ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


2.1.10

OSAM GODINA PROGONA



 Ambasador Dr. Muhamed Šaćirbegović




 “ Mi danas imamo priče međunarodne zajednice kako je Dejtonski ugovor  spasio BiH. Na našu nesreću to su prihvatili i neki bošnjački političari. BiH je spašena zahvaljujući Armiji RBiH i njenim građanima koji su učestvovali u odbrani domovine. Zahvaljujući njima mi smo i došli u situaciju da pokušamo Dejtonom produžiti državnost Bosne i Hercegovine i spasiti je od nestanka. Za sve loše poslije Dejtona su okrivljeni oni koji su ga potpisali u ime države BiH, a za sve ono što je dobro je međunarodna zajednica uzela kredit. Ja danas svjesno kažem Dejton je zaustavio rat u BiH ali i zamrznuo njenu budućnost i iz tog razloga sam povukao svoj potpis sa ovog dokumenta. Sada nam barem niko ne drži pištolj na glavi da moramo nešto potpisati …” 

 

Piše: Nihad Krupić


Prvi ambasador Bosne i Hercegovine
 Nakon prvih višestranačkih izbora u jugoslovenskim federalnim jedinicima  svima je bilo jasno da je to početak kraja ove države. Samo se čekalo da krenu referendumi po bivšim republikama i pukne Jugoslavija po šavovima. Znajući važnost USA u cjelokupnoj međunarodnoj politici Predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović je redovno održavao vezu sa svojim dugogodišnjim prijateljem Dr. Nedžibom Šaćirbegovićem koji je zahvaljujući velikom uticaju stečenim dugogodišnjim boravkom u Americi, odigrao veoma važnu ulogu u prijemu Bosne i Hercegovine u UN. Sve jugoslovenske ambasade širom svijeta su bile pod kontrolom srbijanskih kadrova još od 1988 kada je Beograd tajnim planovima počeo sklanjati ne Srbe iz jugoslovenskih diplomatskih predstavništava i naravno bilo koja aktivnost vezana za prijem BiH u UN se odvijala izvan ovih prostora, što je još više otežavalo posao Dr. Šaćirbegoviću kojem se u poslu stvaranja BiH misije odmah pridružio i sin Muhamed, dajući svoje poslovne prostorije  za prvo BiH američko predstavništo. Muhamed Šaćirbey je u tom vremenu imao nešto više od trideset godina, briljantnog rezimea: doktora prava, tačnije nauke o pravu, Pravnog Univerziteta u Tulane i magistra businissa, Columbia Univerziteta ,koji je gradio veoma uspješnu poslovnu karijeru u bankarskom investmentu i poslovnom razvoju kao i advokatskim poslovima u Standard & Poor's to Security Pacific Merchant Bank od 1981 sve do 1992, kada je i počeo njegov rad u našoj misiji. 

BiH je skupa sa Slovenijom i Hrvatskom na prijedlog Finske primljena u UN i nedugo poslije imenovanja Dr. Muhameda Šaćirbeya za ambasadora BiH i stalnog predstavnika u UN krenula je agresija na BiH. Čitav svijet je zahvaćen prenošenjem rata u živo iz BiH a naš glas nade iz Amerike i UN u tim teškim vremenima je bio upravo ambasador Šaćirbey koji se odlično snašao u novoj ulozi. Postao je čest gost CNN, Fox News, BBC, ABC... pri tom dominirajući u direktnim duelima sa predstavncima srpske diplomatije. To je trajalo tokom čitave agresije do 1995 godine kada je Šaćirbey postavljen za Ministra Vanjskih Poslova BiH. Na toj funkciji je bio manje od godinu dana dajući ostavku 16. dana pregovora u Daytonu, prepuštajući to mjesto Jadranku Prliću.  Ovaj podatak nosi i poruku da dejtonski dogovor nikad nije bio Muhamedova konačna tačka nego određena platforma koja se trebala u miru pravnim putem transformirati u novo ustavno rješenje države Bosne i Hercegovine.

Misionari RS umjesto BiH diplomata
Ambasador Šaćirbey je svojim svakodnevnim radom stekao veliko povjerenje predsjednika USA Billa Klintona, državnog sekretara Malden Olbright, mnogih USA senatora, ambasadora UN i Briselu, pa je 1998 godine postavljen za podpredsjednika Pripremne grupe za utemeljenje Međunarodnog suda pravde. Pet godina prije toga,1993, je postao agent i podnosioc tužbe BiH protiv SR Jugoslavije za agresiju i genocid na Internacionalnom Sudu za ratne zločine počinjene na području ex Yu u Hagu (ICTY). Sve to vrijeme je radio na prikupljanju dokaza za izdaju Srebrenice, Žepe (namjerom na Goražde) od strane međunarodne zajednice kao i izdaju pravde "rule of law" kada se radi o hapšenje srpskih ratnih zločinaca, upoznavajući ICTY,  pogotovo glasnogovornicu Florence Hartmann i Sir Geoffrey Nice, tužitelja protiv Slobodana Miloševića (osobno tražio da Šaćirbey svjedoči) koji i sada javno tvrdi u zadnjem interviju BBC-u da se cjela istina oko Srebrenice i Žepe i dalje krije. Šaćirbeyeve poteškoće kreću dolaskom Alijanse na vlast 2000 godine kada se čisti i kompletna diplomatska BiH garnitura koja je bila rješena da istraje u traženju pravde za svoju zemlju. U New York  dolaze nove „ BiH diplomate“ koji su svoje „diplomatsko iskustvo“ iskustvo gradili na Palama kao savjetnici i ratni šefovi kabineta Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, ili u centru agresije u Beogradu poput Darka Trifunovića, „stručnjaka za Bijelu Al Kaidu i evropsku opasnost od radikalnih bosanskih muslimana“,  kojeg Milorad Dodik i danas uvijek vadi iz rukava kada bude pritisnut od međunarodne zajednice da malo popusti sa nacionalističkom retorikom i udobrovolji se da nešto pozitivno kaže  o BiH. Kada je već bilo jasno da je Alijansa rješena da naročito New York misiju potpuno očisti od onih koji bi se radije slikali ispred zastave sa ljiljanima nego one dejtonske, između ostalog, iz higijenskih razloga nisu mogli dijeliti iste prostorije Darko Trifunović ili Miloš Prica, branioci genocida nad Bošnjacima i ratnih zločinaca Karadžića i Mladića i ambasador Muhamed Šaćirbey, branioc bošnjačkih žrtava.

Dok su nove diplomate pravile prve šetnje New Yorkom ili bili na putu iz Beograda, Banjaluke, Sarajeva, onog sa Istoka, dolazi montirana optužnica iz BiH u USA, i na radost Beograda, Podgorice i Banjaluke kao i lidera Alijanse , Muhamed Šaćirbey se vezanih ruku vodi u zatvor gdje ostaje godinu i po dana. Poslije puštanja na uslovnu slobodu Šaćirbeya, ICTY traži od vlasti u Sarajevu da suspendira na nekoliko dana Interpolova tjeralica protiv njega kako bi mogao doći u Hag i biti glavni svjedok optužbe protiv Slobodana Miloševića i generala Momčila Perišića. Sarajevo ne udovoljava ovom zahtjevu i Šaćirbey preko video konferencije iz New Yorka više od 40 dana svjedoči protiv ove dvojice ratnih zločinaca. Ovo pokazuje koji stepen svijesti i brige o budućnosti naše zemlje je bošnjačka politička elite u Sarajevu pokazala.

Dejtonom je zaustavljen rat u BiH ali i zamrznuta njena budućnost


A šta u stvari obični BiH građanin zna o Muhamedu Šaćirbeyu?  Najvjerovatnje ono što kaže Federalna  Televiziji ili tzv. nezavisni sedmičnici poput BiH Dana i Slobodne Bosne. Pošto je FTV i navedeni printani mediji uglavnom u šemama senzacija stvaranih na kriminiliziranju svakog viđenijeg Bošnjaka i pogotovo institucija sa islamskim i nacionalnim predznakom a sedmičnici i u sponzorskim relacijama sa strancima, priča o slučaju Muhameda Šaćirbeya počinje i završava se  novčanom pronevjerom iz kase BiH misije u UN. I kada su amerikanci nasjeli na to, držali u zatvoru godinu i po dana jednog od najmlađih i najomiljenijih ambasadora u UN, uz to svog državljanina, čekanje dokaza je trajalo skoro osam godina i kada ga nisu dobili, napokon je američki sud prošle sedmice završio slučaj Šaćirbey.
U slobodnom obrazloženju odluke suda stoji :                                        Ambasador Dr. Muhamed Šaćirbey nije optužen za bilo koju kriminalnu radnju,obustavlja mu se sudski proces i ne može biti isporučen BiH. Ukinuta mu je i mjera ograničenog kretanja.
Ovo neumitno navodi na zaključke:                                                          


1.Kompletan sudski proces protiv dr. Šaćirbeya  je motiviran izvanpravnim razlozima političke prirode što najbolje pokazuje činjenica da tužilaštvo BiH nikad nije uputilo  USA sudu optužnicu sa dokazima za navodnu kriminalnu radnju dr. Šaćirbeya. A sam on je u nekoliko pisama od BiH suda tražio ubrzanje ovog procesa i da bude saslušan od predstavnika bosanskohercegovačkog tužiteljstva. To se nikad nije desilo. Inače u Americi se posebno nadgledaju strane novčane transakcije i bilo koja pronevjera je poslije terorizma najoštrije sudski kažnjavana.  Al Kapone nikad nije osuđen za mafijašku djelatnost i beskrupulozna ubistva ali jeste za neplaćanje poreza državnim vlastima.
2. Naredba za progon ambasadora Šaćirbeya je došla iz političkih krugova u BiH koji između ostalog kontrolišu i pravosudni sistem tamo. Pogledajte samo ko je sve danas od Bošnjaka pod optužbom, kakve se šeme prave i ko medijski ovo podržava.
3. Kada god je Muhamed Šaćirbey govorio na televiziju i pisao kolumne u kojem je naglašavao da je napravljen dogovor između Radovana Karadžića i Richarda Hoolbruka da se Karadžić povuče iz politike a zauzvrat neće biti proganjan i uhapšen, pojačavala se medijska hajka iz Sarajeva na Šaćirbeya, što očito pokazuje odlučnost predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da prvenstveno otupi sjećanje Bošnjaka ne neposrednu prošlost. To i nije toliko teško jer nikada elita Bošnjaka u cjelokupnoj historiji BiH nije bila ovoliko podanička kao ova danas.
4. Stvarni povod progona dr. Šaćirbeya se nalazi u njegovoj postdejtonskoj   kritičnosti ovog dogovora, propagiranju snaženja Bošnjaka kao najvažnijeg političkog faktora ne samo u BiH nego i na Balkanu i Evropi, insistiranju na priznavanja su-odgovornosti međunarodne zajednice za genocid u Srebrenici, ukidanju RS kao spomenika genocida i hitno primanju BiH u NATO i Evropsku Zajednicu. Upravo je to zasmetalo onima koji su od bošnjačke političke avangarde napravili pratioce i pobornike protektorata.
5.Osam godina od zatvora do slobode sa ograničenim kretanjem bez pasoša, mentalne i fizičke opeterećenosti ambasadora Šaćirbeya napokon je donošenjem ove presude pokazana snaga USA pravosudnog sistema i poruka da je ipak Amerika zemlja vladavine prava. Vjerujem da su se postidili motiva progona dr. Šaćirbeya i sudije koje su pročitali ovu odluku, sami svjesni da je  slučajem Dr. Šaćirbeya izigran i ponižen američki pravosudni system   od strane BiH pravosuđa.                                      
Pravda je uvijek dostižna                                                                                                                              
“Mi tražimo od amerikanaca da podrže one principe u Bosni i Hercegovini koji su između ostalog temelj ustava USA, a to je sloboda , pravda i demokratija…”
“Pojedini predstavnici međunarodne zajednice žele da nas uvjere da su danas isti oni koji su branili BiH tokom agresije u Bihaću, Sarajevu , Goraždu, Bužimu, Teočaku… i širom svijeta tražilli pravdu za žrtve agresije i genocida, i oni koji su je napadali i poslije razgrađivali. Mi ne smijemo to dopustiti, jer bi tako poništili sve ono što su BiH patriote uradili od 1990 do danas…”
“ Veliki dio međunarodne zajednice žele nas uvjeriti kako je u BiH bio građanski rat, da su svi patili podjednako. Ima tu velike razlike, od broja poginulih, raseljenih, uništenih objekata, kao i optužnica za ratne zločine. RS ako ostane ovakva kakva jest, postaće jedinstven spomenik genocida u svijetu...”
“ Danas nam se umjesto pravnog pristupa ustavnom uređenju BiH nude platforme ugovora i dogovora poput Pruda, Butmira..itd- Što je najžalosnije naši predstavnici padaju na ove trikove kao da je Dejton stvorio BiH i svetinja je koja se ne dira. Dejtonom je zaustavljen rat ali i zamrznuta njena budućnost..Iz tog razloga sam i povukao svoj potpis sa ovog dokumenta. Sada nam barem niko ne drži pištolj na glavi da moramo nešto potpisati…”
“Neću stati dok se istina o stradanju Srebrenice i Žepe ne otkrije do kraja. Za to mora odgovarati i međunarodna zajednica jer je imala na svojim stolovima tačan plan Mladićevog pohoda više od deset dana prije početka genocida …” česte su riječi Dr. Šaćirbeya.
Dr. Muhamed Šaćirbey je na svojoj koži osjetio gorčinu sumnje, progona, zatvora, ograničenog kretanja, pokušaja ubistva pravde, negiranje države BiH i stavljanje Bošnjaka u istu ravan sa onima koji su na njima napravili zločin i agresiju. U prošlosedmičnom interviju čikaškom radiju Naša Riječ  (http://www.rnr-chicago.com/view_radio.php?id=842)                      je rekao da uskoro namjerava putovati u BiH i preuzeti incijativu pred sudom u Sarajevu. Želi se lice u lice suočiti sa onima koji su ga progonilil sve ove godine i kompletnoj BiH javnosti predočiti da je nekoliko puta upućivao zahtjev BiH pravosuđu da se zvanično objavi optužnica protiv njega, kao i da bude saslušan,kako bi znao pravno usmjeriti svoju odbranu.  Za očekivati je da se dr. Šaćirbey vrati u politiku na velika vrata i napokon preko puta pregovaračkog stola sa međunarodnom zajednicom Bosna i Hercegovina ponovo ima nekog ko odlično zna kako sa njima treba razgovarati, bez ikakvih ustupaka, opravdanja, ali i nihilističkog pristajanje da nam se sve svede na prihvatanje uloge žrtve i sa tim skrene sa puta jačanja Bošnjačkog faktora kao najvećeg oslonac državnosti Bosne i Hercegovine i kreiranja novog građanskog ustava kojim bi se stavio u smeće Dejtonski dogovor i sve ono što je on proizveo.
Diplomatski kor u UN nikad nije prestao oslovljavati Muhameda Šaćirbeya sa gospodine ambassador, pozivajući ga da bude gost govornik na raznim konvencijima, ujedno ga imenujući za jednog od direktora Global Medical Relief Fund. Muhamed Šaćirbey je sada mnogo iskusniji i briljantniji nego prije 2000 godine. I to je najbolja vijest što se može dobiti u BiH političkom beznađu. Svojim srcem, znanjem i hrabrošću poput lava ,visoko podignute glave, prije neki dan je izašao iz sudnice na Manhattnu , grad New York, oslobođen svake odgovornosti za bilo kakvu kriminalnu radnju,  brišući još jednom optužnice ljudi pod kodnim imenima ilil  šiframa, ideološkim sljedbenicima onih koji su to isto radili u BiH prije skoro šest decenija njegovom ocu Dr. Nedžibu, majci ,rahmetli Dr. Azizi i čitavoj plejadi kulturno, nacionalno i duhovno svjesne bošnjačke omladine.
Objavljeno u Preporodu, Sarajevo

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.