ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


10.1.11

SJEĆANJE NA HEROJE


   Ovih dana kad se obilježava 18-ta godišnjica pogibije Amira Žilića čovjek bi onako "na prvu" rek'o "Čovječe, pa zar ima 18 godina. Za to vrijeme dijete se rodi i punoljetno postane?" O Amiru je dosta toga rečeno ali, čini mi se,  nikad toliko da bi bilo dovoljno.
 Nemojte mi zahatoriti što ću možda ispasti iz koncepta ali ovu bih priliku iskoristio da spomenem i da svi zajedno od zaborava otrgnemo još neke ljude, Bošnjake heroje 1. sv. rata.
 Dakle 1. sv. rat. Godina 1916  -  Bitka na Monte Meletti.
Boreći se za drugog', u tudjoj vojsci i  pod tudjom zastavom u ovoj bitci (sjeverni dio Italije -  južna Tirolija) svoju hrabrost iskazaše izmedjuostalih:

Meho suljanović,
Ćamil Reis,
dodjela odlikovanja pripadnicima 4. Bosanskohercegovačkog puka 1917 godStefan Duić,
Ivo Jakovljević,
Hasan Medić,
Stevo Kurika,
Šerif Miljković,
Avdaga Kuzmić,
Smail Muhić,
Sulejman Osmančević,
Josef Lipp,
Jusuf Šekić,
Meho Taljić,
Huso Zrnić   i
Meho Mahmutović
              

  Zašto  nabrajam sve ove ljude?
Zato da nam svima dokažem da heroji ne umiru i da sjećanju na našeg Amira nećemo dati da izblijedi koliko i jedan trun.
Bećir Bašić je bio heroj Soškog fronta. Čovjek koji je samo u par sahata, u tri zasjede sa još četvoricom saboraca zarobio 83 Italijanska vojnika i četiri njihova oficira.
Čini mi se da su po svojoj hrabrosti dosta blizu rahm. Amir i rahm. Bećir. Za svoju hrabrost i zasluge Amir odlikovan "Zlatnim grbom sa mačevima" a Bećir "Zlatnom medaljom za hrabrost"... bošnjo je bošnjo.
Ne bih plaho da duljim a nadam se da razumijete moju potrebu zbog koje sve ovo pišem.  Postoje neke stvari koje se apsolutno nisu trebale desiti al' isto tako postoje stvari koje se ne smiju zaboraviti. Tako npr. nije bila Amirova želja da se upiše u knjige historijske. Silom prilika tu se našao. Danas nam ne preostaje ništa drugo nego da rahm. Amiru Žiliću, heroju i Zlatnom ljiljanu našem ne dozvolimo da ode iz tih knjiga. Ako je je ovaj moj priliog pomoć tome biće mi veoma drago. Iz mojih knjiga, glave, duše i srca neće ga istjerati niko i ništa. Čuvajmo našeg' Amira u knjigama debelim i srcima našim.
Zamolio bih Dragog Boga da nam čuva heroje naše Bosanskohercegovačke.
šehidsko mezarje u Travniku - mezar rahm. Amira Žilića

Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim mom vrlom ahbabu dr. Ahmedu Pašiću na horizontima koje mi je otvorio u pogledu mnogo čega pa tako i oko "dešavanja" Bošnjaka na Soškom frontu. Imena gore navedenih bošnjaka kao i sve u tekstu vezano za Soški front preuzeo sam iz njegove knjige "Bošnjaki na Soški fronti"

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.