ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


24.4.12

ZA VAŠE ZNANJE,PRIJATELJI ZLOČINACA NE MIRUJU
Ko ima sve prepostavke, od intelektualne do materijalne, da učestvuje radno u procesu spašavanje Bosne i Hercegovine , a sebe naziva BiH patriotom, i usput živi u mjestima gdje postoje naše organizacije, a ne učini ništa, samo je jedan korak iza generala Louisa Mckanzija i zadnjeg kanadskog ambasadora u Jugoslaviji Jamesa Bisseta koji kažu da je predsjednik predsjedništva BiH Alija Iztebegović kriv za "civilni rat" u BiH jer nije pristao na Lisabonski plan podijele BiH na 3 etnička regiona i koji kažu da su Radovan Karadžic i Slobodan Milošević uvijek bili kooperativni kada se pokušalo mirnim rješenjem spriječiti rat u BiH ili potpisati primirje tokom rata.Nihad Krupić
Predsjednik BH Kulturnog Centra
Vancouver, Canada


U toku obilježavanje 20 godina od početka agresije na BiH kao i opsade Sarajeva, CTV i CBC , dvije najveće kanadske TV kuće, su imali potpuno različito viđenje stvari. CBC je krajem marta ove godine poslao u Sarajevo svoje novinarske zvijezde Anu Mariju Tramonti i Carol Off koje su i prije 20 godina direktno iz Sarajeva i BiH javljale o napadima na gradove, ubijanjima civila, silovanjima, etničkim cišćenjima. CTV nije poslao nikog u BiH i zadovoljio se gostovanjima u svom studiju generala Lewis MacKenzie, prvog UN šefa vojne misije u Sarajevu i James Bisset, zadnjeg kanadskog ambasadora u Jugoslaviji Preko CBC se od početka do sredine aprila ove godine mogla vidjeti i čuti istina a preko CTV su u tom period govorila usta Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Kako se to može desiti, svako od vas će se pitati?!. Odgovor je jednostavan McKanzie i Bisset su prijatelji srpskih zločinaca bili onda i ostali danas a Ana Maria Tramonti i Caroff Off osim što su profesionalno odradile posao su i osobe visokog moralnog integriteta. Njihova vezanost za BiH je veća od profesionalne i životni put im je odredjen između ostalog i tragedijom Bosne i Hercegovine.

 Šta mi izvan BiH možemo uraditi po ovom pitanju?
 Sigurno ne sjesti i samo pisati protesna pisma.To se pokazalo kao pucanje ćorcima, bez nekog dugoročnog efekta...Mi trebamo organizovati akademije, festivale i proglašenje Dana BiH u mjestima gdje živimo, na kojima će počasni gosti upravo biti oni koji će reći istinu svima u svijetu, bez etikete da su subjektivni, jer im BiH nije domovina.

 Zašto je sada više nego ikada prije potrebna akcija?
  Sigurno ne da ubjedjujemo bolesne srpske fasiste i nacionaliste i njihovu djecu, rasutim od Banjaluke do Kanade i Australije, da su u Bosni napravili zločin vasionskih razmjera, jer je to nemoguća misija, nego da predočimo dovoljno fakta našim novim generacijama da znaju u budućnosti prepoznati strategiju daljenjeg razvaljivanja BiH I poslije toga svojim znanjem i uticajem pronaći način kako to onemogućiti. Ovo je kritični momenat za akciju jer ovaj proces neće trajati 20, 30, 50 godina, nego još 10 do 15 i u tom vremenu će se Bosna konačno spasiti ili nestati.  

Šta radi BiH Kulturni centar iz Vancouver, Canada?
BH Kulturni Centar iz Vancouvera 20. maja ove godine po prvi put organizuje BiH Festival, vani na otovorenom, ispred svojih prostorija.Prošle sedmice tokom posjete mayoru grada Burnaby Derek Corriganu, podnesen je zahtjev da se 22 maj, dan kada je BiH primljena u UN , proglasi Dan BiH u ovom gradu, i mayor je to prihvatio. Podnesen je takodje zahtjev da država odobri grant-novčanu pomoć za ovaj dogadjaj i to je obećano. A da bi festival imao i političku promociju BH Kulturni centar radi na dovodjenju Senada Hadžifejzovića, legendarnog BiH novinara, da se direktno taj dan iz Vankuvera javi širom svijeta a gosti u emisiji osim članova

Centra budu i Carol Off i Ana Maria Tramonti.Ovo je put kojim ide Bosansko- hercegovacki Kulturni Centar iz Vankuvera i za manje od godinu dana aktivnog rada ova institucija je uspjela na sebe skrenuti pažnju šire političke javnosti u zapadnom dijelu Kanade.

Šta na vama ostaje?
Ko ima sve prepostavke, od intelektualne do materijalne, da učestvuje radno u procesu spašavanje Bosne i Hercegovine , a sebe naziva BiH patriotom, i usput živi u mjestima gdje postoje naše organizacije, a ne učini ništa, samo je jedan korak iza generala Louisa Mckanzija i zadnjeg kanadskog ambasadora u Jugoslaviji Jamesa Bisseta koji kažu da je predsjednik predsjedništva BiH Alija Iztebegović kriv za "civilni rat" u BiH jer nije pristao na Lisabonski plan podijele BiH na 3 etnička regiona i koji kažu da su Radovan Karadžic i Slobodan Milošević uvijek bili kooperativni kada se pokušalo mirnim rješenjem spriječiti rat u BiH ili potpisati primirje tokom rata.

Šta su rekli Mckanzy i Bisset a šta Ana Maria i Carrol?
Da bi imali uvida kakva je razlika izmedju CTV i CBC 20 godina poslije agresije, genocida, masovnog silovanja, etničkog čišćenja, zločina najgore vrste širom Bosne i Hercegovine pogledajte ova dva video priloga:
Prilog CTV
 http://www.youtube.com/watch?v=es267LuAcAA&feature=player_embedded
Prilog CBC Return to Sarajevo http://www.youtube.com/watch?v=EpnHhQdgirA

Šta su rekli kanadski političari u Bh Kulturnom centru u Vankuveru 10 marta 2012?
Pogledajte i video sa nedavne manifestacije Dani BiH u Zapadnoj Kanadi koju je organizovao BH Kulturni centar u Vankuveru, sa kojom je i počelo obiljažavanje 20 godina od početka agresije, genocida i egzodusa iz BiH i dolaska u Kanadu više od 100 hiljada BiH prognanika. http://www.youtube.com/watch?v=9KB5fPJpyDY

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.