ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


22.3.08

Abdulah Talundzic





Covjek kojeg sam upoznao ne tako davno.Poslije rata,kad se iz
Beograda vratio svojoj kuci,u Majdan,u zasluzenu penziju.Penziju zaradjenu van Bosne i Majdana.
Velika mi je cast i zadovoljstvo sto sam imao priliku upoznati ovog covjeka,covjeka kod kojeg' nije bilo "suplje price".Svaka rijec mu je imala svoje mjesto.Sa njim nisam pricao npr.o fudbalu-Ligi Sampiona,al'svakako mislim da bi me i tu "matirao".U relativno kratkom vremenskom roku imao sam cast dio svog zivota prozivjeti i proboraviti uz Abdulaha.Druzenja,muhabet a narocito sretanja u dzamiji ostace mi u pamcenju do kraja zivota.Dzume namazi i Ramazanske teravije uz Abdulaha bijahu mi posebnost. i upravo ta posebnost mi je priblizila Abdulaha toliko da mi je veoma drago kazati da je Abdulah Talundzic bio moj jaran.Dragi Boze hvala Ti.
Sve sto mogu da kazem o tom covjeku je samo najljepse i cini mi se da je sto posto uredu konstatacija da taj covjek nije uzalud zivio.Za svog' zivota Abdulah je ostavio dosta iza sebe.Pisao i ostavio nam mnogo a ja bih se za sad zaustavio na poeziji.
Nije mi cilj da pisem samo o licnim emocijama prema tom covjeku,iako bih o tome mogao pisati do sutra.
Ne mogu se niti "gurati" da pisem o njegovom privatnom zivotu,a sto se tice poezije,umjetnosti i pisanja i za to imaju kompetentni ljudi koji su odavno dosta rekli i napisali.Moja zelja je da sakupim tekstove o Abdulahu i tekstove sto ih je on napisao da bismo bili svjesni velicine sto je hodala Majdanskom carsijom.
Dragi moj jarane.Iako te nema sa nama-u carsiju i u dzamiju k'o da vazda dolazis.Nekako,k'o da nigdje nisi otis'o.Il' na kratko,pa ces brzo doci.Ne da se ne mogu pomiriti stim da si preselio,na ahiret insa'Allah,nego jednostavno svakim mojim dolaskom u Majdan sve iscekujem "Sad ce Abdulah kraj Cemerlije niz Gracan'cu."Zelja mi je da nam se nasi dragi Majdanci i svi oni koji su te poznavali osjecaju ovako poput mene i da te se svi sjecaju ovako kao ja tj.onako kako ti to i zasluzujes.Zato mi je zelja da na neki nacin ovim svojim udjelom ocuvam sjecanje na tebe i tvoj rad na kojeg smo svi ponosni.Molim Dragog Allaha da mi u tome pomogne a da tebi podari lijepi Dzennet i u njemu deredzu,onu visoku,koja ti i pripada.Amin.

Procitaj vise

17.3.08

DRAGI BOZE HVALA TI




Danas stvarno ne znam odkud' da pocnem,kako da opisem stanje u kojem se nalazim.
Sve do danas,do pola sedam,supruga mi bila u drugom stanju.Od tog momenta sam ja preuzeo tu vrstu osjecaja.Osjećam se pomalo smušen,k'o poslije šišanja.
Zato ako sta "lupim" il' preskocim nemojte mi zahatoriti.
Danas sam po treci put,hvala dragom Allahu,postao babo.To je ono sto zelim da vam kazem pa sve ne znam odakle da krenem.
Elmedin se rodio u muhadzerluku,u Njemackoj.On i Daytonski mirovni sporazum vrsnjaci.Rodise se na kraju zadnjeg rata.
K'o pokusaj zivljenja u Bosni,u Majdanu i u iscekivanju boljeg sutra rodila se Azra.Tacno na prelasku iz 20-og u 21-vijek.
U iscekivanju boljeg sutra "došeperam" ja u Sloveniju.Provedem tu 5-god samackog zivota i velim sam sebi "Sad je dosta.Pet godina si bio sam,sestu-il' oni,familija,u Ljubljanu il' ti u Majdan".Za svog samackog zivota u Ljubljani dosta puta sam sebi rekao "Sto nisi odmah iz Njemacke zapuc'o bilo gdje samo da budes sa familijom". Sva sreca pa covjek sniva a Allah odredjiva.
Pred povratak iz Njemacke jedni odose za Kanadu,Ameriku,Australiju...Ja tad govorio da cu u Singapur.Ako moram opet negdje van Bosne zar je bitno gdje cu.Razlozi se tad ne traze i ne biraju jer odlazek u nepoznato je put grlom u jagode.Ja se šeg'o da cemo u Singapur a razlog je to sto ima lijepo ime,puna ga usta ... fino zvuci.
Dosta sam puta u Ljubljani rek'o :"Da samo skupa pa bar i u Singapuru".
Najzad kompletiramo se u Ljubljani i danas na rodjendan moga babe ja dobio sina.
Dadosmo mu ime Ahmed.
Prije par godina sam bas ovdje u Ljubljani upoznao jednog zlatnog momka.Ahmed mu ime a znatel' gdje sad zivi...u Singapuru.
Tako se eto desavaju stvari u ljudskim zivotima.Nista nije slucajno.Sve ima svoje razloge.Dobro je da je tako i samo da insan ne upravlja s tim.Hvala Onom sto sve s razlogom i sa mjerom stvori.
Selam svima pred sami kraj ovog' 17-og marta i da nas sviju Dragi Allah cuva.Amin.