ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


15.2.10

O SPOMEN OBILJEŽJU IZ PRVE RUKE


Najbolja, najljepša i najkonkretnija stvar koja se trenutno mogla dogoditi vezana za izgradnju spomen obilježja jeste javljanje sa lica mjesta.Veoma mi je drago što smo u mogućnosti da čujemo iz prve ruke riječ-dvije o projektu i toku
same aktivnosti.
Iz Starog Majdana nam se javlja predsjednik MZ Mirsad Avdagić.Nadam se da će njegovo javljanje pomoći svima nama da što bolje razumijemo i što konkretnije pomognemo izgradnju samog spomen obilježja.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *


Dragi moji Majdanci.
Kao sto sam i obecao evo javljam se mojim Majdancima da kazem nesto u povodu izgradnje spomen obiljezja u Starom Majdanu.Naime radi se o sljedecem.

autor:Edin Hasanić



Kao sto se vidi na slici, spomen obiljezje Amiru Zilicu, poginulim borcima ABiH i civilnim zrtvama rata koji se planira graditi na trgu Amira Zilica opcinski nacelnik,putem sluzbe za prostorno uredenje,gradenje i stambene poslove,rjesavajuci po zahtjevu MZ Stari Majdan za izdavanje urbanisticke saglasnosti za izgradnju obiljezja,a na osnovu odredaba clana 52,53,54,59 66 zakona o prostornom uredenju USK sluzbeni glasnik USK br.9/98 i 4/04 clana 200 stav 1 zakona o upravnom postupku (sluzbene novine Federacije broj 2/98 i zakljucaka komisije za lokacije od 29.9.2009. god.donosi rjesenje da se dodjeli urbanisticka saglasnost investitoru MZ Stari Majdan za uredenje prostora valicine 22,5 x 11,80 m. na trgu Amira Zilica za izgradnju spomen obiljezja Amiru Zilicu,poginulim borcima ABiH,i civilnim zrtvama rata.Pomenuta parcela se nalazi u zoni gradevinskog zemljista,obuhvaceno prostornim planom opcine Sanski Most (sluzbeni glasnik opcine broj

1/98). Ovo je samo jedan dio rjesenja o urbanistickoj saglasnosti.



autor:Edin Hasanić

Poslije dobijanja rjesenja za urbanisticku saglasnost pristupilo se izradi projekta koji se radio na osnovu idejnog rjesenja Edina Hasanica, a koji se izabrao na demokratski nacin od strane incijativnog odbora koji broji 10 ljudi sa podrucja MZ St. Majdan.
Projekat je zavrsen krajem godine i predat sa zahtjevom 1.2.2010.
za izdavanje gradevinske dozvole.Cijena kostanja izgradnje po projektu iznosi 55.850 bez rasvjete.

Financiranje projekta je planirano na sljedeci nacin:
MZ St. Majdan,opcina Sanski Most,Federalno ministarstvo i Kantonalno ministarstvo po pitanju boraca.Koliko ce ko dati od ovi institucija to mi neznamo,ali smo im aplicirali zahtjevom i projektima.Nasi mjestani koji su u inostranstvu,a zele da ucestvuju u financiranju spomen obiljzja moci ce da uplate novac na ziro racun koji cemo objaviti kad dobijemo upustvo od banke.
Mi se duboko nadamo da nasi mjestani shvataju znacaj ovog projekta i da ce se odazvati u velikom broju,da ovo spomen obiljzje zavrsimo u sto kracem roku,jer na kraju to nam je duznost da se oduzimo nasim komsijama koji su izgubili svoj zivot za BiH, i ubijeni samo zato sto su se zvali drugacije.
To bi bilo za sada toliko puno Selama svim Majdancima ma gdje bili. Svi koji zele da pitaju o spomen obiljezju mogu da se obrate na adresu od Hansa ili moju e-mail.

Avdagic Mirsad



Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.