ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


22.4.13

JEDAN ČOVJEK - JEDAN KVADRATNI METAR




piše i akcijom koordinira dr. Ahmed Pašić

Drage Majdanke,poštovani Majdanci, muslimani i muslimanke!

Esselamu ‘alejkum!
Obraćamo vam se povodom obnavljanja Utriške džamije na Zalihovcu,naselje Stari Majdan, opština Sanski Most. Džamija je izgrađena1859. godine a srušena od strane četnika u 1994. godini. Mi smo prošle godine  odlučili obnoviti naš vjerski objekat i time očuvati vjersku i kulturnu baštinu naših predaka.
Od ideje smo krenuli urealizaciju. Uz Božiju pomoć i nevjerovatan entuzijazam naših volontera, džamiju smo u veoma kratkom periodu obnovili do stanja kao što je vidite na slikama ispod. Trenutno se vode unutrašnjiradovi (mihrab, finiranje) a onda će se krenuti sa renoviranjem vanjskog izgleda. Svi poslovi se finansiraju isključivo dobrovoljnim prilozima iz BiH i dijaspore. Pošto se radovi polahko privode kraju, želimo preko Facebooka pokrenuti akciju prikupljanja sredstava za tepihe.
Molitveni prostor ima oko 130 kvadrata a kvadratni metar tepiha košta 35 KM, odnosno približno 18 €. Pomozite nam da skupimo novac u smislu: JEDAN ČOVJEK- JEDAN KVADRATNI METAR. Svi oni koji žele donirati gotovinu za metar ili više, neka se preko privatnih poruka jave blagajniku Ismetu Bešiću u Starom Majdanu ili Samiru Bešiću u Ljubljani. Oni koji žele donirati iz dijaspore, neka se jave dr. Ahmedu Pašiću koji će novac nakon završetka akcije lično predati Samiru Bešiću. Najlakši metod slanja novcaiz dijaspore je preko Pay Pala, a email adresa na koju možete poslati donacije, je pasic.ahmed@yahoo.com Mi se obavezujemo da ćemo voditi preciznu evidenciju, tako da ćemo dnevno ažurirati spisak donacija. Akcija traje do kraja iduće sedmice, znači do nedjelje 28. aprila 2013. Isto tako vas molimo da podijelite informaciju na svojim Facebook profilima, tako da će vijest doći do što većeg broja ljudi. Hvala vam već unaprijed, a mi se uz Allahovu dž. š. pomoć nadamo što većem odazivu. Uvakufimo jedan metar i ne zaboravimo na svoju kulturu, vjeru ibogatu prošlost koju su nam u emanet ostavili naši preci