ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


9.12.09

TRINAEST GODINA ZATVORA ZA MALIĆA


Klikom OVDJE ste u mogućnosti pogledati vijesti "ntv 101" o slučaju "Malić" i reportažu o Rimskom mostu - historijskom spomeniku


Vijeće za ratne zločine u Beogradu osudilo je Nenada Malića, državljanina Srbije rodom iz okoline Sanskog Mosta, na 13 godina zatvora zbog ubistva dvojice i pokušaja ubistva jednog muslimanskog civila u Starom Majdanu 1992. godine. Obrazlažući presudu, predsjedavajući sudija Vesko Krstajić rekao je da je Malić, pripadnik tadašnje Vojske Srpske Republike BiH, kriv za ratni zločin i da je tri dana nakon ubistva detaljno opisao istražnom sudiji u Banjaluci način na koji je ubio dvije osobe, a jednu pokušao da ubije. Malić je, kako je obrazloženo u presudi, u stanju bitno smanjene uračunljivosti 21. decembra 1992. godine ubio Huseina Grbića i Refika Velića ispred kafića "Fontana" u Starom Majdanu, a potom je pokušao da ubije i Džemala Hadžalića koji je uspio da pobjegne.Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević ocijenio je da se ovom presudom šalje poruka svima koji su činili ratne zločine da neće moći mirno da spavaju.
Vukčević je naveo da je presudom za ratni zločin nad civilima u Starom Majdanu 1992. godine, Srbija potvrdila čvrstu opredijeljenost za zaštitu osnovnih civilizacijskih vrijednosti, kao što je pravo na život.
Za isti zločin Nenad Malić je osuđen pred Kantonalnim sudom u Bihaću 2002. godine, a Ministarstvo pravde BiH je ovaj predmet proslijedilo pravosudnim organima Srbije.
Suđenje Maliću, bivšem pripadniku Šeste krajiške brigade tadašnje Vojske Srpske Republike BiH, koji se od 9. januara ove godine nalazi u pritvoru u Beogradu, počelo je 18. septembra.

pruzeto sa : radio Sana

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.