ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


17.1.09

PISMO ZA JAVNOST

GLAS BOŠNJAČKE ULEME I INTELEKTUALACA IZ SJEVERNA AMERIKA

IZ BiH, RIJASET I REIS-UL- ULEMA DR. MUSTAFA EF. CERIĆ ČVRSTO STOJE NA POZICIJI OČUVANJA OPSTANKA BOŠNJAKA, ISLAMA I KONTINUITETA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
New York, Chicago, Seattle, Vancouver18. januar 2009


Nema povoda i razloga koji bi mogao opravdati tzv. nezavisna glasila “Slobodnu Bosnu”, “Dane” i “Oslobođenje” neprekidnim bavljenjem Islamskom Zajednicom BiH, Rijasetom i likom Reis Uleme Dr. Mustafe ef. Cerića. Ne bira se riječnik, izvrću se činjenice, lažima i poluistinama se plasiraju senzacionalne kolumne koje na najgori način raspamećuju sve pore domaćeg društva. Što je najžalosnije, takvi novinari se žele prikazati kao poznavaoci moralnog i etičkog koda svjetskog novinarstva dopuštajući sebi korištenje ružnog jezika, photomontaži, bombastičnih naslova, vrijeđajući na najgori način osjećaje vjernika, članova Islamske zajednice Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori. Ne postoji moralna odgovornost prema svom narodu, naciji i vjeri novinara koji vode ovakve kampanje. Oni se pozivaju na slobodu riječi, sve-amerikanizaciju bosanskog medijskog prostora koristeći u svojim tekstovima primitivne balkanske metode koje nemaju veze sa ozbiljnim novinarstvom. I sve ovo traje više od deset godina.

Velika je uvreda za naš moral, čast, svijest, islamski odgoj i patriotizam da nam se u kontestu slobodnih i proizvoljnih informacija degradira najviša vjerska institucija i vrijeđa lik Reis Uleme. Mi trebamo da budemo ponosni da je Dr. Mustafa ef. Cerić izvukao instituciju IZ BiH iz lokalnih dometa i doveo do najprestižnijih rezidencija u svijetu, gdje se odlučuje sudbina čitavog čovječanstva. Svojom elokvencijom, obrazovanjem, poznavanjem stanja u kojem se nalazi svjetska zajednica. Dr. Mustafa ef. Cerić je ličnost koju rado žele vidjeti na svim važnijim svjetskim skupovima. On se ne nameće, njega pozivaju da ga slušaju ili traže susret sa njim. Postao je najveći ambasador naše zemlje i čitavog islamskog svijeta. Dostojanstveno dočekan u Saudiji i u Bijeloj Kući. Naša je velika sreća da se službeno poziva čak i na inaguraciju novog predsjednika USA Baraka Obame. Nismo sigurni da drugi balkanski vjerski autoriteti imaju ovu čast. Nije lako pratiti takvog lidera. Treba mnogo više vizije da bi se shvatile dalekosežne pozitivne posljedice misije Dr. Mustafe ef. Cerića po našu državu, narod i pogotovo dostojanstven život muslimana na prostorima gdje nemaju prijateljsko okruženje.

Bošnjaci privrednici imaju pravo da sagrade rezidenciju Rijaseta.Trebamo im biti zahvalni a ne zlobni. Radi se o ljudima koji su poznati kao veliki donatori. Ne postoji ni jedan razlog protivljenje i osuđivanje ovog projekta. Nova zgrada Rijaseta na Kovačima će služiti budućim službenicima Rijaseta. Treba da bude reprezentativna i lijepo uređena. Kao što su naše kuće i avlije. Mi smo uredan narod koji teži ljepoti u sebi i oko sebe. I to je važan dio naše tradicije, kulture i običaja.

Bošnjačka ulema i intelektualci iz Sjeverne Amerike osuđuju neprimjerne napade na IZ BiH i lik i djelo Reis Uleme Dr. Mustafe ef. Cerića. Ne smatramo to nikakvom slobodom javne riječi nego izrazom nemoći, moralnog pada i frustracijom sveopštih kritičara. Pogrešna je adresa njihovog obraćanja. IZ BiH nije državni parlament i politička stranka i ne snosi odgovornost za odluke političara.

Kroz period teške historije IZ BiH je znala šta je najbolje za bošnjački narod i Islam. Uvijek je išla putem opstanka svoje zajednice. Danas promovira iste vrijednosti sa još snažnijim kvalitetom. U momentu političke nezrelosti bošnjačkih političara to je najveći garant opstanka i BiH države. Čestitamo privrednicima na solidarnosti i spremnosti da izgrade novu zgradu Rijaseta i bez rezerve podržavamo ovaj projekat.


U ime Savjeta Imama i intelektualaca Sjeverne Amerike
------------------------------------------------------------------
Dr. Senad ef. Agić, glavni imam USA

Dr. Bajram ef. Mulić, predsjednik IABNA

Prim Dr. Muhamed Saračević, predsjednik IZBW

Nihad Krupić, pisac i publicista

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.