ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


2.6.10

KONGRES BOŠNJAKA SVIJETA

KONGRES BOŠNJAKA SVIJETA KRENUO IZ ST. LOUISA, USA

U St. Louisu se se protekle sedmice, (27-30 maj 2010 god) održali 15. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike. Zvaničan organizator susreta je bila Islamska Zajednica Bošnjaka South County.
Uz niz manifestacija od kojih je svakako najznačajnija bila otvaranje džamije, u političkom pogledu je najvažniji događaj svečana skupština Kongresa Bošnjaka 
Sjeverne Amerike 2000 na kojoj je obilježena desetogodišnjica rada kao i Inicijativna Skupština Kongresa Bošnjaka Svijeta-KBS  na kojoj je donešena deklaracija o organizovanju Osnivačke Skupštine KBS sljedeće godine u Sarajevu. Skupštinom je presjedavao doajen bošnjaštva dr. Nedžib Šaćirbegović.Uz blizu osamdeset delagata i gostiju ovom historijskom skupu su se obratili Dr. Nedžad ef. Grabus, muftija slovenski, Senaid ef. Kobilica kordinator Rijaseta za odnose sa dijasporom, Dževad Mešan predstavnik Norveške, Esad Rastoder predsjednik Bošnjačkog Saveza Crne Gore iz New Yorka, dr. Muhamed Šađirbegović bivši ambasador RBiH pri UN, glavni imam IABNA Dr. Senad ef, Agić, glavni imam iz New Yorka dr. Bajram ef. Mulić, Ilijaz Zenkić predstavnik BACA te ostali.  O samom toku skupštine ćete više saznati za nekoliko dana na web site http://www.kbsa2000kbs.org/  a ovom prilikom prvi put u javnosti objavljujemo tekst deklaracije.
Muhamed Saračević i Muhamed Šaćirbegović

KONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE 2000 OSNIVAČ KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA

 Na Inicijativnoj skupštini za osnivanje Kongresa Bošnjaka Svijeta održanoj dana 29. maja 2010. godine u Saint Louisu (Missouri, USA) usvojena je;

D E K L A R A C I J A

o osnivanju Kongresa Bošnjaka Svijeta

 OPĆE ODREDBE
1.    Pokreće se inicijativa za osnivanje Kongresa Bošnjaka Svijeta (u daljem tekstu KBS ).
2.    Osnivačka Skupština KBSA održaće se tokom jula mjeseca 2011. U Sarajevu.
3.    Imenuje se Inicijativni odbor za osnivanje KBS ( u daljem tekstu; Inicijativni odbor ) u sastavu; dr. Nedžib Šaćirbegović, dr, Muhamed Saračević, Nihad Krupić, prof. Džemal Hot, Amir Karadžić, mr. Mujko Erović, Esad Rastoder, Dijana Mujkanović, Dženan Nović, Dževad Mešan, ... ( imena drugih članova su u fazi utvrdjivanja).
4.    Zadužuje se Inicijativni odbor da obavi sve pripremne radnje i poslove od značaja za osnivanje KBS.
5.    Zadužuje se Inicijativni odbor da sačini Pravilnik o svom radu u kojem će pored odredaba o načinu njegovog rada biti utvrdjeni elementi postupka osnivanja KBS, kriterijumi za članstvo, pitanje sjedišta KBS, njegovog formalnopravnog statusa, njegovi organi I tijela, način upravljanja I odlučivanja propisana procedura pridruživanja, finansiranje i ostala pitanja od značaja za osnivanje I funkcionalno djelovanje KBS.

 CILJEVI OSNIVANJA KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA (KBS)
1.    Temeljni cilj osnivanja KBS je sveopći razvoj i napredak Bošnjaka širom svijeta, te njihovo povezivanje, jačanje, unaprijedjivanje, te uskladjivanje i koordinacija djelovanja.
2.    Institucionalno povezivanje bošnjačke dijaspore na globalnom planu.
3.    Povezivanje SKB sa odgovarajućim institucijamau matici Bosni i Hercegovini.
4.    Pokretanje kolektivne tužbe pred nadležnim medjunarodnim pravosudnim institucijama za nadoknadu nematerijalnih i materijalnih šteta žrtvama genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i ostalih zločina zabranjenih medjunarodnim javnim pravom na teritoriji BiH počinjenih u period od 1992. do 1995. godine protiv pasivno legitimiranih subjekata odgovornih za taj genocid i druge zločine.
5.    Osnivanje Poslovne asocijacije i Investicionog fonda za ulaganja u ekonomiju BiH.
6.    Osmišljavanje modela i postizanje uslova za aktivnu partiticipaciju Bošnjaka širom svijeta u izborima u BiH na svim nivoima.
7.    Promoviranje i njegovanje na globalnom nivou svih vrijednosti i posebnosti bošnjačkog nacionalnog bića,
8.    Druge djelatnosti i akcije od globalnog značaja za sve Bošnjake i jedinstvenu, cjelovitu, demokratsku i prosperitetnu državu Bosnu i Hercegovinu.
OPŠTI PRINCIPI OSNIVANJA KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA
1.    Principi dobrovoljnosti, legaliteta i ravnopravnosti.
2.    Princip ravnopravnosti islamske vjeroispovijesti u odnosu na druge posebnosti i vrijednosti bošnjačkog nacionalnog bića; Bosanski jezik, te specifičnu bošnjačku kulturu, tradiciju i običaje.
 ZAVRŠNE ODREDBE
1.    Za tumačenje ove Deklaracije ovlašten je Inicijativni odbor.
2.    Ova Deklaracija biće dostavljena relevantnim bošnjačkim organizacijama i institucijama širom svijeta kao i medijima. 
U Saint Louisu, 29.maja 2010 Radno predsjedništvo Inicijalne Skupštine KBS
1.    Dr. Nedžib Šaćirbegović
2.    Dr. Muhamed Saračević
3.    Prof. Džemal Hot
   4. Nihad Krupić
    5. Arnesa Omeragić
    6. Mr. Mujko Erović

KBSA 2000 PRESS