ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


1.9.11

Nek' ti je rahmet dragi naš Hoki

     Volio bih pisati o vedrim temama, al' k'o da mi neko na dušu sjede i to na onaj kraj gdje se radost nalazi. Iskreno govoreći volio bih da ništa ne pišem. Emocije su su ustvari ono što svako toliko časa provriju i razliju se po papiru a tu bih 'fleku' da sa vama podijelim.
       Bijaše jedan momak kojeg nikad nisam vidio ljutog, slabe volje i kaharli. Bijaše to momak sa izrazitim i posebnim smislom za humor. Mnogo šta je odlikovalo ovog momka, u mnogo čeme bio poseban al' opet običan i sasvim normalan. Tražeći mjesto svojoj glavi pod kapom nebeskom ne morade ići daleko. Svoj komad neba pronašao je u svom rodnom Majdanu, u avliji svojoj.
 Vrijedno radeći i tako služeći svoj kruh bijaše mnogima na usluzi, i opet... ni odkog nisam čuo da Hoki nije htio nekom' pomoći.
 Svoju mladost i kratki svoj vijek proboravio je u svom rodnom mjestu  i... tu ostao. Dana 27 08. '11. upravo u mjestu iz kojeg nije išao, u mahali u kojoj se i rodio, pred avlijom svojom završi se ovodunjalička staza Muharemova.
   U 42-goj god. na ahiret je preselio Zahić Muharem "Hoki".


Pun je život iznenadjenja i nepredvidivosti rekao bi neko.
Kod Dragog' Boga iznenadjenja nema pa je suvišno o tom i raspravljati i na taj način otvarati šejtanu vrata. Sve se dogadja onako kako biti mora. Nama koji ostajemo da koračamo dunjalučkom stazom ostaje da iz svega onog' što se oko nas zbiva uzmemo pouku.  Jesmo li svjesni onog' što se oko nas zbiva? Koliko smo svjesni? I Hokijevo preselenje na ahiret nek' nam svima bude razlog više da se zamislimo i shvatimo prolaznost našeg' života. Dragog Allaha molim da Hokijevoj majci, braći, sestri, rodbini, prijateljima dadne snage i sabura u ove za sve njih teške dane.
 Allahovi smo i Njemu se vraćamo.
  Tebi dragi naš Hoki nek' je lahka zemlja Staromajdanska. Molim Dragog Allaha da te čuva i na boljem svijetu pomogne.
  Amin.
Suza je ono što insanu u ovakvim momentima iz oka poteče. Boli ona kad  poteče iz srca a ja bih rek'o ono što je u jednoj kasidi lijepo rečeno "Nemoj žalit' suzama već se sjeti dovama, nemoj da ti suza krene kad probudiš uspomene.."