ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


6.1.12

Sjećanje na Amira Žilića

Stari Majdan / Sanski Most

Sjećanje na Amira Žilića
 
Preuzeto sa:
Sanski Most zvanična web stranica
  
Danas je u Starom Majdanu obilježena devetnaesta godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“, Amira Žilića. Tim povodom delegacije općine Sanski Most, boračkih organizacija, Udruženja 17. Viteške krajiške brigade te političkih partija  posjetile su roditelje rahmetli Amira Žilića koji žive u porodičnoj kući u centru Starog Majdana. U razgovoru su evocirane uspomene na mladog heroja koji je svoj život ugradio u temelje slobode i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Delegacije, kao i mještani Starog Majdana i općine Sanski Most, potom su se okupili u centru ovog mjesta, na trgu koji nosi ime po Amiru Žiliću. Na spomen obilježje koje se nalazi u fazi izgradnje  delegacije su položile cvijeće te je učenjem fatihe odata počast ovom bosanskom sinu.  Prije nekoliko mjeseci započeli su radovi na izgradnji spomen obilježja u centru mjesta posvećenog Amiru Žiliću, kao i borcima Armije RBiH i mještanima Starog Majdana koji su stradali u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu.  U finansiranju ovog projekta sudjeluje općina Sanski Most i mještani Starog Majdana, a očekuje se da buudće spomen obilježje u toku ove godine zablista u punom sjaju.Na današnji dan, prije tačno devetnaest godina, 24-godišnji oficir Armije RbiH poginuo je tokom akcije na ratištu kod Visokog. U to vrijeme Amir Žilić je bio najmlađi komandant u redovima Armije RBiH.

Za zasluge i hrabrost ispoljenu u toku odbrane od agresije na našu zemlju, posthumno je odlikovan najvišim ratnim ordenom „Zlatni ljiljan“.  Amir Žilić nije dočekao slobodu. U trenutku pogibije bio je komandant Drugog bataljona 17 krajiške brigade. Vječno počivalište ovoga bosanskog junaka je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, Amir Žilić je posthumno odlikovan najvećim armijskim priznanjem – “Zlatnim grbom sa mačevima”.