ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


5.3.09

Dr PAŠIĆ




Velika mi je čast i zadovoljstvo pisati ovaj post.Ovakve se priče ne pričaju svakog' dana pa je radost utoliko veća.


Danas, 5. marta 2009. na ISH (institutum studiorum humanitatis),na fakultetu za postdiplomski studij-Ljubljana,svoj rad na doktoratu uspješno je okončao mag.Ahmed Pašić.

Odbrana doktorske disertacije na temu
"Pesperktive in dileme muslimanskih skupnosti v kontekstu Evropskih integracijskih procesov"
tj."Pesperktive i dileme muslimanskih zajednica u kontekstu Evropskih inegracijskih procesa"
protekla je u ambijentu za svaku pohvalu.Drago mi što još uz nekolicinu Ahmedovih pijatelja i rodbine prisustvovah ovom' dogadjaju.

Članovi komisije:







dr. Vera Kržišnik-Bukič,
dr. Anja Zlata-Bratuž i
dr.Karmen Medica


najprije nas upoznaše sa temom.Polahko se poče zahuktavati voz koji će nas odvesti do Ahmedovog doktorata.S obzirom na to da je Pašić u svojoj biografiji bilježio i zabilježio sve same pluseve i tokom školovanja najviše ocjene ni doktoricama iz komisije ne bi nikakvih poteškoća u radu sa ovim stručnjakom a i komentari o toku nihove saradnje na putu do Ahmedovog dr-ata bijahu krajnje profesionalni i za uši nas slušalaca takvi da se jednostavno,od miline naježiš.


Nakon kraćeg uvoda i predstavljanja od strane komisije dirigentsku palicu preuze Ahmed i predstavi nam svoju disertaciju.Predavanje bijaše čista desetka.Odslušasmo u tišini,rasterećeno i nemože čovjek a da se ne oduševi lahkoći s kojom nam predavač,uz obilje statističkih podataka,dočara odnos Evropa-Muslimani.

Ne bih duljio sa pisanjem o samom predavanju.Vrijedilo je slušati a drago mi je da Ahmed priprema i knjigu koja će nam omogućiti da upoznamo sami sebe i podneblje u kojem živimo tj. Evropski mašrik i magrib i nas u njemu.


Nakon odgovora na par od strane komisije i prisutnih postavljenih pitanja te po isteku protokolom odredjene pauze sačekasmo na konsultacije i konačnu ocjenu komisije.
Svečano,a kako bi drugačije,saslušasmo komentar i ocjenu komisije.U ime komisije.predsjednica komisije, dr. Vera Kržišnik-Bukič izmedjuostalog' reče:"
Danas,dana 05.03.2009. gospodin Ahmed Pašić je uspješno odbranio svoju doktorsku disertaciju u programu doktorskog studija socijalne antropologije pod nazivom "Perspektive in dileme muslimanskih skupnosti v kontekstu Evropskih integracijskih procesov".Zato jer je kandidat uspješno odbranio svoju doktorsku disertaciju,u skladu sa statutom fakulteta ispunio je sve uslove za sticanje naučnog naziva - doktor nauka i zajedno s tim svih povezanih prava i dužnosti."

Šta još reći poslije ovog' svega.Aplauz.Čestitanja.

Od danas je ummet jači za jednog doktora nauka.Svoje dugogodišnje školovanje Ahmed je danas krunisao doktoratom.

Radost na licima njegovih roditelja i sestre danas bijaše od posebnog' sjaja.Želim da taj sjaj obasja lica svih nas,roditelja.

Dr. Ahmed Pašić dokaza danas da škola nije bauk i da ne jede ljude.




Tebi doktore iskrene čestitke i dova Dragom Allahu da nam podari još puno doktora.Amin.