ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


4.6.08

DZAMIJA

Nedavno smo bili u prilici a zahvaljujuci mom' komsiji Mehmedu Besicu - Medi da na "Zalihovcu" pogledamo i pregledamo slike izgradnje dzamije u St.Louis-u.Tad je munara bila jos opkoljena skelama al'i kroz mrezu od zeljeznih stubova skele vidjela se Sentluiska munara.







Otisao Bosnjo iz Bosne...Prognan i proganjan,istjeran i protjeran nasao se i "s onu stranu bare" i opet pao na noge,k'o macka.

Svugdje se nekako bolje snadjemo nego kod svoje kuce,jel' zato sto postujemo tudji zakon ili zato sto ne postujemo svoj i svog covjeka?!
Tako je to nekako Bosnji sudjeno.Od davnina trbuhom za kruhom.Od ne davno spasavajuci goli zivot i zivu glavu ode nas covjek tamo gdje ni u snu nebi usnio.
Tako eto nasi u Americi,elhamdulillah' ,sagradise prvu dzamiju sa munarom orijentalnog tipa.Zamisli molim te,Amerika,dzamija pa jos i munara i to "orijentalna".Aferim.

Grade nasi u tudjini ono sto im nedostaje.

Od uvijek je Bosnjaku bilo tesko van Bosne.Znali su to i Austro-ugari pa su iz Bosne i Hercegovine istjerali Saliha Vilajetovica u narodu poznatog kao - hadzi Lojo.
Pobunio se hadzi Lojo 1878 god. protiv okupacije BiH od strane Austro-ugara,pa kad su ga ovi izranjavali i tako izranjavanog jedva uhvatili,ne ubise ga nego ga istjerase iz Bosne.Vele "Bosnji vece kazne nema".Hadzi Lojo se nikad ne vrati u BiH a mezar mu je u Časnoj Mekki.

Zahvaljujuci svima onima sto nam branise Bosnu u zadnjem ratu mi,hvala Bogu imamo sansu vratiti se u BiH.
Zahvaljujuci nasim ljudima grade se evo i dzamije sirom svijeta.Danas oko dzamije u St.Louis-u vise nema skela pa je ljepotica u svom punom sjaju.Vid' samo kako se šepuri.

Ne mogu a da se ne sjetim nase male Zalihovacke dzamije.Sjecte li se one dzamije sa zidovima od metra,uskih duguljastih pendzera i drvene munare okovane limom.Nemojte je nikad zaboraviti.Hajmo je napraviti,obnoviti.

Dragi moj Boze koliko li je puta rahmetli Ahmet - babin proucio ezan sa te munare!?Danas nema ni Ahmeta -Babinog ni njegovog babe -Hafiza a ni dzamije ni njene drvene munare.Pricao mi je moj babo kako su se i djeca njegove generacije utrkivala ko ce prije na munaru,ko ce prouciti ezan,ko ce ljepse...
Danas na mjestu Zalihovacke dzamije nema nista.Par kamenja od temelja svjedoce da je tu nekad dzamija bila,i nista vise.Ni slike od dzamije.Mi mislili da je nikad nece nestati pa je valjda zato niti ne uslikasmo.
Kad god je rijec o gradnji dzamije ja se zapitam"Kad ce doci red da gradimo dzamiju na Zal'hovcu"!?Pitam sebe a evo pitam i druge.Pitam vas dragi moji Majdanci?Treba reci da hocemo samo nam to nekeko tesko prevaliti preko jezike,sta li?
Znam da ce mnogi reci "Sta ce nam i ona u carsiji je prazna" ili "sto se ne prave fabrike" itd.
Bez Zalihovacke dzamije Zalihovac a niti Majdan nece nikad biti ono sto je nekad bio.Ne smijem ni pomisliti da su po tom pitanju pobjednici cetnici,tj. ona gamad sto je srusi a dok je ne srusise zaustavljali su slepere naoruzane gamadi i slagali rafale po dzamiji i munari.Dohakali joj.Jesu li?
Meni nije svejedno i volio bih da nas je dosta raspolozenih da je ponovo sagradimo.Onakvu i onoliku kakva je i bila.
Na pitanje sto se ne prave fabrike mjesto dzamija ja bih pitao sto se ne pokrene recimo SIPAD,Sanakeram,gumara,,A nisu sruseni?Ne bih vise o tome "zasto" jer time se otvaraju vrata sejtanu da moze da crva i razvaljuje i dzamije i zajednicu i jedinstvo i sve ono do cega je covjeku stalo.Sacuvaj nas Boze od prokletog sejtana.
Volio bih da se svi zamislimo o razlogu i uzroku rusenja nase dzamije i svih BiH dzamija.Razmislimo svi najprije o sebi,nasim zivotima i Onom koji nam je dao sve ovo sto imamo.Ne zaboravimo se u tom razmisljanju zahvaliti Tvorcu i zamoliti Ga da nam omoguci da sagradimo nasu dzamiju..Mozemo pricati sta hocemo al' Njegova je zadnja.

Zato Te Dragi Allahu molim da primis nasu dovu u kojoj Te molimo da nam omogucis da sagradimo zalihovacku dzamiju,kucu u kojoj ce se Tvoje ime velicati.Amin