžića, smijući nam se iz kravate Milorada Dodika. Smatramo da je dogovor, poput zadnjeg, u Prudu kod Bosanskog Šamca, ukidanje države, prebacivanjem njenih nadležnosti na teritorijalne jedinice, pristajanje na rezultate etničkog čišćenja, betoniranje temelja “Republike Srpske” i omogućavanje separatistima iz redova srpskog i hrvatskog naroda da legalno putem referenduma pridruže svoje jedinice Srbiji i Hrvatskoj, svođenjem cjelokupnog bošnjačkog stanovništva na manje od 23% teriotrije BiH. I to je kraj hiljaditog postojanja BiH. Naša djeca ostaju bez domovine.Ono što nam je ostavljeno u nasljedstvo nismo znali očuvati. Bićemo prokleti i u grobu.Mi patrioti BiH nikad nećemo pristati na ovaj scenario. Na sav glas, iz daleke Kanade, grada Vankuvera, Vam poručujemo;

“NE DIJELITE ONO ŠTO SE DIJELITI NE MOŽE”

Donesite novi građanski ustav i tako produžite kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Neka i dalje bude domovina sviju koje je vole,epska poruka da dobro uvijek nadvlada zlo, ljubav pobijedi mržnju, i da patriotizam nema granica, daljine i vremenske distance. Samo tako će Evropa i dalje imati spomenike kulture, stećak će ostati uspravan, a mi ćemo napokon preći na drugu obalu Modre Rijeke.


Ispred zajednice

Nihad Krupić, pisac i publicista

Bosanska Dubica, Bosna i Hercegovina,

Vancouver, Canada

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.