ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


25.12.08

UČINJEN PRVI KORAK NAKON ČETRDESET GODINA ČEKANJA

Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji: 24.decembar 2008
Danas je potpisan ugovor o kupovini zemljišta za džamiju i Islamski centar u Ljubljani


Danas, 24. decembra 2008. godine, u 12 sati i 30 minuta potpisan je ugovor u prostorijama Općine Ljubljana o kupovini 11.364 m2 zemljišta koje je predviđeno za izgradnju džamije, odnosno Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani.Ugovor je u ime Islamske zajednice u Republici Sloveniji potpisao muftija dr. Nedžad Grabus i u ime Općine Ljubljana gradonačelnik Zoran Janković uz prisustvo advokata Islamske zajednice g. Mire Senice i g. Petra Fašuna iz Advokatske kancelarije Miro Senica i advokati i Nevzeta Porića, sekretara Islamske zajednice u Sloveniji.













Muftija dr. Grabus potpisuje ugovor /Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković potpisuje ugovor


Muftija dr. Nedžad Grabus i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.Tom prilikom muftija dr. Nedžad Grabus izjavio je za mnogobrojne predstavnike medija koji su se tim povodom okupili da je zadovoljan sa postignutim rezultatom u proteklom periodu. Zahvalio se gradonačelniku Zoranu Jankoviću za ispunjeno obećanje koje je dao vezano za izgradnju džamije, odnosno Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani u predizbornom periodu.Posebno se zahvalio Advokatskoj kancelariji Miro Senica i advokati, odnosno g. Miri Senici i g. Petru Fašunu bez kojih bi bilo mnogo teže doći do cilja kojeg danas proslavljamo. Advokatska kancelarija Miro Senica i advokati svoj rad na projektu izgradnje džamije u Ljubljani donira Islamskoj zajednici u RS za džamiju u Ljubljani. Zato im Islamska zajednica u Republici Sloveniji posebno zahvaljuje.Muftija dr. Nedžad Grabus zahvalio se i svojim suradnicima, a posebno sekretaru Nevzetu Poriću, svim imamima, članovima Islamske zajednice i svim donatorima koji su na bilo koji način pomogli da Islamska zajednica u Republici Sloveniji konačno postane vlasnik zemljišta na kojem će se graditi džamija.Po ugovoru Islamska zajednica u Republici Sloveniji dužna je u roku od osam dana, odnosno do 31. decembra 2008. godine, platiti ukupnu cijenu što iznosi 4.111.496,20 eura.



Trenutak koji se čekao četrdeset godina - Budite i vi dio ovog projekta!
Muftija dr. Nedžad Grabus izrazio je svoje zadovoljstvo sa skupljenim sredstvima koja nisu bila dovoljna za ukupnu isplatu zemljišta. Zato je Islamska zajednica u Republici Sloveniji uzela kredit od jedne od slovenskih banaka kako bi mogla blagovremeno realizirati postignuti i potpisani dogovor.Akcija sakupljanja sredstava još uvijek traje i trajat će do okončanja izgradnje džamije u Ljubljani. Zato pozivamo sve zainteresirane, da se uključe u realizaciju ovog projekta.Svim kršćanima čestitamo nastupajuće božićne praznike, ostalima želimo mnogo sreće, zdravlja i uspjeha u novoj godini.
Mešihat Islamske zajednice u RS

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.