ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


18.12.08

ĐE JE TVOJA KONDURA, BOŠNJO?

Autor: Ferid Ferko Šantić






Ferid Ferko ŠANTIĆ:

Sve ovo pišem s jednim jedinim ciljem a to je da sebe i vas upitam: Pa ima li među Bošnjacima ikakav insan koji se sa dušmanima i Bosne i Bošnjaka susreće svakodnevno pa da jal’ kondurom, jal’ mokrom čarapom, jal’ mendiljom, tj. maramicom i to onom od ćaheta, papirnom, cijelom dunjaluku pokaže šta nam rade i kakvom nas sve poniženju izlažu.



Da je nekakav, makar i zehricu normalan vakat pa da u dokonluku dnevnik pišem onda bih u tom dnevniku za današnji dan imao poseban zapis. Poseban zbog toga što u ovom okeanu kaharli habera koji nas svakodnevno zasipaju jutros čuh nešto i tv-sliku u vezi sa tim vidjeh a sve me to plaho obveseli, tj. razgali, razvedri, obradova.... Gledam i svojim očima ne vjerujem. Silnik, imenom G. Bush negdje, iza one, da ’prostite laprdajuće tahte što je govornicom zovu, saginje se, bašunu, tj. glavuru zaklanja a pored njega prolijeće nešto crno. Allahu Dragi! Gledam jal’ je bomba, jal je....., tek čujem da vele da je to najobičnija kondura, tj. cipela.



Helem, došao Bush jučer, tajno k’o i svaka uhaladža što dolazi, u Bagdad da Iračanima kaže kako im je on pomog’o ali, eto oni to k’o ne anlaišu, tj. ne razumuju i ne vide. Biva, svi Iračani slijepi i mahniti pa ne vide kol’ko im je on pomog’o.

Taman kad je to zborio, prema njemu i njegovoj, da ’prostite laprdajućoj tahti, poletjele su ništa drugo do kondure, cipele nečije. Jedan od prisutnih iračkih novinara, svi ste to već vidjeli i čuli, gađao je Busha svojim sopstvenim kondurama uz riječi: „Ovo ti je oproštajni poljubac pahče jedno.“ Znači i pored strahotnih kontrola koje je morao proći da bi prisustvovao toj press konferenciji tog iračkog novinara, gaziju nad gazijama, nikakva sila nije mogla spriječiti da silniku Bushu bar na taj način ne stavi do
znanjašta o njemu misli irački narod. Uz to, u arapskom jeziku nekome kazati „pahče jedno“ i gađati ga kondurama predstavlja najveće insansko poniženje i uvredu. Ni sam ne zman koliko sam puta danas pomislio na ovog iračkog gaziju i u sebi izgovorio: „Gazijo, svako ti dobro na oba svit’ta“ kako bi to kazao jedan iz Bošnjaci.Net ekipe. Znam da mu nije bilo nimalo lahko, znam da su mu dušmani možda i bubrege odbili ali bar je njegovim gestom, koji je cijeli dunjaluk vidio, spašen obraz iračkog, arapskog i cijelog normalnog svijeta.
Sve ovo pišem s jednim jedinim ciljem a to je da sebe i vas upitam: Pa ima li među Bošnjacima ikakav insan koji se sa dušmanima i Bosne i Bošnjaka susreće svakodnevno pa da jal’ kondurom, jal’ mokrom čarapom, jal’ mendiljom, tj. maramicom i to onom od ćaheta, papirnom, cijelom dunjaluku pokaže šta nam rade i kakvom nas sve poniženju izlažu.Eto, uoči Kurban bajrama srpski fašisti spalilše džamiju u Fazlagića Kuli. Zar nije bilo normalno da se prekinu svi TV, radijski.... svečani bajramski programi, da se otakžu svi ostali oblici bajramskih svečanosti i da bar nekoliko stotina hiljada
Bošnjaka i Bošnjakinja izađe na ulice Sarajeva, Zenice, Bihaća, Tuzle, Mostara, Prijedora, Banja Luke.... Da blokira zgradu bosanskog Predsjedništva, Vijeća ministara.....srbijanske i crnogorske ambasade koje su pokrovitelji svih srpsko fašističkih zala u Bosni i tako izdejstvuje ostavke svih političkih podrepaša i pudlica. Zar tako ne bi bila svakome pokazana bošnjačka sila i moć. Ističem riječ sila zbog toga što nekakva stara mudrost uči:
Nad silom sila je pravda!A veliko-srpski i veliko-hrvatski fašizam u Bosni nastupa najgrubljom silom i oni se samo silom mogu zaustaviti. Ako, Dobri moj Bošnjo, nisi u prilici da svoju silu pokažeš puškom, tenkom, avionom..... pa, majka mu stara, valjda si u prilici da svoju silu iskažeš demonstracijama, protestnim skupovima. Ako ništa možeš li makar svoju silu iskazati protestnim bacanjem kondure prema onome ko ruši i Bosnu i Bošnjake u njoj, tj. prema onome ko je saradnik u pomagač tih zločinačkih radnji. Bar bi tako i tvoj bošnjački obraz i dostojanstvo bili spašeni a, svega mi i dušman bi se podobro curiknuo. Ovako ispada mogu nam raditi šta god hoće. I na najsvetiji dan paliti naše duhovne repere, naše džamije, a mi kraju lađu, što bi se kazalo. Sveg mi svijeta, Dobri moj Bošnjo, nastavimo li ovako neće čamati vrijeme kad će veliko-serBski, kao i Bobanovi i Šuškovi fašisti zajedno poklopiti i ovaj ostatak Bosne koji je odbranjen uz preskupu cijenu.
preuzeto sa : bosnjaci.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje mozete upisati svoj komentar.
Hvala.