ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


25.1.10

PLODAN ŽIVOTNI VIJEK NA OČUVANJU SEVDALINKE









Piše:Samir B.


Ako čovjek od zasadjene voćke ima sevapa  sve dok ona plod daje,onda od onog' svega zasadjenog' od strane Omera Pobrića ima da beremo i uživamo dok budemo mi trajali.
Sve ono dobro što nam je Omer ostavio trajaće i onda kad nas ne bude.
Za sve ono što nam je Omer ostavio imaće on,ako Bog da sevape.
  A ostavio je mnogo.
U njegovoj, ne zatvorenoj sehari toliko je toga, da kad' bismo svi vadili, ne možemo povaditi.
Uredno je on sa institutom sevdaha: Fondacija Omera Pobrića
sakupljao sevdah,sevdalinku,Bosanskohercegovačku kulturu i njenu ljepotu te je "slagao" u notne zapise,knjige, cd-ove,dvd-ove i sve to opet u seharu BiH kulture.
Mnogo je toga što je ovaj veliki čovjek uradio.Ne možeš sve ni spomenuti a kamo li o sveme pisati.
Ovom prilikom bih spomenuo dvije stvari za koje sam siguran da ću ih dugo pamtiti.Naime, sjećam se...


SEVDAH JE KAD MOJ BABO PJEVA I PLAČE 


...kako je Omer jednom pričao o nekoj vrsti ankete sa osnovcima nižih razreda.Na pitanje "Šta je sevdah" davali mališani svoje odgovore i svoja vidjenja.U sjećanju mi je ostalo kako jedan dječačić veli :
        "Sevdah je kad moj babo pjeva i plače".
  Ne da se sevdah olahko definisati pa ga zato može svako na svoj način objašnjavati.Ovisno od toga kako ga mi vidimo i doživljavamo, tako ćemo ga i opisati,definisati.
Od svih definicija koje sam do sada čuo,objašnjenje ovog' "klinje" mi je toliko "leglo" da sam ga uzeo za odgovor na moje vidjenje sevdaha.Ne bih o razlozima i pojedinostima, za to treba puno vremena i prostora.Sigurno svakog' od nas katkad uhvati nostalgija,želja za nekim ili nečim lijepim,dragim.Traženje odgovora je obično u pjesmi iako bi se počesto najradije zaplakalo.To stanje je ustvari sevdah,pjesma kao odgovor je sevdah.Pjesma kao povod takvom stanju je sevdah odnosno sevdalinka...ili mi se samo čini!?Da li ja to samo tako vidim?


PERDE

Posebno drago mi bilo kad je iz instituta sevdaha izišla i od zaborava otrgnuta pjesma "Softa i Mejra".
  Na jednom mjestu u pjesmi se izmedjuostalog kaže:


"...Daj mi Mejro vode iz perdeta,
daj mi Mejro tako ti dženneta..."


Nisam znao šta je perde i na neki način se pomirio s tim da neću ni saznati.I ko zna dali bih ikad' saznao da ne bi upravo Omerove znatiželje koja je svakako bila jača od moje.On je tragao za odgovorom i svima nam objasnio da je perde ustvari mjesto u insanu gdje se sastaju, dodiruju tijelo i duša.
U Omerovom objašnjenju stoji doslovce ovako:
"Ovo je jedina sevdalinka u kojoj se spominje rijec SOFTA...a softa je ucenik Medrese...u ovoj pjesmi se spominje i rijec PERDETA...kako nisam znao sta, u ovom kontekstu znaci, zamolio sam Salih ef. Traku (poliglota, prevodi sa devet jezika...sa perzijskog preveo DJULISTAN)...pa je Salih efendijino objasnjenje slijedece: covjek se sastoji od dva oblika...jedan vidljivi, to je ono sto vidimo i jedan nevidljivi...to je dusa-ruh covjekov...granica izmedju ova dva oblika je PERDET, u ovoj pjesmi...hvala Salih efendija."Ništa mi drugo ne preostaje nego i dalje da učim  iz sehare učitelja Omera.Svi možemo naučiti mnogo,naročito kad nam je svima njegova sehara ostala širom otvorena.
Dragi Bože,čuvaj i nagradi našeg' Omera,u džennet bašču ga uvedi.
Amin.


                                            * * * * * * * * * *



Plodan životni vijek na očuvanju sevdalinke

Omer-Pobric-1




preuzeto sa www.rijaset.ba

Ljubitelji i poštovaoci sevdalinke u Bosni i Hercegovini i šire smrću Omera Pobrića ostali su bez čovjeka koji je čitav svoj životni vijek i muzičku kreativnost uložio u očuvanje i promociju sevdalinke kao nacionalnog blaga. U odsustvu sistematske brige države i državnih institucija za muzičku tradiciju i nasljeđe, Omer Pobrić je kroz osnivanje instituta sevdaha, bilježenje tekstova, komponiranje i otkrivanje mladih izvođača sevdalinke na sebe preuzeo ogroman teret onoga što u drugim sredinama predano rade državne institucije i na taj način pokušao dijelom ispraviti nepravdu i umanjiti posljedice nebrige i odsustva državne i nacionalne svijesti o očuvanju naše najpoznatije narodne pjesme.
Omer Pobrić se rodio u Tešnju 08.08.1945. godine. Rano djetinjstvo je proveo u svom rodnom mjestu gdje je završio i osnovnu školu. Srednju školu je završio na Ilidži, a u Sarajevu je također apsolvirao i Prirodno-matematički fakultet - Odsjek za biologiju i hemiju.
Ljubav prema muzici, kojom se počeo baviti još u djetinjstvu, je naslijedio od majke Zlate i brata Rušte. Njegov profesionalni angažman u muzici počeo je još dok je bio u srednjoj školi. Počeo je kao kafanski pjevač a 1968. godine se pridružio orkestru Ismeta Alajbegovića - Šerbe, s kojim je učestvovao na Festivalu Ilidža.
Njegova estradna karijera počela je 1967. godine tokom koje je, pored samostalnih izvedbi, sudjelovao i u aranžmanskom radu sa mnogim drugim eminentnim ličnostima sevdaha kao što su: Safet Isović, Himzo Polovina, Meho Puzić, Zehra Deović, Zaim Imamović, Hanka Paldum i mnogi drugi.
Tokom svoje bogate karijere osvojio je mnogo nagrada od kojih je najznačajnija ona iz 1977. godine kada je postao prvi osvajač „Estradne nagrade Jugoslavije".
Snimio je mnogo albuma, a kao njegovo najznačajnije životno djelo ističe se osnivanje Fondacije Omera Pobrića „Institut Sevdaha" 2003. godine. Ovaj institut je osnovao s ciljem očuvanja sevdalinke čiji je opstanak danas poprilično ugrožen i zapostavljen. Priliko osnivanja ovog instituta Omer Pobrić je rekao:
- Sevdalinka je danas ugrožena - pomozimo joj da opstane. Stvarnost je da pomažući sevdalinci - pomažemo sebi. Nadam se i duboko vjerujem da će savjet fondacije, pronaći put oporavka sevdalinke. Ako ne uspijemo - zagovarat ću ideju da zabilježimo sve što se danas sevdalijski pjeva u BiH, da to pohranimo u metalnu seharu i zakopamo u zemlju Bosansku.
Možda će neke nove generacije Bosanaca, kad pronađu tu seharu i spoznaju sadržaj - više znati cijeniti tu očiglednu ljepotu. Ja sam imao prelijep život u sevdahu i od sevdalinke pa činom formiranja fondacije želim ljepoti uzvratiti lijepim, kazao je tom prilikom Omer Pobrić. 
Djela koja su obilježila njegovu životnu karijeru su:
  • - 1992. godine - „99 sevdalinki"
  • - 1994. godine - Prvi festival narodne muzike "Lukavac `94"
  • - 1995. godine - „Bošnjačka kola"
  • - 1996. godine - „Sevdah nadahnut životom, slobodom" (ovo djelo je 1996. godine proglašeno za jedno od devet čuda bosanskog otpora)
  • - 1997. godine - „Bosna je u meni" - patriotske pjesme i proza
  • - 1998. godine - „Bosanski mevlud Omera Pobrića" (Ovo je prvi mevlud napisan notama i za ovo ovo je dobio „Nagradu za životno djelo")
  • - 2000. godine - "Bajram i ramazan u pjesmi" (u svakoj pjesmi se spominje riječ "bajram" ili "ramazan").
  • - 2003. godine - „Miruh bosne" - 125 odsviranih i zapisanih aranžmanski bosanskih sevdalinki.
  • - 14.02.2003. osnovao „Institut sevdaha - Fondaciju Omera Pobrića".
  • - 2003. godine - „Saz u bosni" - autor Šukrija Trako, izdavač Institut sevdaha. Prva knjiga u povijesti BIH o sazu, sa deset CD-ova najboljih sazlija i DVD-ijem takuma sazlija poslije 73 godine u Bosni.
  • - 2004. godine - „Banjalučki sevdah u vremenu" - pronađenih, zapisanih i snimljenih 108 pjesama o Banjaluci i toponimima banjalučkim.
  • - 2004. godine - Prvi festival sevdalinke BiH.
  • - 28.05.2004. godine - Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu odlučuje da Omeru Pobriću prirodoslovcu, velikom umjetniku, entuzijasti, domoljubu i humanisti, za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji kulturnih, obrazovnih i pedagoških vrijednosti, dodijeli Počasnu diplomu.
  • - 2005. godine - „Antifašizam na bedemima BiH" - prvi puta ujedinjene antifašističke pjesme iz dva oslobodilačka rata 1941-1945. i 1992-1995. godine.
  • - 2005. godine - „Amerika i sevdah - Mary i Omer"
  • - 2005. godine - Drugi festival sevdalinke BiH
  • - 2006. godine - „Sevdah i sevdalinka na devet svjetskih jezika" - priredili Omer Pobrić i dr. Semir Vranić
  • - 2006. godine - Intelektualci i sevdalinka
  • - 2006. godine - „Institut sevdaha u Norveškoj"
  • - 2006. godine - Treći festival sevdalinke BiH
  • - 2007. godine - „Otkriveno blago" - pjesme vraćene narodu bosanskom.
  • - 2007. godine - Kanarski otoci sevdaha
  • - 2007. godine - Institut sevdaha u Americi
  • - 2007. godine - Četvrti festival sevdalinke BiH
  • - 2007. godine - Institut sevdaha u Danskoj
  • - 2008. godine - dobija još jednu nagradu za životno djelo - „BH muzički Oskar"
  • - 2008. godine - Koncert u dvorani „Vatroslav Lisinski" u Zagrebu. 
Omer Pobrić je umro u srijedu, 20.01.2010. godine u Sarajevu.