ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


4.10.12

KAMEN TEMELJAC ZA OBNOVU UTRIŠKE DŽAMIJE U STAROM MAJDANUDana 22-og. septembra 2012 godine u Starom Majdanu kod Sanskog Mosta započeli su radovi na obnavljanju džamije "ZALIHOVAC" u mahali Gornji Utriš, koja je sa zemljom sravnjena u zadnjem ratu, tačnije 1994 godine.
Ovo je jedina, do sad ne obnovljena, u ratu srušena džamija na području medžlisa Sanski Most.

Staromajdanska čaršijska džamija Palanka obnovljena je odmah nakon rata a ideja za obnovom ove mahalske, Utriške džamije "rodila" se prije desetak godina te kao takva naišla na razumjevanje kako medju raseljenim mještanima Starog Majdana tako i medju samim Staromajdanskim džematlijama.
Zahvaljujući se na prvom mjestu Allahu dž.š. zatim Majdancima van Majdana i Majdnacima u samom Starom Majdanu, realiziralo se je dakle upravo ono o čeme vas evo obavještavam. Obnovili smo temelj jednog od bisera Staromajdanske doline.
Ono, što je sve Stari Majdan imao i što sad nema, navodi se izmedjuostalog i u knjzi Vedada Biščevića, "Naseljena mjesta općine Sanski Most", kojom sam se poslužio da vam prenesem slijedeće:


Citat 1
»Interesantnu statistiku je dao Abdulah Talundžić, koja nije provjerena ali je ipak iznosim.
Statistički podatci o postojanju različitih objekata u Starom Majdanu  1873 godine:

džamije – 19 (devetnaest)
zgrade državne uprave – 1
mektebi (osnovne škole) – 23,učenika 1004 (muških -729,ženskih – 275)
broj hanova – prenoćišta – 1
broj kuća – 1961
broj dućana – 45
broj magaza – 10
broj hrišćanskih škola i crkava – 1,(broj redovnih učenika - 55,učenica – 12)
Godine 1876. dućana je bilo 48 dok je magaza bilo 12.
Na drugom popisu stanovništva 1885. godine Stari Majdan je imao:89 trgovacai obrtnika,14 vlastelina, 8 begova, i aga,2 kmeta,9 sveštenika,2 općinska službenika,1 učitelja,150 pomoćnih radnika,168 težaka.«


Citat 2

»Legenda kaže da je Stari Mjadan imao 17 džamija.Ibrahim ef.Pašalić-Mulić muderis je pričao da je sa Perinca brda silazilo 40 – 50 fenjera na teraviju u džamiju na Zukića luci više Gornjeg Utriša.«

Citat 3 

»Po trećem Austrougarskom popisu iz 1895 godine u Starom Majdanu su bile:6 džamija i 4 mekteba
Džamije:


-Džamija PALANKA


-Džamija Gornji Utriš–Pored džamije Palanka, u Starom Majdanu je bila i »Džamija Gornji Utriš« koja je isto srušena u ratu i još nije obnovljena. Po Austrougarskom popisu bila je vakuf džamija i pripadala je mahali Gornji Utriš sa 11,49 dunuma zemlje.


-Džamija Donji Utriš (srušena 1952)


-Dugandži džamija (Džamija u Dogandži mahali u narodu prozvana Drobadžija mahala pa samim tim i džamija »Dobadžije«),srušena 1952


-Džamija donja Gračanica ili Mujića džamija, srušena 1925 godine


Džamija Gornja Gračanica ili »Šehanova džamija«, kao i Mujića džamija i ova je džamija bila vakuf nekog Šehe po čemu je prozvana »Šehanova džamija«, srušena 1925 godine.«


Od 22. do 29. septembra 2012 god. izvršeni su radovi na iskopu temelja te priprema za betoniranje. U subotu, 29. sept. je uz prisustvo većeg broja džematlija i gostiju iz okolnih mjesta te predstavnika javnog kulturnog i vjerskog života općine položen kamen temeljac. Odmah nakon polaganja kamena temeljca, kojeg je položio vakif Kadić Hamdija pristupilo se i konačnom betoniranju temelja.

Gradjevinski odbor za obnovu džamije ovim putem se zahvaljuje svima onima koji pomogoše da se uradi do sad učinjeno i ujedno poziva sve one koji su u mogućnosti da pomognu daljnju obnovu ove džamije.

Obnavljanjem ove džamije, prije svega, želi se zaslužiti milost Boga Dragoga, ojačati i učvrstiti medjuljudski odnosi u samom džemaatu. 

 Džamiju obnavljamo u obliku i gaberitima u kojim je bila sve do njenog rušenja s tim da će njezin minaret biti onakav kakav je bio sve do rekonstrukcije 1958. godine.
Klasična krajiška mahalska džamija sa četverovodnim krovom i drvenim minaretom vratila bi ne samo sjaj i dukat na silu otet Starom Majdanu, nego bi kao takva bila i jednom vrstom spomenika kulture Bosanske Krajine i Bošnjaštava u Bosni i Hercegovini uopšte. 


Ovim putem obavještavamo sve one koji imaju  želju da pomognu da ova džamija što prije ugleda svijetlo dana da se za informacije mogu obratiti putem e-maila :

zalihovac@gmail.com 
samir.besic@t-2.net    ili na 

facebook grupi:
Utriška džamija /Zalihovac

Za prikupljanje novčanih sredstava ovlašten je i zadužen Bešić Ismet, 
mobitel: 00387 (0)62 192 579 

Novčana sredstva možete uplatiti na slijedeći žiroračun:

 • INSTRUCTIONS FOR PAYMENT:
 • Beneficiary´s Bank:     Reiffeisen bank dd BIH Sarajevo
 • Swift code:                 RZBABA2S
 • Address:                     Danijela Ozme 4, Sarajevo, BIH
  .......................................................................................
 • Details of Beneficiary:
 • Name of Beneficiary:  MEDZLIS IZ S MOST
 • Address:                    UL VAHIDBEGOVA
 • Account no of Bbeneficiary: BA391610635000378740
 • ______________________________________
 • SVRHA UPLATE: DONACIJA ZA IZGRADNJU DZAMIJE ZALIHOVAC STARI MAJDAN

  Mahsuz selam uz dovu Allahu dž.š da nas sviju čuva i pomogne na putu istine. Amin.
 •                                                      
                                                             Gradjevinski odbor za obnovu Utriške džamije "Zalihovac"


 

2 komentara:

 1. Anonimno18/12/12

  lijepo od vas daste majdanskog hodzu pozvali za kamen temeljac kad se postavlja da prouci ai ljepse bi bilo daste tako iskupli za vodovod dase napravi u majdanu aovako ste vec podjelili majdance koce u gornju dzamiju akoce u donju jos jednu na billu i udrite jos rampe za gracancu za utris i centar majdana inapravite jos ulaznice uspjeliste u majdanu sad je pravo
  bolje daste onu gumaru usposobli pa nek ima dzamija do stare rijeke sesnest
  dzamija
  toliko od mene

  OdgovoriIzbriši
 2. Poštovani prijatelju.
  I onda kada je Majdan imao "šesnaest" džamija Majdan nije bio podjeljen. Vjera u Boga ne dijeli ljude. I do rata su bile dvije džamije i jeli bio podijeljen Majdan?
  Podjele, rampe i ulaznice o kojima govoriš su jedino u glavama ljudi koji nebi voljeli da se u Majdanu išta gradi. Gumara i vodovod su u nadležnosti institucija za koje evo znamo kako rade. Ima Stari Majdan svoje Majdance koji će pomoći da se Majdanu vrati gumara, vodovod, asfalt, struja, Čemerlija i sve ono što čini njegov sjaj.
  Onaj ko bude išao u "gornju" ičiće i u "donju" džamiju i klanjati samo za jednim hodžom, ovim koji je proučio dovu na polaganju temeljca. Džamije ne vole oni koji su ih rušili, četnici. U inat njima i onima koji bi bili veseli da vide podjelu Majdana, samo ću reći, "Majdan se obnavlja i nijedan njegov dio nije niti će biti zapostavljen." Obnavlja se Majdan i bilo koja akcija da se povede trebamo je podržati jer ima onih koji ne vole da se išta radi, pa zašto im dati tu vrstu zadovoljstva. Možemo napraviti mnogo šta lijepog za našu čaršiju i napravićemo ako Bogda.

  Sa poštovanjem,
  Samir Bešić.

  OdgovoriIzbriši

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.