ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


16.1.11

SJEĆANJE NA AMIRA ŽILIĆA

Preuzeto sa:   Sanski Most zvanična web stranica

U Starom Majdanu je obilježena osamnaesta godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“, Amira Žilića.Tim povodom delegacije općine Sanski Most, boračkih organizacija i političkih partija  posjetile su roditelje rahmetli Amira Žilića koji žive u porodičnoj kući u centru Starog Majdana. U razgovoru su evocirane uspomene na mladog heroja koji je svoj život ugradio u temelje slobode i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Amirov otac Abdulah smatra kako žrtva njegovog sina nije bila uzaludna. „Amir je imao siguran posao u Sloveniji gdje je radio. Mogao je da ostane tamo, ali ga je srce vuklo u Bosnu.
AmirZilic1
Zvao ne je telefonom sa ratišta i pitao me da nije možda pogriješio što je otišao u rat. Rekao sam mu tad da nije, ali da su i drugi trebali slijediti njegov primjer.“, prisjeća se Abdulah Žilić jednog od poslednjih razgovora sa sinom. Delegacije, kao i mještani Starog Majdana i općine Sanski Most, okupili su se u centru ovog mjesta, na trgu koji nosi ime po Amiru Žiliću. Na spomen obilježje koje se nalazi na ovom mjestu položeno je cvijeće te je učenjem fatihe odata počast ovom bosanskom sinu.
AmirZilic2
Prisutnima se u ime boračkih organizacija obratio Ismet Seferović, koji je podsjetio na Amirovo herojsko djelo. Na današnji dan, prije tačno osamnaest godina, 24-godišnji oficir Armije RBiH poginuo je tokom akcije na ratištu kod Visokog. U to vrijeme Amir Žilić je bio najmlađi komandant u redovima Armije RBiH.  Za zasluge i hrabrost ispoljenu u toku odbrane od agresije na našu zemlju, posthumno je odlikovan najvišim ratnim ordenom „Zlatni ljiljan“.
AmirZilic3
Amir Žilić nije dočekao slobodu. U tom trenutku bio je komandant Drugog bataljona 17 krajiške brigade. Vječno počivalište ovoga bosanskog junaka je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, Amir Žilić je posthumno odlikovan najvećim armijskim priznanjem – “Zlatnim grbom sa mačevima”.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.