ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


15.4.08

PROLJECE U MAJDANU







Prvi Maj


Prvi Maj je osvanuo
Sunce sija u svom sjaju
A u Starom Majdan-gradu
Mjestani se okupljaju


Na uranak da se podje
Do Majdanskog hladnog vrela
Uz teferic i druzenje
Obicaj je grada,sela.


I meraka mnogo bice
Uz muziku i uz pice
Lijepe pjesme
Lijepog sjela,
Takvo nesto nigdje nema.
Obicaj se iz davnina
Cuva kao zjena oka
Ta ljepota naseg kraja
Naseg rodnog zavicaja.


Treba li nam bolja dobrodoslica?
Moze li biti bolja?
Ovakvu stihovanu dobrodoslicu Prvom Maju i Majdancima moze napisati jedino Majdanac sto mu srce puno Majdana i mirisa Majdanskog.
Dragi Majdanci puno je toga za reci i napisati a evo Fadil Zahic "Faćko" nam kroz stihove kazao mnogo.Pokusacu da vam prenesem par utisaka sto ih sa sobom donesoh juce iz Majdana.
Svakom novom odlasku u Majdan jednako se obradujem.Ovaj put je to nekako"baska" jer eno behar se bijeli i kruni se u fildzane i secerlame.Kahvendise se na avlijama i udihuje proljece.
Socijalna slika u Majdanu ista ko i u cijeloj BiH.Kakava je-takva je.Mogla bi biti bolja,morala bi biti al'... Al' ne daju se Majdanci.Vesela raja vazda iznenadi pozitivnoscu.Drago mi kad cujem ista lijepo pa mi je zelja da vam o lijepom pisem i nadam se da ce teme vazda biti vesele i pozitivne.Preko vikenda u par navrata sam se druzio sa omladinom i bilo nas u Gracanici,na carsiji,na Zalihovcu a Boga mi i u dzamiji.Hvala Bogu pa imamo vrijednu omladinu.Za pohvaliti je i rukovodstvo MZ.Okupili "starci" omladinu pa zajedno cine tim za svaku pohvalu.Zeljna omladina "desavanja",puna energije a Faćko,Kelima,Ismet i Nusret valjda potrefili ono sto omladina "gotivi"pa svu tu energiju napravise pozitivnom na svestrano zadovoljstvo.Pric'o sam vam vam o priredbi u februaru.Na zadnjoj nisam bio al' vele bilo odlicno.Ma da mi je bilo vidjeti Kuku i Dzaniju kako su otpjevali "Kceri moja Aliji dal' da te dam"


KUD je najveselije desavanje u Majdanu i sto se toga tice za Majske praznike najavljuju "dernek" i sviju nas pozivaju da dodjemo u sto vecem broju.


Mnogo je toga sto se izdesavalo u zadnje vrijeme.Pomogne opstina a i sami Majdanci se organiziraju pa otuda kao ocuvanje tradicije,starine i obicaja zaklopota mlin na rijeci Gracanici.Na taj nacin Majdanci cuvaju svoju starinu i naslijedje.

U organizaciji rukovodstva MZ uradilo se i jos se radi.
Posadilo se oko 300 sadnica haslama.Ocistile se prostorije vatrogasnog doma i na taj nacin osposobljene su za odrzavanje sastanaka svih institucija u MZ.Uradjena struja,voda,ocisceno,ispolirano,okreceno pa sad moze da sastnci kome volja."Ostrolucka "trgovina ociscena pa su i tu probe


KUD-a.Tu hor pjeva i folklor igra u sesn'est.Ono ceme se opet omladina veseli je to da se iza sportske dvorane,na "Avdince luci" pravi malonogometni teren koji bi,kako kazu uskoro trebao biti asfaltiran.Samom kraju su privedeni radovi oko sanacije kanalizacije i problema oborinskih voda na Domu,tj.oko ambulante i "Wupertalovih" zgrada.Uradjena drenaza i odvodi pa izgleda da na Domu vise nece zakreketati.Sad zaba moze da gleda kud ce i gdje ce sama sa sobom.






Izdogovarano je i izvrsene su pripreme za adaptaciju drugog dijela vatrogasnog doma.U radjen je predracun radova te se ceka na donatora i pocetak radova a i to nije daleko vele u MZ.To je trenutno na cekanju a ono sto je uradjeno desilo se 1. aprila na svijetski dan zastite okolisa.











Nakon zadnje priredbe KUD-a,odmah sutradan, opet se uz pomoc rukovodstva MZ "desila" omladina.Po fotografijama sa priredbe i sa akcije da se vidjeti da radije igramo i plesemo nego sto smo spremni ocistiti smece po parku i po Trgu Amira Zilica naseg Zlatnog Ljiljana.Iako ih je bilo malo uspjeli su od Birta do Majdana i po Majdanu nakupiti kamion smeca.Opet Faćko bio pri ruci sa svojim kamionom.Bilo kako bilo zasluzuju nasi u Majdanu svaku pohvalu.Znaju da im niko nece zasvirati,zapjevati i ocistiti ako nece oni sami a ja bih zelio da i mi van Majdana budemo uspjesniji od njih pa da ih podrzimo i pomognemo u daljem radu i hairli nakanama.Bitno je imati cilj,a cini mi se da Majdanci ka boljem sutra uspjesno koracaju.
Zelja mi je na kraju da se zahvalim Nusretu Dzaficu za slike i Fadilu za stihove.Bez toga ni tekst nebio bio tekst.Ma brate bilo bi suhoparno,jel de?

Hvala vam dragi moji Majdanci sto mi omogucavate da o vama fine stvari pisem.
Hvala vam dragi moji Majdanci koji ste od Majdana daleko sto citate ovo sto vam pisem.Hvala vam za vase odvojeno vrijeme dok "prelistavate" http://www.zalihovac/...
Zelja mi je da vam prenesem poruke i novosti iz St.Majdana i da na taj nacin ucvrscavamo medjusobne veze i vezu sa nasom starom carsijom bez obzira na to koliko nas granica u tome sprjecavalo.Ja se nadam da ce nam ta bliskost koja nam je toliko potrebna svakim danom biti veca i molim Onog koji sve moze da nas na tom putu pomogne.Amin.





Prvomajska cestitka


Veselo ce sutra biti
U naseme Majdan-gradu
Mnogo toga lijepog bice
Ne gubimo nikad nadu.

Nek sve sija od ljepote
Od radosti i od srece
A carsija nek' mirise
Kao njezno majsko cvijece.


Nek' se pjesma kao rijeka
U srcima nasim lije
I maj ovaj nek' nam bude
Mnogo ljepsi nego prije


Nek' nam setnja na uranak
Do Majdanskog hladnog vrela
Uz prelijepu pjesmu nasu
Budi zelju,ceznju,mastu.
A kad miris cvijetnog maja
Kroz ulice nase prodje
Toj ljepoti kraja nema
I maj nam evo dodje.


Da veselo svima bude
Dodjite nam od svakuda
Sve najljepse za Maj prvi
Cestitka je naseg KUD-a.