ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


16.4.10

Tužni haber


Tužni haber
NA AHIRET PRESELIO GENERAL ARMIJE RBiH RASIM DELIĆ
Autor: Bnet Press


RASIM DELIĆ

Penzionirani armijski general Armije R BiH, komandant zajedničke komande Vojske, rođen je 1949. u Čeliću. Završio Vojnu akademiju kopnene vojske, Visoku vojno-politicku školu JNA, Komandno štabnu školu operatike.
U bosanskom oslobodilačkom ratu komandant štaba Vrhovne komande - odsjek Visoko, Načelnik Uprave za operativno-strategijsko planiranje, komandant ARBIH, a kasnije i Zajedničke komande Vojske Federacije od 8.6.1993. godine.
Odlikovan četiri puta u bivšoj JNA, "Orden slobode" (od Predsjedništva BiH) /1997/, orden "Husejn bin Ali", od prijestolonaslijednika Jordana.
Bio je savjetnik Sulejamana Tihića u mandatu kada je bio član Predsjednistava BiH.
U septembru 2008. godine osuđen je na tri godine zatvora da navodno nije preduzeo “nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni zločine koje su počinili njegovi potčinjeni”, pripadnici odreda “El Mudžahid”, u Livadama i logoru Kamenica u blizini Zavidovića (srednja Bosna), u julu i avgustu 1995. godine, izvještava Justice report.
U januaru 2010. godine Odbrana Rasima Delića i Tužilaštvo u Haagu iznijeli su žalbe na prvostepenu presudu. Delićeva Odbrana tražila je da se osuđujuća presuda zamijeni oslobađajućom, dok se Tužilaštvo, sa druge strane, žalilo na visinu kazne, tražeći da Delić bude osuđen na sedam godina zatvora. (Iz rubrike Dobri Bošnjani)
General Armije RBiH, drugi ratni načelnik Generalštaba Armije Republike BiH umro je jutros u 6.30 sati u svom domu u Visokom, potvrdili su članovi njegove porodice. Lokalni mediji iz visokog javljaju jutros da je Delić posljednjih dana često bio na ljekarskim pregledima.
Rasim Delić je rođen 4. februara 1949. Vojnu akademiju je počeo 1967 a završio 1971., a 1989. dvogodišnju školu za komandni kadar. JNA napušta 13. aprila 1992. u činu potpukovnika. Od 8. juna 1993. do kraja agresije general Armije Republike Bosne i Hercegovine i drugi načelnik Generalštaba Armije Republike BiH.
komadant Armije RBiH . Poslije agresije na BiH Delić je bio komandant zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. U penziju je otišao u septembru 2000.

Reakcije na vijest o smrti generala Delića

SILAJDŽIĆ: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je telegram saučešća porodici Delić u povodu smrti generala Rasima Delića. -Poštovana gospođo Delić, Vama lično, Vašim sinovima Adnanu i Admiru i cijeloj porodici, upućujem najiskrenije saučešće povodom iznenadne i prerane smrti generala Delića, navedeno je u telegramu.

REISU-L-ULEMA DR. CERIĆ: Povodom smrti generala Rasima Delića, komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine reisu-l-ulema dr Mustafa Cerić je izdao saopćenje u kojem se kaže:

- Čovjek snuje, a Bog određuje pa je, stoga, jasno da je život dar Božiji. Neki ljudi dar života darivaju za vrijednosti bez kojih nema života dostojna čovjeka, kao što su vrijednosti slobode i časti. General Rasim Delić je bio jedan od onih Bošnjaka koji su dar života posvetili slobodi i časti svog naroda i svoje domovine. Zato je njegova smrt tuga u našem srcu, ali i ponos što smo imali takvog generala kao časnog, hrabrog, pouzdanog i plemenitog čovjeka. General Rasim Delić ostat će nam u sjećanju kao ponosni i nepokolebljivi vojnik svoje domovine i svoga naroda. Svojim predanim radom i svojim odanim patriotizmom, general Rasim Delić će ostati dobar primjer za buduće generacije kako se brani dom i domovina i kako se čuva čast i ugled bosanskog generala. Vijest o smrti generala Rasima Delića rastužila je sve nas koji smo ga poznavali kao čovjeka i kao generala, ali tuga njegove supruge Suade, sinova Admira i Adnana, te snaha Esme i Edine i unučadi je najveća i zato želimo da znaju da nisu sami, da suosjećamo s njima i da učimo dovu da im Allah podari sabur, a svima nama da Allah otvori oči i raširi dušu za unutarnju slogu za koju se general Rasim Delić zalagao u svom životu, kaže se u saopćenju koje je uputio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić.

DREKOVIĆ: Rasim Delić bio je general, komandant, plemeniti čovjek, mudri vizionar, nadasve pošten. Mi i njegova porodica smo njegovom smrću izgubili mnogo, prokomentirao je danas smrt generala Rasima Delića penzionisani general Ramiz Dreković. On je istakao da je u zadnje vrijeme Delić osjećao "breme prošlog rata i svu nepravdu koja je prešla preko njega". "Protiv njega se vodila haranga. Ono što nije uzela agresija na BiH, uzima nepravda i ovo treba biti opomena svima da podese svoj kurs i stav prema onim najpoštenijim borcima za BiH", kazao je Dreković.

AJANDŽIĆ: General Rasim Delić bio je čovjek čovjek vrijedan svake pažnje, veliki patriota, veliki borac..., izjavio je ratni komandant Prvog korpusa Armije BiH Nedžad Ajnadžić reagirajući na vijest o Delićevoj smrti. On je ovom prilikom izrazio žaljenje Delićevoj porodici i svim pripadnicima Armije RBiH. Prije svega želim ovo posmatrati u svjetlu činjenice da je poprilično loš ambijent u kojem patriote preživljavaju postratno vrijeme. Analize pokazuju da pojedini autoriteti iz rata "ne umiru nego crkvaju", kaže Ajnadžić. On Delićev doprinos odbrani BiH Ajnadžić ocijenjuje iznimno velikim. Njegovi rezultati u organizacijskom uspostavljanju Armije RBiH i doprinos u stvaranju ambijenta za mir u BiH su iznimno veliki. Bio je veliki patriota i čovjek koji je historijski osigurao sebi jasnu poziciju. Izražavam veliko žaljenje da smo ostali bez našeg saborca, prijatelja i komandanta, kaže ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH Nedžad Ajnadžić.

TIHIĆ: Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, u povodu smrti drugog ratnog komandanta Armije RBiH Rasima Delića, izrazio je zahvalnost za sve što je general Delić učinio u odbrani i oslobađanju BiH.

KOMŠIĆ: Telegram saučešća porodici Delić uputio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

CIKOTIĆ: Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izrazio je žaljenje zbog smrti generala Rasima Delića i istakao da se radi na organizaciji njegove dženaze.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.