ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


11.12.09

ZAŠTO SE OVO ISPONOVA DEŠAVA NAŠIM ISTAKNUTIM LIDERIMA ?


Nihad Krupić

pisac i publicista

Predsjednik BiH Kulturni Centar Vancouver, Canada

Podpredsjednik Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000

Bosanska Dubica, RBiH Vancouver, Canada



Ambassador Muhamed Sacirbey Liberated
by US Second Circuit Court

US Courts have ruled that Ambassador Muhamed "mo" Sacirbey has not been charged with any crime and cannot be extradited to Bosnia & Herzegovina. The Second Circuit Court of Appeals has ordered that all limitations on mo's freedom be immediately lifted.
Ambassador Sacirbey has simply thanked the Court and is not only relieved after years of mental and phsysical pressure but feels a restored confidence in the US judicial system. "It is a personal vindication, but also one for truth, justice and the US judicial system," Ambassador Sacirbey said. "The legal experts and counsel who have worked on my case deserve credit for defending not only critical legal principles with global relevance, but also defending truth. The rule of law does not come without a price. My experience is a prime example of that, but ultimately justice has prevailed. I plan to continue my political activism in promoting the issues that are important to Americans, Bosnians & Herzegovinians and all of us that see ourselves also as citizens of the world. I was not deterred nor intimidated before and now I see no desire for vengeance. And, after so many efforts on my part to resolve any "investigation" regarding my previous actions, I would hope that others would not resort to abuse of the legal system at my personal expense and that of truth and justice. Vindication is lon coming, but the truth is even more important.

Poštovani prijatelji, Ovo je dugo očekivana i radosna vijesti za sve BiH patriote, a pogotovo za bliske prijatelje i dugogodišnje saradnike ambasadora Šaćirbeya kojima i sam pripadam. Prije nego dovršim tekst na kojem radim ovim pismom Vas želim potaknuti na razmišljanje kao i na traženja odgovora na pitanje... ZAŠTO SE OVO ISPONOVA DEŠAVA NAŠIM ISTAKNUTIM LIDERIMA ?

U gornjem obrazloženju odluke suda između redova stoji : 1. Ambasador Dr. Muhamedu Šaćrbey nije optužen za bilo koju kriminalnu radnju,obustavlja mu se sudski proces i ne može biti isporučen BiH.Pravno rijetko definisana presuda. Vjerujem da su se postidili motiva progona dr. Šaćirbeya i oni koji su pročitali danas ovu odluku, sami svjesni da je slučajem Dr. Šaćirbeya izigran i ponižen američki pravosudni sistem. Skinuta je i zabrana kretanja dr. Šaćirbeyu. Neće se više pitati BiH za obustava Interpolove potjernice protiv njega dok se on nalazi u Hagu kao svjedok tužbe protiv srpskih ratnih zločinaca.

2.Kompletan proces protiv dr. Šaćirbeya je motiviran izvanpravnim razlozima političke prirode što najbolje pokazuje činjenica da tužilaštvo BiH nikad nije uputilo USA sudu kompletiranu optužnicu sa dokazima za navodnu kriminalnu radnju dr. Šaćirbeya. A sam on je u nekoliko pisama sudu BiH tražio ubrzanje ovog procesa.

3. Motivi za progon ambasadora Šaćirbeya su došli iz pojedinih političkih krugova u BiH koji između ostalog kontrolišu i pravosudni sistem tamo. Pogledajte samo ko je sve danas od Bošnjaka pod optužbom, kakve se šeme prave i ko medijski ovo podržava.

4. Stvarni povod progona dr. Šaćirbeya se nalazi u njegovoj postdejtonskoj kritičnosti ovog dogovora i propagiranju snaženja Bošnjaka kao najvažnijeg političkog faktora ne samo u BiH nego i na Balkanu i Evropi. Upravo je to zasmetalo onima koji su od bošnjačke političke avangarde napravili pratioce i pobornike protektorata.

6.Na kraju nekoliko godina od zatvora do slobode sa ograničenim kretanjima, mentalne i fizičke opeterećenosti ambasadora Šaćirbeya napokon je donošenjem ove presude pokazana snaga USA pravosudnog sistema.

MI TRAŽIMO OD AMERIKANACA DA PODRŽE ONE PRINCIPE U BOSNI I HERCEGOVINI KOJI SU IZMEĐU OSTALOG OSNOVA USTAVA USA, A TO JE SLOBODA, PRAVDA I DEMOKRATIJA,

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ŽELI DA KAŽE DA SU DANAS ISTI ONI KOJI SU BRANILI BIH TOKOM AGRESIJE U BIHAĆU, SARAJEVU, GORAŽDU, BUŽIMU, TEOČAKU...I ŠIROM SVIJETA TRAŽILI PRAVDU ZA AGRESIJU I GENOCID NAD NJOM , I ONI KOJI SU JE NAPADALI I POSLIJE RAZGRAĐIVALI . MI NE SMIJEMO DOPUSTITI DA NAM SE TO DESI I DA NAM DRUGI PONIŠTI SVE ONO ŠTO SU PATRIOTE BIH URADILE OD 1990 GODINE DO DANAS….

DEJTONOM JE ZAUSTAVLJEN RAT U BIH, ALI I ZAMRZNUTA NJENA BUDUĆNOSTčeste su riječi Dr. Šaćirbeya.

Ko bliže poznaje Dr. Muhameda Šaćirbeya uvjerio se sa koliko energije je radio i pridonio da BiH postane neovisna država, ravnopravna članica UN i drugih međunarodnih institucija.

Na kraju današnjeg dana veliki dobitnici su pravda, vjera u USA pravosudni system i Dr. Muhamed Šaćirbey koji je na svojoj koži testirao gorku pilulu sumnje, progona, zatvora, ograničenog kretanja, pokušaja ubistva pravde, negiranje države BiH i stavljanje Bošnjaka u istu ravan sa onima koji su na njima napravili zločin i agresiju. Za očekivati je da se dr. Šaćirbey vrati u politiku na velika vrata i napokon preko puta pregovaračkog stola sa međunarodnom zajednicom ponovo sjedi neko ko odlično zna kako sa njima treba razgovarati, bez ikakvih ustupaka, opravdanja, ali i nihilističkog pristajanje da nam se sve svede na prihvatanje uloge žrtve i sa tim skrene sa puta jačanja Bošnjačkog faktora kao najvećeg oslonac državnosti Bosne i Hercegovine. Svako Dobro, Nihad Krupić

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.