ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


11.2.08

KUD - "Bratstvo"












Kada sam krajem proslog mjeseca saznao da je u Majdanu odrzana osnivacka skupstina povodom osnivanja odnosno obnavljanja rada KUD-a "Bratstvo" rekao sam sam sebi "Ama,tako brate, to nam treba ."
Nakon odgledane druge priredbe,a prva,probna, je bila uoci Hidzretske nove godine,vidim to isto kazu svi u Majdanu.











Iskoristim priliku pa za vikend odem kuci,a u Majdanu nasi Majdanci,masa'Allah pripremaju priredbu.Uveliko teku prpreme i probe.Ustvari sve je vec navjezbano i na pamet se zna.
Saznadoh da je rukovodstvo ove MZ najprije pocelo sa razmisljanjem a ubrzo zatim i sa realizacijom ideje o osnivanju KUD-a.






Rekose-ucinise.
I nije to sve.
Valjalo je zavrnuti rukave i ocistiti prostorije vatrogasnog doma.Dugo vremena je ne organizirana mladost Majdanska "navlacila" u iste te prostorije stosta,k'o kakvi "hrčci".Bez zamjere. Vatrogasni dom bio mracno svratiste za kojeg se nije niko brinuo.Dobro doslo "neorganizovanosti" da se "razbaskari".
Hvala Dragom Bogu,formira se KUD.Uozbilji se situacija,i da vidis prostorija kako sad sijaju.Ocisceno sredjeno.Uradjena struja,staklo,sanitarni cvor,pobruseni i prelakirani podovi.Ma kazem ti,heeej.
Ima toga jos za srediti i popraviti.Valjda ce dijaspora pomoci?!Sramota bi bilo sada okrenuti glavu.Za kratko vrijeme uradise nasi sugradjani mnogo toga i sa pravom se nadaju,uzdaju u sve nas koji smo vani.
Sad,na samom pocetku,treba KUD "Bratstvo" da zna da ima nas,nas koji smo vani.Kako je lijepo gledati slike,kako ih je samo lijepo gledati dok izvode program.

Sad treba pomoci djeci Majdanskoj.Da lakse krenu,da im bude draze.
Vidi djece u narodnoj nosnji.
Djeca nasa,nosnja narodna,tudja,posudjena od KUD Donja Ljubija.Obecase Ljubijanci podrsku.Isto tako i KUD "Biser" iz Sane.Opstina veli da ce dati sredstva da se nad vatrogasnim skladistem digne krov,dozida sprat za potrebe KUD-a i da se,naravno prekrije.
A mi,dijaspora,gdje smo mi u svoj ovoj prici?
Ne bih htio da me neko pogresno razumije.Da ja sad tu nesto oko pomoci i slicno.Najzad,svi na to imamo pravo.Nisam Mahatma Gandhi.Ne zelim niti politizirati al' hocu da kazem ono sto mislim.Na to imam pravo i u ovom slucaju i obavezu.
U subotu, 9. februara 2008 na priredbi sam vidio volju za radom.Svako od nas nek' slozi utiske i nek' vidi gdje je.Rade nasi u Majdanu vrijedno,a i ako ocekuju pomoc, a ja vam kazem da im je neophodna,s pravom ocekuju.Od nas a od koga bi drugog.Ja molim Dragog Allaha da nam pomogne i da nam da snage,razuma i pameti da sve slijedece prepreke uspjesno prebrodimo.Amin.
Imalo se na priredbi sta vidjeti:
Pjevalo se o tome kako Majdan krase starine "Rimski mostic kao preko Drine",recitovalo se o Bosni,jedinoj nam domovini,o djevojci iz Majdan-grada,o Djemi postaru kako je donosio "plava pisma dopisnice i sa mora razglednice..."Pjevalo se,igralo i veselo bilo.
Sad je na nas red.

I jos nesto.
KUD"Bratstvo" zasluzuje da mu se posebno posvetimo u svakom pogledu.A zar to i ne zasluzuje Stari Majdan u kojem se ovaj oblik samoorganiziranosti i kulture,kroz rad KUD-a,spominje jos davne 1926-te godine pod nazivom "Gajret".Zasluzuje ovaj "dido" posebnu paznju.Pomladimo ga.
Njegove godine nam ne dozviljavaju da ga povrsinski opisujemo.To bi moralo biti detaljno,godina po godina-osoba po osoba.Sad mu dajmo sansu da zivi a pisati se moze vazda.







Selam svima i da vas Dragi Allah cuva.Amin.