ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


26.8.08

U ISCEKIVANJU

U nekom davno proslom vaktu i zemanu bijase izvjesni covjek koji je imao neposlusnog sina.Sin je svome ocu zadavao velike brige i pocesto ga,svojim ruznim djelima stavljao na muke.Nakon silnog zlopacenja i trpljenja sinovljeve zlobe otac bi,pocesto,znao reci da njegov sin nikada covjek biti nece.Nakon sto je napravio jedan od velikih pasjaluka svome ocu,sin je odlucio da ode u svijet nebi li tamo negdje nasao glavi selameta.Iduci bjelosvjetskim putevima,naisao je na vojsku koja se bila utaborila te im se prikljuci zeljan zivotnih izazova.Godine su prolazile i proteklo mnogo vode.U medjuvremenu se mladic isticao svojom hrabroscu i vjestinom pa su mu ljudi davali sve vece i znacajnije polozaje da bi,na kraju,zavrsio sa najvecom pocasti koju je covjek u to vrijeme mogao da zasluzi-postao je veliki vezir.
Kada je na jednom od svojih putovanja prolazio pored rodnog sela sjeti se svojih korijena i starog oca te posla svoje emisare da mu ga dovedu.Kada je otac dosao pred svoga sina,sada velikog i mocnog vezira,sin ga upita:"Da li znas ko sam ja?"Otac odmahnu glavom i rece da ne zna,da je on daleko od njegova sjaja i raskosi,te da i ne treba da zna.Na razumljivo ocevo cudjenje,on rece da je njegov odbjegli sin te mu ukratko isprica sta se s njim desilo.
Dok je otac stajao pred velikim vezirom zapita ga osioni vladar:"Deder mi reci,da li ti je jasno da si pogrijesio kada si rekao da ja nikad necu biti neko i nesto,a evo me pred tobom,ja veliki vezir!?"
"Ja nikada nisam rekao da ti neces biti veliki vezir,nego da covjek nikada biti neces,a tu sam bio u pravu.Da si bio imalo covjek,ti bi dosao do moje kuce,a ne da ja,star i bolestan,tebi na noge dolazim."To rece i napusti sobu bivseg sina,velikog vezira.





Zasigurno,mnogo sta mudro i korisno nam govori ova narodna pripovjest.Osvrnemo li se na sustinu price i ono o ceme nam se pripovjeda lahko uocavamo da su glavne teme :moral,odgoj,poslusnost,organizovanost,zahvalnost,urednost...Sve ovo dakle fali velikom veziru a sve bi imao da je covjek.
Zato kao muslimani,upravo ovih dana, imamo pravo biti radosni i veseli dolaskom nam u goste nasaeg dragog "ucitelja".Ucitelja svega lijepog.Ucitelja kako postati i biti covjek.Pozelimo dakle dobrodoslicu sehri ramazanu.
Allah dz.s nam kroz islam,taj nepresusni izvor ljepote kojeg zasigurno ne mozemo popiti,od svoje blagodati dade i veliku posebnost uokvirenu u mjesec ramazan.
Ramazan je mjesec za kojega se u Kur'anu kaze:"O vjernici!Propisuje vam se post,kao sto je propisan i onima prije vas,da biste se grijeha klonili."
Propis obaveze posta dosao je godinu i po nakon naredbe o promjeni kible od Mesdzidul Aks'a prema Kabi u Mekki,desetog Sabana druge godine po hidzri.Boziji poslanik s.a.v.s. postio je devet ramazana prije svoje smrti.
Ove 1429 hidzretske godine,islamski ummet ima tu cast da se sa ramazanom sastane 1427-i put.
O ramazanu su napisane knjige a i meni je stalo do toga da svoju radost prema nastupajucem mjesecu iskazem na ovaj nacin te svoju radost podijelim sa mojim istomisljenicima i dragim ljudima.Post mjeseca ramazana je jedan od glavnih ruknova Islama.Podsjetimo se da je u ramazanu pocela objava Kur'ana casnog te da se u njemu nalazi i najodabranija noc u cijeloj godini.Vidi ljepote i Allahove milosti.Pocastio nas Svemoguci i dao da zivimo u Islamu.U svakoj godini nam dao jedan poseban mjesec,ramazan,a u tom mjesecu jednu,odabranu noc,lejletul-kader.Za nju nam Kur'an u trecem ajetu sure El-Kadr kaze:"Noc Kadr je bolja od hiljadu mjeseci"
To je period od 83 god,dakle citav ljudski zivot.Ibadetiti te noci je vrijednije nego sve vrijeme u ljudskom zivotu u kojem nema te noci.
16-og dana ramazana 2. godine po Hidžri desila se i "bitka na Bedru".Zasigurno jedna od najznacajnijih bitaka za ostanak i opstanak Islama i tadasnjih muslimana.
Ramazan je i mjesec davanja sedake i zekata te cinjenja opstekorisnih djela.
Sedaka se daje tokom cijele godine ali je najveci sevap uz ramazan.
Zekat se daje jednom godisnje,a posto je uz ramazan nagrada za dobra djela visestruko veca,stoga oni koji su duzni davati zekat trebalo bi da to cine u ovom mjesecu.
Poslanik Muhammed s.a.v.s opisujuci odlike ramazana je rekao da je

prva trecina - RAHMET-Allahova milost

druga trecina - MAGFIRET- Allahov oprost, a

zadnja trecina - Oslobadjanje Njegovih robova od Dzehennemske vatre.

Kad je rijec o postu,svaki put kad se spomene ramazan,teravija,sehur,iftar i kandilji sjetim se kada smo 1999 godine u Majdanu iscekivali aksam,kandilje i iftar.U kuci,izmedjuostalog zamirisali cevapi sto ih napravise moja majka i supruga.Ja se trudio da objasnim tada svom cetverogodisnjem sinu Elmedinu sta se ustvari ceka te zbog cega je bitan aksam i kandilji.Docekasmo i pojedosmo i cevape.Slijedece godine u iscekivanju dolaska ramazana opet ja pricam Elmedinu o ramazanu.Kako,zasto itd.Kad sam mu spomeno da se tad posti i da se dosta cesto gleda u munaru i kandilje i osluskuje se kad ce aksamski ezan,on me prekinu i veli:"Jelde babo to je ono kad se jedu cevapi?!"Ja prasnuh u smijeh a njemu nista ne bi jasno.Od tada pa evo i ove godine "u iscekivanju" i vremenu kad dosta toga shvata i razumije i,kad mu je trinaest godina,voli se nasaliti pricom o ramazanskim cevapima.


S obzirom na velicinu i vaznost ovog mjeseca,te Allahovu milost i posebnost u njemu prema Svome ummetu,ja molim Svevisnjeg da nam se svima smiluje i dadne snage i zdrvlja da ga u ibadetu provedemo i ispostimo te docekamo jos mnogo ramazana i bajrama.
Amin.