ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


24.6.09


Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000
KBSA 2000
OsnivaČ Svjetskog KONGRESA BOŠNJAKA
1810 N. Pfingsten rd, Northbrook,IL 60062
SREBRENICA- 14 godina poslije

Na redovnoj sjednici održanoj 9 juna 2009 Upravni Odbor KBSA 2000-OSKB je povodom obilježavanja genocida u Srebrenici
donio sljedeće saopštenje za javnost :

Prije četrnaest godina pred očima čitave međunarodne zajednice je učinjen najveći zločin nad Bošjacima i uopšte najmasovniji zločin poslije Drugog Svijetskog Rata.Hiljade nedužnih stanovnika Srebrenice ovedeno je u nepovrat i ubijeno na najsvirepiji mogući način.

KBSA 2000-OSKB istinski suosjeća sa porodicama žrtava srebreničkog genocida skupa sa svim demokratskim i patriotskim organizacijama.

KBSA 2000-OSKB podsjeća da su : Senat i Zastupnički Dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država usvojili Rezolucije: 199 i 679, u kojima se nedvojbeno ističe da su genocid u Srebrenici učinile snage bosanskih Srba na čelu sa predsjednikom RS Radovanom Karadžicem i Ratkom Mladićem komadantom oružanih snaga vojske RS.U rezolucijama se dalje navodi da su u genocidu takodjer aktivno učestvovale i regularne snage Vojske Republike Srbije kao i paravojne snage pomenute države.U rezoluciji broj 199 se decidno navodi da agresija i etničko čišćenje koje su provele srpske snage u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992 do 1995 godine,u potpunosti podrazumjeva definiciju genocida iz: Artikla 2 Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide,koji su usvojeni u Parizu 1948 a dopunjeni januara 1951.godine.

U današnjem vremenu genocid ne smije i ne može da bude pojam s kojim se barata na dugoročnom planu što nažalost vidimo u slučaju sa našom “Srebreničkom Tragedijom”i načinom kako se sadašnja svjetska javnost ophodi prema ovom problemu . Mi Bošnjaci se ne možemo pomiriti sa dugoročnom strategijom traženja pravde za Bošnjacku žrtvu i imajući u vidu neophodnost izgradnje sretnije budućnosti za generacije koje dolaze i koje će, nadamo se, preuzeti breme odgovornosti, odanosti, i privrženosti cilju koji nam ne predstavlja opciju nego obavezu u procesu emancipacije “Bošnjačkog Nacionalnog Pitanja” u budućnosti.

Nažalost, čak ni nakon 14 godina, svi oni koji su planirali, organizovali i rukovodili ovim zločinima nisu još dovedeni pred lice pravde. Pogotov je porazno što se prvootuženi general Ratko Mladić još uvijek nalazi na slobodi, zaštićen od vlasti Republike Srbije. Veoma je zabrinjavajuće da i pored mnogih presuda pred medjunarodnim sudovima, zatim zastrašujućem broju od preko 8000 ubijenih nedužnih Bošnjaka, kao i pored činjenice da je porušeno na hiljade džamija, kulturno –historijskih objekti a sve u namjeri nestanka Bošnjaka sa ovog područja je teško nekima da prihvate činjenicu. Srebrenica 2009 godine i dalje nastavlja da bude “otvorena živa rana” Bošnjačkog umeta nastanjenog u matici Bosni i Hercegovini kao i Bošnjaka rasprostranjenih po cijelom svijetu. U kontekstu današnjih svjetskih zbivanja Srebrenica bih trebala da prestavlja ne samo “otvorenu živu ranu” za nas Bošnjake, nego i za sve ostale narode koji mogu da raspoznaju pojam rijeci “GENOCID”.

KBSA 2000-OSKB zbog sveg navedenog u potpunoti podržava pomenute rezolucije .KBSA 2000-OSKB takodjer podržava rezoluciju Evropskog Parlamenta od 15-og janura 2009, kojom se se dan 11-ti juli proglašava danom Sjećanja na Srebrenicu i sjećanja na žrtve genocida na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine i cijeloj Europskoj Uniji.

KBSA 2000-OSKBovim putem poziva sve patriotske i demokratske snage da svojim prisustvom 11 jula ove godine uveličaju memorijalni skup u Srebrenici i podrže osudu genocida na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine i bilo gdje u svijetu.

Upravni odbor

KBSA 2000-Osnivač Svjetskog Kongresa Bošnjaka OSKB

2 komentara:

  1. Anonimno24/6/09

    Ko je osnivac Kongresa svijeta?

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimno25/6/09

    Ovo su oni sto su zeljni funkcija, pa kad nisu mogli da ih "zauzmu" i Kongresu Bosnjaka Sjeverne Amerike, a oni napravili sebi novi, samo dodali 2000... Vidi ovdje u svom prvom prvcatom tekst ikad objavljenom vec prigrabili zasluge za Rezolucije 199 i 679, ko da su oni to sve sredili... parazit do parazita.

    OdgovoriIzbriši

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.