ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


14.6.10

HAŠLAMSKA NEDJELJA 2010 -Stari Majdan








O svojim osjećajima mogao bih pisati na dugo i na široko al' ima li smisla pričati i pisati o onom' što svaki Majdanac osjeća?!
Voljeti pisati je jedna stvar, imati o čeme je druga a sve bi to bilo, onako, jaranski rečeno »bez veze« ukoliko se nebi imalo treće stvari odnosno kome pisati.Svjestan sam i toga da sve napisano ima svog' čitaoca pa to imam za motiv. Šta znaš. Možda se baš tebi dok čitaš ove redove nešto i dopadne a ako je tako ti onda »šalji dalje« i razvijaj Staromajdansku tradiciju pa nek' se o tome priča i šire i dalje…
Hašlamska Nedjelja ti dodje bolan nekako k'o država nam Bosna i Hercegovina, bijaše prije svih nas i biće je ako Bog da i onda kad od nas nikog' ne bude.
Biće je onoliko koliko djecu svoju naučimo da vole svoje i da svoje njeguju.
  Željan informacije više i želeći saznati koju riječ sa ovogodišnje manifestacije skoknuh na zvaničnu web stranicu opštine Sanski Most i sa nje vam evo prenosim sliku i tekst kojeg oni upriličiše a ujedno bih da se zahvalim organizatorima - dosadašnjim i današnjim, počasnim gradonačelnicima Staromajdanskim – dosadašnjem i »novopečenom«, a narodu Staromajdanskom želim da i slijedeće godine dočeka »Hašlamsku« u zdravlju i rahatluku i sa ispunjenjima svih obećanja koja nam obećaše iz Sanskog Mosta.
Dosta toga, do sad' obećanog' su i raelizirali… pa nek' tako bude i u buduće.
Hvala opštini Sanski Most na dosad obećanom a učijenom i naravno hvala našima u Mjesnoj Zajednici koji i ovaj put kao ustvari i svaki do sad uložiše dio sebe u organizaciju »Hašlamske«.
  Ima Majdan dosta toga za uraditi, izgraditi i izboljšati a sve će to on i imati samo ako mi, Majdanci to budemo htjeli.
Mi to možemo, i puno više od toga… samo hoćemo li pitama ja sad' vas, hoću reći nas?!






ODRŽANA „HAŠLAMSKA NEDJELJA“

haslamska1Tradicionalna manifestacija „Hašlamska nedjelja“ održana je protekle sedmice u Straom Majdanu. Manifestacija ja trajala dva dana i obilovala je nizom prigodnih sadržaja. Manifesatacija „Hašlamska nedjelja“ u Starom Majdanu održana je ove godine, prema riječima organizatora, po 134. put, premda se smatra kako ona ima i mnogo dublje historijske korijene. Ove godine manifestacija je započela smotrom kulturno umjetničkih društava koja su svojim nastupom uveličali cijeli događaj. Manifestaciji je prisustvovao i veliki broj građana, kao i predstavnici društveno političkog života općine Sanski Most. Prisutnima se na početku obratio predsjednik mjesne zajednice Stari Majdan, Mirsad Avdagić, koji je zahvalio općinskim vlastima na velikoj pomoći u organiziranju ovogodišnje „Hašlamske nedjelje“. Također, Avdagić je posebnu zahvalnost uputio općinskim vlastima na brojnim realiziranim projektima na području mjesne zajednice Stari Majdan. Prisutnima se potom obratio i načelnik općine Sanski Most, dr. Sanjin Halimović, istakavši kako općinska vlast i u narednom periodu planira realizaciju nekolicine značajnih projekata u ovoj mjesnoj zajednici. Potom se pristupilo imenovanju novog gradonačelnika Starog Majdana, što je jedna od tradicija manifestacije „Hašlamska nedjelja“. haslamska4
Podsjetimo da mandat počasnog gradonačelnika ovog mjesta traje godinu dana, a ovu fukciju je u prethodna tri mandata obavljao kantonalni i federalni poslanik Asim Kamber. On se u svom obraćanju prisutnima zahvalio mještanima Starog Majdana na uspješnoj saradnji. Potom se pristupilo imenovanju novog gradonačelnika, a predstavnici organizacionog odbora manifestacije odlučili su da to ove godine bude ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi USK, dr. Mustafa Avdagić.  
haslamska3

Potom je obavljena primopredaja gradonačelničke funkcije, a dr. Avdagiću uručen je željezni ključ, inače simbol Starog Majdana. Članovi kulturno umjetničkih društava „Bratstvo“ iz Starog Majdana, „Kozara“ iz Ljubije i „Čigra“ iz Ćele kod Prijedora, zabavljali su prisutne izvedbom folklornih igara duboko u noć. Također, prisutni su imali priliku da posjete i pogledaju izložbu umjetničkih radova slikara Edina Hasanića iz Starog Majdana. Radovi ovog mladog umjetnika u najvećem broju slučajeva imaju motive staromajdanske čaršije, ali i drugih kulturno istorijskih spomenika općine Sanski Most. Drugog dana manifestacije održana su sportska natjecanja, te po prvi put i borba bikova, a ovi događaji su naišli na veliki interes publike.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.