ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


20.3.09

PLOČA OD ZLATA



Pričala mi je moja mati kako su jednom našli ploču od zlata.
U Staroj Rijeci imali smo zemlju.Jednog ljeta tamo vrhosmo žito.Tada nije bilo mašina,već se žito vrhlo tako da se na gumno razastru snopovi žita i po njima u krug tjera jedan ili dva konja.Desilo se da su tek ovršeno žito odnijeli u obližnji mlin da ga samelju i ispeku novi kruh.Sasuli su žito u mlinski koš i započeli s meljavom.Najednom je žrvanj prestao da se okreće,iako je voda i dalje udarala u lopatice vitla.Tada su se u mlin sjatili svi što su na obližnjem gumnu vrhli,ne znajući šta sed ogodilo mlinu da je stao.Ljudi su podigli gornji mlinski kamen i pod njim našli – zlatnu ploču.Bila je prečnika 8-10 cm!
Dogodilo se da je jedan od konja,s kojim su vrhli žito,u kopitu donio grumen zlatne rudače koja je nepažnjom dospjela sa žitom u žrvanj i pod pritiskom se istopila u zlatnu ploču,ali i zaustavila mlinski kamen.
Bio je to dokaz da se u Majdanskoj planini,posebno u Bukulji[1],nalazi ne samo zeljezna nego i zlatna rudača.
Priča o toj zlatnoj ploči odžala se u Starom Majdanu i okolini sve do današnjih dana.

[1] Autor teksta je je vjerovatno mislio na Vukulju (Vukulja)


( Ispričao Hase Kadić,
U Sanskom Mostu,14. septembra 1972)

Tekst preuzet iz knjige "Sanski Most dio I -(do jula 1941)" autor:Branko J.Bokan

19.3.09

DODIKOVCI BI DA ZABRANE RAD PLBiH, BOŠNJACI.net, ZLATNI LJILJAN, KONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE…

Autor: Bnet Press
Objavljeno: 18. March 2009. 19:03:48

Srpski (čitaj četnički) poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ocijenili su da plakat, koji se jučer pojavio u zgradi Skupštine pred početak javne debate o ustavnom amandmanu o Brčkom, predstavlja još jedan od pritisaka pod kojima rade srpski predstavnici u institucijama BiH.
"Radi se o svojevrsnom pritisku na rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama", konstatovao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković, dodavši da bi sankcija za ovo trebalo da bude zabrana rada potpisnika plakata.


Prema riječima šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu, Drage Kalabića, plakatom se šalje ratni poklič i prizivaju devedesete godine prošlog vijeka.

"Za potpisnike plakata rat očigledno nije završen", ocijenio je Kalabić u izjavi novinarima.


Pred početak javne rasprave u zgradi Parlamentarne skupštine pojavilo se nekoliko plakata sa tekstom "četnički fašizam opet raste" i "Dodik završava što je Karadžić počeo".


Plakat, kojim je izraženo i protivljenje amandmanskom djelovanju na Ustav BiH, dogovoreno u Prudu, potpisale su tzv. "patriotske snage" među kojima su navedeni i Patriotska liga BiH, Bošnjaci.Net, Zlatni ljiljan i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike...


Javnoj raspravi o prijedlogu ustavnog amandmana o statusu Brčkog prisustvovao je veći broj poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, te zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan, ali reakcija na ovaj plakat nije bilo, tako javlja srpska agencija Srna.

patriotske snage zovu
U proteklih mjesec dana u brojnim gradovima u BiH izlijepljeni su plakati čiji prvenstveni cilj je probuditi svijest kod naroda, probuditi sve probosanske snage i posebno probuditi uspavanu svijest političkih predstavnika koji se već godinama glođu radi ličnih interesa a zanemarujući interese države BiH, kao i bošnjačke nacije nad kojom je izvršen genocid. Želimo da reagiraju na političke istupe srpsko-fašističkih političara koji otvoreno zagovaraju secesionizam a time i nestanak naše jedine domovine. S ozbirom da smo ih birali, time hoćemo da im damo do znanja da već jednom počnu raditi u interesu države BiH. Također da shvate da je ovo jedinstvena reakcija bh. patriota, patriotskih organizacija i bošnjačkih medija, dok iza potpisnika plakata ne stoji nijedna politička partija niti vladina organizacija, ali javno kažemo da se ne slažemo sa stanjem u našoj državi od Daytonskog do Prudskog sporazuma i nećemo dozvoliti da nam zlotvori krčme državu i zemlju.


Pojavom plakata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dijelom je ispunjen naš cilj, jer nam je posebno stalo da shvate oni koji sjede u klupama da više nikada nećemo prihvatiti političku trgovinu naše domovine. Zato ih na vrijeme upozoravamo da se kane ćorava posla.


Poruke koje se nalaze na plakatama pokazuju upravo sve ono što se desilo tokom genocidne agresije u periodu 92. – 95. godine, da na neki način doživljavamo i danas. Zato patrioti BiH više neće dozvoliti da im durmitorsko-laktaški fašisti kroje sudbinu u državi. Naši političari, a posebno oni koji su na vlasti, očito da nisu svjesni zašto obrijani četnik iz Laktaša i drugi Karadžićevi nasljednici u genocidnoj tvorevini otvaraju predstavništva po svijetu, a za koje državne institucije BiH nisu dala pristanak. Što je još sramnije većina bošnjačkih i bosanskih političara šute na ove činjenice, a još kuju prudske planove o nestanku države?! Zato, ne trpimo više - podignimo složno svoj glas, jer veliko-nacionalističke snage pripremaju mrtvački sanduk Bosni i Hercegovini, a da li će u planovima uspjeti to opet zavisi od sviju nas! Patriota dakako!