ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


22.9.09

BAJRAMSKI PAKETIĆI

Kao i svake godine,tako i ove 2009 odnosno 1430 hidžretske dodje mjesec Ramazan.Dugo očekivan i drag gost udje nam u domove i srca.Posebnost ovog' mjeseca ogleda se u mnogo čeme.Ne bih sad' na široko raspredao priču o tome.Bitno je reći da je to izmedjuostalog' mjesec Allahaove dž.š. milosti.
Od svoje milosti Allah dž.š. nam tog' mjeseca dade da na više različitih načina pokušamo upotpuniti sebe i svoju ličnost.





Ramazan je mjesec radosti.Na njega se naviknem,trudim se da ga što bolje razumijem i po pravilu,što god se više bliži njegov kraj meni sve više žao.Žao mi rastanka sa ovim musafirom.Žao mi rastanka al' mi drago što se bliži Bajram.

A Bajram,radost insanu,postaču,mu'minu.Radost velikom i malom.E,upravo ta radost treba da bude tema onog što hoću da vam kažem.

Od svih svih svojih stvorenja Allah dž.š. je samo insanu dao sabur.Dade mu izmedju ostalog' i mogućnost i razloge da se raduje.Upotpunio svog' roba.



DJEČIJA RADOST


Zadnjeg dana ovogodišnjeg Ramazana u Staromajdanskoj "Generalovoj","Palanka" džamiji bijaše upriličena posebna svečanost.Naime,džamijski odbor ove džamije obezbjedio je sredstva za kupovinu Bajramskih paketića koji bijahu dodjeljeni našim najmlađim' tj. mektebskim polaznicima.Naravno,radost u očima ovih mališana nije se mogla skriti baš kao ni zadovoljstvo na licima članova odbora i licu mjesnog imama Husein ef. Pehlića.
Okupljeni oko svog' imama vrijedno uče Staromajdanski mališani.Ponekad im koja sura zada malo problema dok je na pamet ne nauče.Ponekad' i harf zna "zastati" pa je vječita dilema "jel ono KAF ima jednu ili dvije tačke i jel' BA ima tačku iznad ili ispod ?"

Sve su to slatki problemi koji daju čar mektebskoj nastavi.Kad efendija dadne "aferim" onda se radost vidi i na licima roditelja.Svi zadovoljni,a što je najbitnije mališani ponajviše.
O tome da budu što zadovoljniji brigu brinu ljudi iz odbora a odbor sa skromnim sredstvima s kojima raspolaže čini čuda.





Svakako da treba pohvaliti ove ljude.Ne bih nikog' poimenice a vjerujem da ni njima to nije želja.Timski je to rad i zato pohvale ovom timu i hvala im izmedjuostalog' na ovogodišnjim Bajramskim paketićima.



Dragi naši mališani.Vi i dalje budite takvi k'o do sad'.

Učite i budite ponos i primjer svima oko sebe.Tek tad će imati smisla sav trud kojeg' vi ulažete u sure i harfove.Tek tad će imati smisla trud kojeg u vas ulažu vaši roditelji,vaš efendija i vaš džamijski odbor.Tek tad' će smisla imati i ovi paketići.



Dragi naši mališani.Golem je Aallahov rahmet.Zato se pripremite.Eto još malo pa će i Kurban Bajram i opet...paketići.

Nek' vas sviju Dragi Allah čuva i nagradi za vaš trud,kako vas tako i sve oko vas.Amin.

foto:H.Okanović

2 komentara:

  1. samire super si ovo odradio,

    OdgovoriIzbriši
  2. Ako je super hvala ti al' prijatelju nisam ja to odradio,to smo mi odradili...ja i ti ;)

    OdgovoriIzbriši

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.