ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


2.3.10

TUŽILAŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE,ALI I SRBIJE, TRAŽE IZRUČENJE DR. EJUPA GANIĆA


Srpsko-britanske i sudske zavrzlame: BiH umjesto da traži oslobađanje oni traže izručenje

Autor: Bnet Press



Od branioca do optuženika: Dr. Ejup Ganić
Tužiteljstvo BiH će, u najkraćem roku, uputiti pravosudnim organima Velike Britanije zahtjev za izručenje Ejupa Ganića i sve potrebne prateće dokumentacije o istrazi koja se vodi u Tužiteljstvu BiH, saopćeno je iz ove institucije.

Tužiteljstvo BiH ističe da je isključivo ono nadležno za procesuiranje kaznenih djela ratnih zločine počinjenih u BiH, a za koje su osumnjičeni državljani BiH.

Posebni odjel za ratne zločine radi na predmetu koji je u javnosti poznat kao "Dobrovoljačka ulica", u kojem je donesena naredba o provođenju istrage, a u okviru koje je jedan od osumnjičenih i Ejup Ganić.

- Iz ovih razloga, pravosudnim vlastima Velike Britanije, kao i diplomatskom predstavništvu ove zemlje u BiH, bit će upućen zahtjev za izručenje Ejupa Ganića BiH na dalje procesuiranje - navedeno je u saopćenju.

Zbog hitnosti situacije, Tužiteljstvo BiH zatražit će i uključivanje drugih nadležnih pravosudnih institucija i institucija izvršene vlasti u BiH, prvenstveno Ministarstva pravde BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Interpola kao i Ministarstva vanjskih poslova BiH u ovaj slučaj

- Postupke u kojima pravosudni organi Republike Srbije raspisuju tjeralice za državljanima BiH, smatramo kontraproduktivnim i takvi gestovi samo štete istragama koje vodi Tužiteljstvo BiH - zaključeno je u saopćenju.


I Srbija traži izručenje Ganića

Kako jaljaju srbijanske agencije dr. Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH, uhapšen je u Londonu po zahtjevu Srbije i u pritvoru ostaje do 29. marta. Izručenje traži i Srbija.

Agencije naglašavaju da je Ganić tokom večeri izveden pred sud, koji mu je odredio pritvor do sljedećeg ročišta, 29. marta. Ministarstvo pravde Srbije najavilo je da će ujutru uputiti molbu za njegovu ekstradicju, a Srbija ima 45 dana da pošalje kompletnu dokumentaciju na osnovu koje će sud odlučivati o zahtjevu za izručenje.

MUP Srbije raspisao je početkom 2009. godine potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima i za Ganićem, zbog navodnog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Ejup Ganić uhapšen je na osnovu zahtjeva srpskih vlasti na aerodromu Hitrou kada je pokušao da napusti Veliku Britaniju, saopštila je policija te zemlje.

Kako prenosi Reuters, policija je navela da je on zadržan na osnovu zahtjeva za izručenje zbog navodne zavjere za ubistvo sa drugim navedenim licima i kršenja Ženevske konvencije, prevashodno zbog ubistva ranjenih vojnika.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.