ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


10.10.09

SUDSKI PROCES ILIJI JURIŠIĆU JE NASTAVAK AGRESIJE REPUBLIKE SRBIJE NA BOSNU I HERCEGOVINUKONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE
KBSA 2000
Osnivač
KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA
______________________________________

1810 N. Pfingsten Rd, Northbrook, IL 60062,
USA

9 oktobar, 2009
SUDSKI PROCES ILIJI JURIŠIĆU JE NASTAVAK AGRESIJE REPUBLIKE SRBIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU

“Ako je naša domovina vrijedna umiranja tokom rata, sigurno da je i te kako vrijedna i življenja u vrijeme mira u njoj”’ :
Hamilton Fish

“Patriotizam nije kratak i spontani izraz trenutnih emocija. Patriotizam je tiho i stalno životno opredjeljenje” :
James Monroe

“Onaj koji spasi svoju zemlju, ne krši ni jedan zakon”:
Napoleon Bonaparta

-------------------------------------

Ovo su rekli oni koji su dobro znali šta osjeća istinski patriota kada mu neko želi oteti voljenu domovinu.
Kada je napadnuta Bosna i Hercegovina Ilija Jurišić je prihvatio da i umre za nju, jer je dobro znao da mu je jedina domovina ,i kao takva je i te kako vrijedna življenja u miru. To su ga učili njegovi predci.
Za Iliju Jurišića patriotizam nikad nije imao alternativu.
Patriotizam je njegovo slobodno životno opredjeljenje.
Ilija Jurišić je spašavao svoju zemlju od agresije i zbog tog ne može da krši nijedan zakon, a pogotovo zakon one zemlje koja je vršila agresiju na njegovu domovinu.

Ilija Jurišić je prije dvije i po godine uhapšen i u sudskom procesu koji se odvijao bez elementarnih pravnih normi osuđen na jedinstvenu kaznu od 12 godina. Sa ovom presudom Republika Srbija ne priznaje međunarodni zakon, odbacuje svaku pravnu i moralnu odgovornost za genocid i zločine koje su napravile njene regularne vojne i policijske postrojbe u Bosni i Hercegovini i na kraju ne priznaje antifašističku svjetsku historiju gdje se nikad nije desilo da je vojnik alijanse bio osuđen zato što se borio protiv nacizma i fašizma.. Drugim riječima današnja vlast Republike Srbije ne prihvata presude Međunarodnog suda u Hagu i po tome se ne razlikuje od one iz doba Slobodana Miloševića.

Presuda Ilji Jurišiću je politički montiran proces i poruka čitavom svijetu da ni vlast Borisa Tadića nema namjeru da se napokon oslobodi hipoteke zemlje koja je uzrokovala najveće krvoproliće u historiji Balkana.

Ilija Jurišić je u ovom momentu najveći test naše savjesti i nade da jednog dana imamo normalnu državu Bosnu i Hercegovinu. On nije išao u susjedne države da napada, siluje, ubija i protjerava, nego je stao ispred svog rodnog praga da ga brani od siledžija, ubica i etničkih čistača.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000 ( KBSA 2000), smatra presudu Iliju Jurišiću nastavak agresije Republike Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Zvanične institucije države Bosne i Hercegovine su dužni u najkraćem roku sa najviših distanci uputiti zahtjev za bezuvjetno oslobađanje Ilije Jurišića.

KBSA 2000 podržava sve patriotske organizacije i pojedince koji vode akciju za za oslobađanje časnog čovjeka Ilije Jurišića.

KBSA 2000 će se obratiti Američkom Kongresu u Washingtonu i Evropskoj Zajednici u Briselu i neće stati u traženju pravde dok god Ilije Jurišića ne bude oslobođen i njegova familija ga ne dočeka na kućnom pragu.


U ime KBSA 2000
Prim. Dr. Muhamed Saračević
Predsjednik

Nihad Krupić
Podpredsjednik- Kanada

Abid Talić
Podpredsjednik - USANema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.