ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


6.11.09

BOSANSKA TRILOGIJA


Prim. Dr. Muhamed Saračević

U kratkom vremenskom periodu pojavile su se dvije vijesti koje na izgled nemaju mnogo zajedničkog. Prva vijest je vezana za otkrivanje dokumenta koji je analitički prikaz političkog i financijskog kriminala, kao i korupcije, u koji su uključeni najviši bošnjački politički, vjerski i privredni autoriteti.
Druga vijest je priznanje bivšeg predsjednika USA Bila Klintona, da Evropa nije željela u svome okruženju imati muslimansku državu, i da je sve učinila devedesetih da se to ne desi. Indikativno je, da se od prve vijesti ograđuju najviši dužnosnici iz OHR-a, koji kažu da niko nije tražio informaciju o tome i da će se istražiti porijeklo informacije.? Naime izvjesni Eric je iskonstruisao analitičku podlogu za kriminogenu insinuaciju. Bilo bi komično da nije tragično.

Prije svega, osjećam se podcijenjen i uvrijeđen činjenicom da oni u OHR-u misle da smo toliko glupi i naivni misleći da je neki Erik to uradio na svoju ruku. Drugo, ova taktika se dugo koristi kako bi izazvala dezinformacije , nezadovoljstvo, i političku nestabilnost u Bošnjačkom narodu. Oni koji žele da utiču na politička kretanja i raspoloženje među Bošnjacima, dobro znaju da je ubacivanje sumnje ( Reis Mustafa Cerić Branković, Bičakčić, Radončić) najednostavniji put da se bave sobom i iniciraju međubošnjačkog sukoba. Ta metodologija je ujedno i najači argument da se opravda vlastita naklonjenost ( Karl Bilt, Solana itd.) prema Dodiku, njegovoj politici i učvršćenju RS. Naravno, nije slučajno što se ovo sve dešava u trenutku kada međunarodna zajednica kreira Butmirski dogovor, koji treba da bude smjernica za buduće Ustavno uredjenje BiH . Ovdje prije svega EZ prejudicira riješenje koje potvrđuje postojanje RS, zanemarujući fakta da je ista nastala na krvavom genocidu. Prijevremeno puštanje Biljane Plavšić iz Švedskog zatvora, prisjećanje na prisustvo Karla Bilta u Beogradu na sastanku sa Miloševićem i ostalim sudionicima koji su učesnici u svemu onome što će se uskoro desiti u Srebrenici. Njegova naklonjenost genocidnom projektu RS u Butmirskim dogovorima, govori o kontinuitetu ne principijelnosti Evropske zajednice u rješavanju Bosansko-Hercegovačkog političkog čvora.

Izjava Bila Klintona da Evropa nije željela,( ne želi i neće željeti muslimansku državu) u svome okruženju najbolje objašnjava sva dešavanja i licemjerstvo koje je predhodilo agresiji na Bosnu, namjernom sporu MZ da zaustavi genocid nad Bošnjacima, i da se desi Srebrenica, Žepa itd. Takođe primjetno je tendenciozno učešće MZ u kreiranju zamjene teza o ratu u Bosni odnosno o zamjeni uloga žrtve i krivca, kao i projeciranom zaboravu i oprostu . To sve ne bi bilo prihvatljivo čak da se i ne radi o stotinama hiljada ubijenih, silovanih, protjeranih Bošnjaka u projektu etničkog čišćenja BiH. Dajtonski sporazum je uzrok ne funkcionalnosti države koji kroz sistem etničkog glasanja omogučava da 20% jednog naroda nameće svoju volju nad 80% ostalog dijela stanovništva direktno stopirajući svaki napredak u BiH.

Novi ustav je spas BiH
U cijelom poslijeratnom periodu Bošnjaci insistiraju na novim Ustavnim promjenama, koje se neće zasnivati na etničkim i nacionalnim kriterijima, uz punu zaštitu i pravo konstitutivnih naroda. Bošnjaci nude spremnost da se primjene demokratski principi koji su osnova Ustava bilo koje Evropske zemlje ili SAD. Zašto demokratski svijet ne podrži taj prijedlog i zašto kontradiktorno odstupa od prijedloga Venecianske komisije, Briselskih ovlaštenja, i vlastitih demokratskih načela, ostaje u sferi spekulacije? U proteklom periodu nema ni jednog Bošnjačkog političkog i vjerskog lidera koji svojim nastupom nije podržavao demokratske principe i zahtijeve zapadne demokratije. Zašto se uvijek takav nastup odbijao od zid ne uvažavanja i ne prihvatanja možda ima odgovor u Klintonovoj tvrdnji.

Bošnjaci u SAD žive u demokratiji, stoje čvrsto iza Ustava nove domovine. Uvažavaju principe slobodnog svijeta i ljudskih prava u kojima u ovoj zemlji odrastaju njihova djeca. Upravo zbog toga imaju pravo vjerovati da će učešće State Department u riješavanju Bosanskog čvora biti na strani istine, žrtve, i demokratije. Novi Ustav ne smije priznati posljedice genocida, zanemariti blisku prošlosti ne zapamćenu u skorijoj Evropskoj istoriji, čije su najveće žrtve Bosna i Bošnjaci. Zanemarivanje istorijskih fakata o BiH, namjerno zaboravljanje žrtava, brojeva, argumenata, vlastite Evropske krivice, kao i fabrikovanje analiza o ne podobnosti Bošnjaka koji stoje ispred svog naroda, neće donijeti ništa dobro ni Evropi ni demokratiji. Bez obzira na sve, BiH je bilo i uvijek će je biti. Vrijeme će pokazati da će BiH opstati kao demokratska, multinacionalna, i da će prebroditi ovaj mučan period svog trajanja. Gubitnici će biti oni koji su je ubijali i oni
koji su stajali iza njih i za sva vremena će ostati kao mračna strana Bosansko-Hercegovačke historije.

Prim. Dr. Muhamed Sarčević, autor teksta, je Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000 i podpredsjednik Sabora IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.