ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


21.7.09

DIJASPORA : DOMAĆI

Ono sto vec prelazi u tradiciju Staromajdansku je nogometna utakmica koja se odigrava svake godine u vrijeme godišnjih odmora.
Sa jedne od ranije odigranih utakmica

Tada se naime kod svoje kuće sastane raja što se razidje od mašrika do magriba.Upravo ta razdvojenost,rastavljenost prouzrokovana rastjerivanjem ratnih devedesetih je ono što izaziva buru emocija.Plače se i smije čovjek istovremeno.Nek' to naziva kako ko hoce al' meni se čini da bi se taj osjećaj mogao i sevdahom nazvati.

Pomješanost je to emocija u kojima po pravilu one lijepe nadvladavaju ružne tj.ružna sjećanja i osjećanja insanska.
Željan druženja,muhabeta,divana i derneka sastane nas čovjek...onaj što iz Majdana ode i onaj što ga iz Majdana ispraća i u Majdanu dočekuje, te se na svaki način druži i na taj način učvršćuje vezu na neki način sa samim sobom.
Jedan od načina tog druženja i učvršćivanja je utakmica koja se svake godine organizuje kako već rekoh u vrijeme godišnjih odmora.Baš tu tekmu nazvasmo "DOMAĆI protiv DIJASPORE",nešto pouput Bentonovog "Kramer protiv Kramera" sa Dustinom Hoffmanom u glavnoj ulozi.
U "Domaći protiv Dijaspre" nema glavnih uloga.Svi su glavni likovi.I organizatori i učesnici tekme i ...svi od-do.Nema glume,svi zajedno a kad se završi utakmica onda se ustvari počinje.
Druženje,dernek..drž'-ne daj.

Ne prisustvovah utakmici lično al' evo prije par trenutaka mi javiše da se završila još jedna utakmica i da se druženje nastavlja u klubu.
Javiše mi (Domaći) otprilike slijedeće:
"Evo nas u klubu.Dernek.Bila utakmica,opet nas dijaspora smlatila!"Vele jedan od ljepših poteza bijaše prodor Kuke (nije Pavel) po lijevoj strani...aplauz k'o bura."
Rezultat nije bitan.Bitno je da se zna ko je pobjednik...a pobjednici su svi.
Golove dadoše Ako,Ćara,Eldin-Akin,Nisvetov mali a i Meko je igr'o.
Sve mi ovo plaho draga vijest a najviše me veseli što dolazi nova generacija,sin od onog',mali od onog'.Uspješna je to generacija što škole uče po univerzitetima i školama od mašrika do magriba ovodunjalučkog i na toj širini "igraju glavom" a kad dodje vrijeme da se za vrijeme godisnjih odmora u Majdanskoj kotlini igra revialna utakmica onda opet ista ta omladina "igra glavom" uspješno zamjenjujući svoje očeve na "Avdince luci" i u dresovima kluba što još uvijek nosi svoje staro ime.I jedna veoma lijepa stvar,uvijek pobijede domaći jer gostiju ustvari nema.
Meni se čini da je sve ovo što vam rekoh sve u jednu moglo stati...sevdah!