ŠTA ZNAČI Z A L I H O V A C

Na tom prostoru gdje se danas nalazi
Zalihovac u nekom ranijem vaktu bile su magaze u kojima se skladištilo nešto što
je trebalo imati u zalihi. Zbog toga je taj prostor označen kao Zalihovac –
mjesto, prostor gdje se čuvaju zalihe.Međutim, pošto se riječju ”zalihost”
označavao višak nečega moguće je da je prostor današnjeg Zalihovca dobio svoje
ime i po tome što je to bio prostor koji je bio višak od nekog velikog imanja,
od neke prostrane zamljišne površine.


16.10.08

JE LI PCELA STVARNO ZNALA ?


Nakon par puta odgadjanog povratka za Njemacku stric Bego me ranog popodneva prvog dana ovogodisnjeg ramazanskog bajrama pozva da izidjem van.
"Sta cu ti sad,sta hoces od mene?"
Veli:"Haj' bolan,nece ti biti nista,samo da nesto vidis".
"Sta da vidim" upitah,
"Razlog sto mozda ni sutra necu ici za Njemacku" veli on.
"Kakav razlog?"
Veli:"Vidjeces"
Odosmo u njegovu avliju i on prstom pokaza na tockove svoga auta i veli "Eto pa ti vidi"
Pogledah a na sve cetiri tocka pcele.K'o da si ih mahsuz nabac'o il' nalijepio.Okupile sa na tockove i zuje li - zuje.
Iskrenusmo na salu-Valjda pod uticajem sale sa sijela kod nas u kuci gdje su nam za bajram dosli i stric Izet i strina Fadila.Zezali smo se i smijali a siguran sam da dugo tako nismo.Bajramsko raspolozenje - sta li?
Tako okrenusmo na salu i pojavljivanje veceg broja pcela po tockovima Beginog auta.
Sutra me stric Bego opet zovnu da vidim pcele a njih sada po cijelom autu.Pustio se roj pa stricu na kola.Slozismo se da tu nema nista lose.Prokomentarisasmo pcelu kao insekta kojeg je Allah dz.s. nadahnuo i smirismo napetost oko pitanja stricevog povratka za Njemacku.Taj dan,ja se sa svojom obitelji zaputio za Sloveniju a Bego ce sutradan za Njemacku.
Prodjose tako bajramski blagdani - razidjosmo se.Ni slutio nisam a ni u snu snio da cu dvije hefte nakon bajrama nazad kuci i to povodom o kojem nikad nisam niti razmisljao.
Par dana nakon bajrama stric Izet i strina Fadila sa Fahirom odose u Njemacku.Dosla cerka i odvela mamu i babu sebi u goste.Sebi i svojoj trojici brace.Sjedose u kola i odose u Njemacku a strica Izeta iznenadi jos jedan u nizu srcanih udara.Ranijim udarima se odupirao i pobijedio ih al' onom sto ga zadesi u sabah 11.10.'08 ne uspije se oduprijeti.Umoran moj amidza od dugogodisnje borbe sa srcanom bolescu ovaj put ne uspije pobijediti srcani udar.Sva briga i brzina njemackih ljekara i sluzbe hitne pomoci nije pomogla."Umro striko Izet!!!"Ama ne moguce...Stotinu pitanja.Kako,gdje,zasto,kada,...Jedan odgovor.Umro je Izet.Umro a da ga ne vidjese sinovi.Iznenadi ga smrt i ukrade ga od njegovih sinova.Ostadose zateceni Mirzet,Dejamin i Emir.Zateceni i iznenadjeni a kako i nebi bili...pa babo im je.









Izet je babo kojeg bi svako pozelio za svog babu.Ljudina sto je u svakom momentu bio spreman porazgovarati i nasaliti se sa najstarijim i sa najmladjim,svakoga oraspoloziti.Ponosan sam sto mi je stric.Ponosan sam na svoje korijene i rodbinu.Upravo taj ponos me tjera da napisem ovo sto pisem.Pisem ono sto svi znate al' rijec je o mom' strikanu,adzi.Zato sebi dajem za pravo da pisem o covjeku koji je svojom jednostavnoscu,toplinom i ljubavlju ostavio trag u mojoj dusi i na mome srcu.









Evo kad sam se k'o malo sabr'o,iako bih najradije bio sam sa sobom i svojim amidzom u mojoj dusi i srcu pokusavam vam prenijeti svoje emocije.
Vratih se ja tako,15 dana nakon bajrama na dzenazu svome stricu.Sve ono sto bi rekao i sto pokusavam da kazem rekla je upravo Izetova denaza,odnosno prisutnost velikog broja ljudi koji dodjose da se zahvale Izetu i isprate ga u vjecnost-
Fali mi moj stric.Znam da ce mi sve vise nedostajati.
Nakon smrti mog najstarijeg strica Emsuda,tacnije na prvi bajram namaz poslije njegove smrti sam sebe "uhvatih" kako u dzamiji dok sam se sa svima bajramovao nesto gledam i trazim.Nesto mi nepotpuno.Svatih.Nepotpuno mi to sto tad nije bilo strica Emsuda da se bajramujemo.Svakog' bajrama mi fali moj stric Emsud.Shvatio sam da ce mi nedostajati dok mene bude.Sada sa preseljenjem na ahiret i mog drugog strica,Izeta,znam da ce taj nedostatak biti jos veci.Necu pokusavati da taj nedostatak ikako nadoknadjujem jer na taj nacin bicemo skupa dok bude mene.
Kada sam 14.10.'08 dosao kuci zbog dzennaze strica Izeta u Mjajdanu nadjoh i strica Begu,a on veli:"Rekoh li ja tebi da mi se ne ide nazad u Njemacku.Pcele su znale i govorile samo sto mi nismo razumjeli taj govor-."
Mozda su i znale...
Allah najbolje zna.
Ja molim Dragog' Allaha da mojim amidzama podari ljepi dzennet i smjesti ih u svoj hlad.Amin.
Svakom prema zaslugama a ja mislim da njih dvojica to itekako zasluzise u toku svoga boravka
na dunjaluku.
Mozda su znale pcele,
al' Allah najbolje zna.