ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


30.6.08

SULTAN EL - FATIH I KAMENGRADSKA MUSALLA





Zaista ce Konstantinopolj (Carigrad-Istanbul) biti osvojen. Divan li je taj osvajac, divna li je njegova vojska.
Hadis

U ranu zoru 29-og maja 1453 god,osam stoljeca nakon izrecenog hadisa poslednjeg Bozijeg Poslanika Muhameda s.a.v.s,hadisa u kojem je prepoznao sebe i vakat u kojem je zivio,Mehmed II Han El - Fatih sa svojom vojskom ugasi baklju Istocnog Rimskog carstva i Vaseljenske patrijarsije te osvajanjem dotadasnjeg Kostantinopolja najavi novi period sirenja Islama.
Dotadasnji Kostantinopolj postade Istambul (Islam bul - cvijet islama).
Tada dvadesetogodisnji Sultan Mehmed ostvari eto nevjerovatan poduhvat a samo deset godina nakon tog dogadjaja El - Fatih (Osvajac) prosiri Osmansko Carstvo i na Bosnu te tako srce Balkana obogati i ispuni Islamom.

Postoje sigurne predaje u kojima se govori o tome da je noc prije ulaska u Bosnu Sultan Mehmed El Fatih usnio san u kojem je vidio vatru i oko nje trojicu casnih ashaba, kasnijih halifa: Ebu Bekra, Osmana i Aliju.
Kad se probudio, pitao je sejha Aksemsudina znacenje sna.
Evo sta mu je sejh odgovorio:

Osvojit ces Bosnu. To sto si sanjao vatru znaci da ce u njoj gorjeti plamen vjere. To stos i sanjao Ebu Bekra znaci da ce Bosna biti zemlja iskrenih ljudi koji bogatstvo nece stediti za dobrobit islama. To sto si sanjao Osmana znaci da ce Bosna iznjediriti dosta ucenjaka i lijepoga morala. To sto si sanjao Hazreti Aliju znaci da ce ta zemlja Carevini dati dosta ratnika koji ce krociti stopama casne porodice Muhammeda a.s.
Steta sto nisi sanjao Omera, radijallahu anhu, jer to znaci da u Bosni nikada pravde biti nece i da ce se njen narod uvijek morati boriti za nju!
I,desi se.
Prosiri se Osmanska Carevina,a pravdu jos uvjek trazimo.
Sultan Mehmed El Fatih osvoji Bosnu a iz tog vakta poznata je tzv. AHDNAMA tj.najstariji dokument o ljudskim pravima u istoriji kojeg je dao napisati sam Sultan a u kojem se kaze:

Ja sam sultan Mehmed han, neka je poznato svima, uopće od prostog puka kao i odjeljenjima ova moja vlastodržaća povelja, kojom bosanskim svećenicima ukazujem veliku pažnju, te zapovjedam: spomenutim i njihovim bogomoljama ne smije biti smetnje ni pritiska, neka se smjeste u svojim bogomoljama, te kako od uzvišene moje strane, tako od mojih vezira, niti od mojih podčinjenih (robova), niti od mojih podanika - raje niti od svega stanovništva cjelokupne moje države spomenutim nitko se ne smije miješati u njihove stvari niti ih napadati, ni vrijeđati ni njih ni njihov život, njihov imetak (imovinu) ni njihove bogomolje.
Također iz tuđine osobito u moju državu dovoditi ljude dozvoljava im se. Stoga spomenutim izdajem moju uzvišenu zapovijed u kojoj im posvećujem svoju brigu i pažnju, te se kunem teškom zakletvom: Stvoriteljem i gospodarom zemlje i nebesa, sa sedam musafa, sa velikim Božijim vjesnikom (Muhamedom) i sa 124.000 pejgambera i sa sabljom koju pašem da ovim što je napisano nikoje lice ne smije se suprostaviti dok god ovi (Franjevci) služe meni i mojoj zapovjesti budu pokorni.


Pisano 28. maja 1463.
Na granici Milodraža
Fatih sultan Mehmed
Pohodivsi Bosnu sa svojih 250 000 askera na pitomoj kamengradskoj dolini kljanjao je džumu namaz i za tu priliku dao podignuti musallu (prostor za obavljanje vjerskih obreda na otvorenom) koja na sreću i danas svojim postojanjem, kao posljednja sačuvana musalla iz tog doba na Balkanu, svjedoći o ovom velikom događaju.
Tako je Kamengradska Musalla i dzuma namaz prvog petka u mjesecu julu uvrstena u takvim tj.kalendar Islamske Zajednice u BiH.
Tog dana na podrucju medzlisa Sanski Most nigdje u dzamiji se ne klanja dzuma - namaz, nego u sjecanje na dolazak Islama i Sultana koji ga u Bosnu donese, dzuma se klanja upravo ondje gdj je i Sultan El - Fatih svojevremeno klanjase.
E, upravo ta musalla, njen značaj i vrijednost, biser je kulture i naslijeđa oko kojeg su se okupili džematlije Kamengrada i cijelog medžlisa Sanskog Mosta a slobodno možemo kazati i Krajine pa i čitave Bosne i Hercegovine, te oživljavajući nekadašnju tradiciju ovog kraja njeguju sjećanje na ovaj slavni trenutak iz svoje daleke prošlosti pretačući ga u jednu manifestaciju dostojnu svega što ona simbolizira, pod nazivom Musalla Kamengrad.
Manifestacija - "Musalla Kamengrad" ove godine se odrzava od 1-og do 4-og jula. I evo dok zavrsavam ovo podsjecanje na Sultana i musallu "ugazih" u prvi juli,prve sahate prvog dana ovogodisnje manifestacije. Aferim.
Ako bih ista imao "zahatoriti" Sultanu El Fatihu bilo bi to sto nije usnio i Omera r.a.
Da je Bog'do. Mozda bi nam danas svima lakse i ljepse bilo.
Allah najbolje zna.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.